19 січня 2018

Для борьбы с короедом польские лесники начали рубить лес в резерватах Беловежской пущи

Под видом борьбы с короедом польские лесники начали рубить лес в резерватах Беловежской пущи. Но были остановлены и наказаны Евросоюзом

Гослесагенство Украины предлагает ввести правки в пункт 5 Санитарных правил в лесах Украины, разрешив для борьбы с короедом, рубку в заповедниках. Мол в Польше и Беларуси так делают. Что касается Беларуси-то там царит диктаторский режим, чиновники творят что хотят, а свобода слова находится под запретом. Недовольных и несогласных сажают в тюрьму. А вот Польша- совсем другой пример. Страна с демократическими порядками. Член ЕС. Да, действительно, с подачи министра экологии Польши, лесника по образованию Я.Шишко, якобы в целях борьба с короедом,начали рубить в 2016 г. в резерватах и не охраняемых частях Беловежской пущи. Общественность встала на защиту Пущи. В результате Суд Евросоюза постановил рубки в Беловежье прекратить, и вынести штраф в 100 тыс. евро за каждый день рубки https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201711210206-l8ch.htm а министра Шишку с позором сняли. Это урок для руководителя Гослесагенства Украины В.Бондаря и его команды чиновников, тоже замахнувшихся на заповедники.

На фото- экологический злодей Польши , министр-лесник Я.Шишко



Более подробно о том, как и за что сняли министра Шишку пишет Иван Парникоза

Пересторога для вітчизняних «короїдів»!

Приємні країни прийшли від нашого західного сусіда. Нещодавно з позором був звільнений міністр екології Польщі Ян Шишко. Відставка цього одіозного міністра, якого польські природоохоронці назвали Міністром Знищення Природи, дуже повчальна для його українських однодумців.

З самого початку своєї кар’єри Шишко не ховав що налаштований на збільшення обсягів рубок, в тому числі за рахунок природоохоронних територій, а також т,е що він не планує рахуватися з думкою екологістів та науковців.

В кінці березня 2016 року він схвалив додаток до плану управління лісами для Біловезького лісництва. Це забезпечило різке збільшення обсягів рубок. Причиною називалася необхідність боротьби з масовим спалахами короїда, який атакують ялини. Проте насправді деревам Польщі загрожував зовсім інший короїд. Адже нововведення горе-міністра збільшило норми заготівлі деревини в Пущі до 188 000 кубічних метрів за 10 років – 2012-2021. Водночас за старими нормами передбачалося заготовляти понад 63,4 тис. куб. м деревини за 10 років. При цьому заготівля лісу мала вестися не тільки на звичайній території лісництв, але й на площах резерватів.

Наслідки були катастрофічними. В гордості Польщі – єдиному реліктовому рівнинному лісі Європи з січня по кінець серпня 2017 р. було вирізано понад 138 тис.м3 – або близько 140 000 дерев, в тому числі велика частина в старих (пралісових) частинах лісу. Тут треба пояснити що польські лісники роками блокують розширення національного парку «Біловезька пуща» в Польщі. Саме тому з 62 219 га всієї польської частини Пущі національний парк займає лише 10 501,95 га. Отже варварські рубки Шишка фактично вдарили в ті території, які давно чекають на включення до парку.

Рубки в Пущі порушили вимоги до зональної охорони ЮНЕСКО, а також засади охоронного плану для об’єкту Natura 2000 «Біловезька пуща».

Одним підписом міністр Шишко втричі збільшив вирубку деревини на території прадавньої Пущі. До реліктового лісу Європи в’їхала важка техніка. Почалася різанина. Польські екологи та їх колеги з-за кордону розпочали протести. В Пущі було розбито польові табори. Екологісти приковували себе до машин та блокували рубку. Одночасно подали скарги в Єврокомісію. Містами Польщі прокотилися протести проти рубок. Шикшо спустив на протестантів поліцію. Мирні протести були силою розігнані поліцією, яка застосовувала брутальну силу. Проте екологи вперто поверталися до Пущі. «Працовню в інтересах усіх істот» та інші організації, які вступилися за Пущу було оголошено екотерорситами.

Єврокомісія двічі закликала Польщу припинити рубки, але без наслідків. Шишко не слухав і продовжував рубати. На засідання Єврокомісії він приносив короїдів у банці, намагаючись таким чином виправдати різанину. Отже, це питання було передано до Суду ЄС. Міністр, ставлячи свій підпис під збільшенням рубок в березні 2016 року, «забув» дослідити, який вплив буде мати така різанина на цінні екосистеми Пущі. Влада польської правлячої партії, загалом відома своїм авторитарним підходом до всього, порушила таким чином пункт 6 Директиви щодо середовищ існування, що є одним із стовпів законодавства ЄС про охорону навколишнього середовища.

