30 листопада 2017

Стратегію розвитку лісового комплексу до 2030 року обговорили учасники Міжнародної конференції у Відні



Стратегію розвитку лісового комплексу до 2030 року обговорили учасники III Міжнародної конференції "ЦПП РФ - нові реалії, нові можливості".

Представники влади та бізнесу дали експертну оцінку стратегічного документу, розробленого Мінпромторгу Росії, і обмінялися пропозиціями щодо подальшого розвитку підприємств галузі. У заключній панельної дискусії віденського форуму взяв участь голова Республіки Комі Сергій Гапликов.

Проект Стратегії розвитку лісового комплексу Російської Федерації на період до 2030 року розроблений відповідно до доручення Уряду Російської Федерації і підготовлена ​​з урахуванням завдань, визначених президентом Російської Федерації щодо забезпечення високих і стійких темпів економічного зростання.

Як зазначено в документі, в даний час внесок лісового комплексу в економіку Російської Федерації істотно нижче оцінюваного потенціалу і за аналогічний показник інших країн, схожих з Російською Федерацією за обсягами запасів і заготівлі деревини. Така ситуація стала наслідком фокуса вітчизняних виробників переважно на низько маржинальних сегментах - круглому ліс, пиломатеріалах і фанері і недовикористання експортного потенціалу.

"З моменту прийняття діючої Стратегії (до 2020 року) пройшло майже десять років. У галузі багато що змінилося: і структура управління лісовим комплексом, і ринкова ситуація в частині кризових явищ і введення антиросійських санкцій. Змінився і сам ринок. Раніше він був в основному вітчизняним і орієнтований на країни СНД і ближнього зарубіжжя. Сьогодні внутрішній ринок продовжує рости, як зростають і потреби Китаю, Індії, Західної Європи та США. Проект нової Стратегії сформований з урахуванням потреб ринку, макроекономічних і геополітичних прогнозів, був проведений серйозний комплексний аналіз, - прокоментував Сергій Гапликов. - Головне завдання "Стратегії-2030" забезпечити сталий розвиток галузі в сучасних реаліях, підвищити конкурентоспроможність вітчизняної лісової промисловості і внесок лісового комплексу в соціально-економічний розвиток країни ".

Пріоритетні завдання галузі в рамках реалізації Стратегії - розвиток орієнтованого на експорт виробництва целюлози, зростання випуску тарного картону і санітарно-гігієнічних виробів для внутрішнього ринку, а також розвиток орієнтованого приблизно в рівній мірі на внутрішній ринок і на експорт виробництва пиломатеріалів, фанерно-плитних виробництв, меблів, дерев'яного домобудівництва.

Документом також визначено шість ключових напрямків: підтримка проектів розвитку переробних виробництв; стимулювання попиту і розвиток ринків збуту; забезпечення доступності існуючої сировинної бази; стимулювання раціонального лісокористування і інтенсивного використання та відтворення лісів; розвиток кадрового, технологічного і наукового потенціалу; вдосконалення системи захисту та охорони лісів; збереження і відновлення екологічного потенціалу лісів.

Підтримка проектів розвитку переробних виробництв буде забезпечена за рахунок існуючих і запропонованих в рамках даної стратегії додаткових заходів державної підтримки для окремих інвестиційних проектів. Такі заходи дозволять сформувати промислові кластери на базі ЦПК і підприємств деревообробки, що забезпечують повне використання деревних ресурсів регіону, що знизить собівартість продукції, підвищить її конкурентоспроможність за рахунок зниження логістичних витрат, безвідходного виробництва і синергії між лісопромисловими підприємствами всередині ланцюжка створення вартості. Потенційними регіонами створення кластерів з ЦБК є Республіки Комі, Архангельська і Іркутська області, Далекосхідний федеральний округ і інші.

Нагадаємо, Урядом регіону і особисто главою Республіки Комі Сергієм Гапліковим в даний час ведеться активна робота з пошуку стратегічного інвестора для будівництва сучасного екологічно безпечного лісохімічного комбінату в Троїцько-Печорському районі. Проектно-технологічним супроводом реалізації проекту займеться Центральний науково-дослідний інститут паперу.


30 листопада 2017 року, 20:04

Коміінформ

Детальніше: https://komiinform.ru/news/156871
 ІА "Коміінформ"

0 коммент.:

Дописати коментар