29 листопада 2017

Лісівники вимагають, аби Кабмін відмінив постанову «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства» (відео)

Представники 12 лісгоспів Чернігівщини приїхали під стіни обласної ради вимагати, аби уряд схаменувся і припинив нищити лісогосподарську галузь. Саме спробою знищення галузі вони називають нову Стратегію реформування лісового господарства, прийняту урядом 15 листопада цього року. Наталія Кудасевич, голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства: «Ця стратегія передбачає створення одного єдиного підприємства на базі діючих лісогосподарських підприємств, державних. Це значить, що об’єднається один холдинг, це буде концерн, чи якимось чином буде названа ця структура, яка буде сидіти у Києві і на місцях невідомо чим це закінчиться, це як мінімум ліквідація підприємств».

Акція, що мала одночасно розпочатися по всій Україні об 11.00, в Чернігові затрималась – на під’їзді до обласного центру корюківських лісників зупинила поліція. Проте затримка була недовгою і корюківчани теж взяли до рук транспаранти. На них гасло: концесія – «швидше зрубати, дорожче продати». Наталія Кудасевич: «Те, що пропонував Кабмін ще 4 липня передати державні підприємства в концесію, це нас стурбувало ще тоді. Що таке концесія – це передача якійсь структурі, це таж сама оренда. Але орендувати державне підприємства ці структури не будуть, вони будуть орендувати лісові масиви, а це значить бізнес не буде зацікавлений в тих лісогосподарських роботах, які зобов’язане проводити лісогосподарське підприємство: починаючи від вирощування лісових культур, посадки лісу, охорони лісу».
Реакція робітників на прийняття нової Стратегії не забарилась. Провели збори трудових колективів і вирішили вийти на мирну акцію протесту. Юрій Грига, працівник ДП «Чернігівський лісгосп»: «15 листопада була урядом прийнята стратегія реформування лісового господарства. Ми прийшли, бо ми проти такого реформування. По-перше, це була державна структура, тепер хочуть роз’єднати її, віддати у приватні руки багато чого. Так що ми проти такого».


Лісники кажуть, бояться приватизації лісів і масових порубок. Тому й виступають проти реформи. «У чиїх руках майбутнє лісу?» — питають вони. Олександра Дудко, директор ДП «Семенівський лісгосп»: «Не дай Бог побачити на свої очі, як після нашого діяння, на яке поклали все життя, остануться руїни».

Сьогодні на Чернігівщині працює 12 держлісгоспів. Це щонайменше три тисячі працівників. Для села лісгосп – робочі місця і надходження до бюджету. Олеся Нітченко, майстер лісу ДП «Добрянське лісове господарство»: «Лісгосп – це найбільша галузь Є дуже багато молодих спеціалістів. Зарплата задовольняє, дуже гарна». Олександр Зогий, лісничий ДП «Добрянське лісове господарство»: «Наше лісництво з півночі на південь десь до 10 кілометрів, а з заходу на схід протягується до 35-40 кілометрів, є робота, є хороший колектив, якщо зарплата складає у штатного працюючого 11 тисяч 788 гривень, десь так. Це результат».

Від Кабміну лісники вимагають перегляду Стратегії, просять направити її на доопрацювання і врахувати думку при цьому трудових колективів. Наразі лісники Чернігівщини заручилися підтримкою обласної ради. Як повідомив голова ради Ігор Вдовенко, вже підготовлено звернення до Кабміну щодо перегляду та доопрацювання «Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року». Ігор Вдовенко, голова обласної ради: «Обіцяю вам, що особисто сьомого грудня на засіданні сесії обласної ради внесу його на розгляд депутатів».

«Сівер-центр»

0 коммент.:

Дописати коментар