У відповідь на численні скарги польських природоохоронців та їх колег з-за кордону Суд Європейського Союзу наказав в Польщі в листопаді 2017 р. призупинити рубки в Біловезькій пущі під загрозою фінансового покарання – в розмірі 100 тис. євро на день – за порушення цієї заборони.

Проте Шишко ігнорував як призупинення до завершення судового процесу між Польщею та Європейською комісією, так і протестував проти остаточного рішення суду ЄС. Лише коли Суд почав погрожував високими штрафами, найважчі машини нарешті залишили Пущу. Проте менші машини продовжують її і зараз.

Шишко також нехтував закликом Комітету Світової Спадщини ЮНЕСКО призупинити рубки. Він навіть поставив під сумнів той факт, що Біловезький ліс є об’єктом світової природної спадщини людства. “Біловезькій ліс – це робота людських рук”, – повторював він вперто. Шишко навіть покликав на допомогу несумлінних священиків, які почали виправдовувати його дії релігійними постулатами, натомість екологів травити – називаючи терористами та ліваками. Також в «патріотичній» пресі захисників природи почали називати запроданцями, які борються за кошти від єврогрантів, зраджуючи свій край. Нічого не нагадує?

Багато польських вчених-натуралістів протестували проти такої діяльності нашого короїда. Серед інших свій протест висловили дослідники з Комітету охорони природи польської академії наук, 33 декани факультетів природничих наук університетів з усієї Польщі і члени наукового комітету «Наука для природи». Громадськість виборювала своє право сказати слово на захист Лісу.

Але наш короїд мав інші «блискучі» досягнення. Перед вирубкою в Біловезькій пущі Я. Шишко вніс поправку до закону «Про охорону природи», що полегшило рубки старих дерев по всій Польщі. Ця поправка увійшла 16 грудня 2016 р. Закон увійшов до історії як “право Шишки» та вступив в дію 1 січня 2017 року. Він дозволив вирубку будь-якого дерева або чагарника, що росте в межах приватної власності, якщо вирубка не пов’язана з господарською діяльністю (що було легко обійти). Це дозволило забезпечити абсолютно неконтрольоване винищення дерев і чагарників на приватних об’єктах. На думку д-ра наук. Збігнєва Карачуна з Варшавського університету, через закон Шишка, Польща втратила три мільйони дерев. «Тільки за перші два місяці «закон Шишки»коштував життя півтора мільйона дерев, і до цього часу це лише приблизна оцінка». В кінці кінців в результаті соціального тиску та втручання «начальника Польської держави» Ярослава Качинського – цю дірку в законі частково закрили.

Депутати з подачі короїда також проголосували за зміну Закону про охорону природи, який дозволив вирубку лісу в період розмноження птахів. На практиці це означає, що під час періоду рубок птахи були зняті з охорони в державних лісах. Але згідно пташиній директиві ЄС немає ситуації, коли лісові заходи є причиною усунення захисту птахів під час розмноження.

На початку серпня 2017 р. міністр Шишко видав розпорядження, яке скасовує всі обмеження щодо полювання на кабанів. В даний час на цих тварин можна полювати по всій Польщі. В кінці 2017 р. наш короїд у зв’язку з закінченням мораторію на полювання на лося в Польщі пропонував з листопада розпочати різанину лосів. Громадськість знову втрутилася, знайшла вхід до шефа Шишки – Качинського, який відомий своєю любов’ю до тварин і різанину лосів вдалося припинити.

В планах анти-екологічного міністра було також багато інших «прогресивних ідей». Наприклад повністю ліквідувати органи охорони природи Польщі, як на регіональному так і загальнодержавному рівні.

От що буває коли охороною природи ставлять недалекого проте дуже авторитарного і ініціативного лісника. Вітаємо польських колег з величезним досягненням. Їм вдалося поставити Шишко на місце. Нехай це буде грізною пересторогою до його однодумців в Україні.

За матеріалами польської преси координатор створення об’єктів ПЗФ КЕКЦ, к.б.н. І. Парнікоза

Пресс-служба КЭКЦ
http://ecoethics.ru/pod-vidom-borbyi-s-koroedom-polskie-lesniki-nachali-rubit-les-v-rezervatah-belovezhskoy-pushhi-no-byili-ostanovlenyi-i-nakazanyi-evrosoyuzom/