28 листопада 2017

Про "зелений щит" забули

Внести доповнення до затвердженої урядом України стратегії розвитку лісової галузі до 2022 року вимагають обурені лісівники Херсонщини. 

Співробітники трьох лісгоспів краю пікетували будівлю Херсонської облдержадміністрації, вимагаючи від керівників ОДА підтримати їхню позицію стосовно того, що в урядовому документі відсутні навіть згадки про специфічну роль зелених насаджень Таврії та їхню унікальну екологічну місію. Адже тутешні рукотворні ліси висаджувалися впродовж півсторіччя зовсім не для того, аби перетворити їх на ділову деревину, і заробляти мільйони за рахунок її продажу. Дерева тут слугують "зеленим щитом" проти пересування пісків Олешківської пустелі. А ще захищають від чорних буревіїв сільськогосподарські угіддя (в тому числі й дуже цінні зрошувані землі).

На знімках:



Працівники Херсонського, Голопристанського та Олешківського лісгоспів
пікетують будівлю Херсонської облдержадміністрації;



виконувач обов'язків голови ОДА
Олександр Адамчик
та голова обласної організації
профспілки лісівників
Марія Глод
бесідують із пікетувальниками.

Голова обласної профспілки працівників лісового господарства Марія Глод зазначила, що самоокуповуватися такі гаї не можуть, тому й лісгоспи півдня України продовжать потребувати бюджетного фінансування. І влада держави повинна таке фінансування передбачити, оскільки альтернатива йому -- загибель соснових та акацієвих насаджень із перспективою стрімкого опустелювання лівобережжя Дніпра.

У свою чергу виконувач обов'язків голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик на зустрічі з пікетувальниками підтвердив, що місцева влада також готова по змозі підтримати лісгоспи. Цьогоріч на придбання палива для пожежних машин їм із резервного фонду бюджету виділили понад вісімсот тисяч гривень. Обласна рада започаткувала також регіональну програму "Ліси Херсонщини". От тільки на її реалізацію лісгоспам до сьогодні не надійшло жодної копійки.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.
Херсон.



0 коммент.:

Дописати коментар