17 лютого 2019

Експерти WWF пропонують посилити ефективність у боротьбі із незаконними рубками




Щороку незаконні рубки завдають державі збитків на десятки мільйонів гривень. Так, за даними Держлісагентства, лише у 2018 році обсяг незаконних рубок склав майже 18 тисяч куб. метрів, кількість випадків – 5,4 тисяч, а до правоохоронних органів було передано 2,1 тисяч справ. Хоча у повідомленні йдеться про те, що “обсяг незаконно зрубаної деревини у минулому році значно зменшився у порівнянні з 2017 роком (обсяг незаконних рубок у 2017-ому – 26 тисяч куб. м, кількість випадків – 7 тисяч)”, однак питання незаконних рубок досі залишається актуальним. 

З 2016 року з метою зменшення незаконних рубок в Україні Всесвітній фонд природи WWF започаткував проект “Лісова варта”. Протягом 2017-2018 років залучені експерти здійснили близько 200 виїздів, переважно у Карпатському регіоні, для консультування активістів про те, чи виявлені вирубки лісу є законними, та що робити, коли знайдено незаконні рубки.

Під час співпраці із правоохоронними органами наші фахівці звернули увагу на проблеми, які не дозволяють ефективно боротися із незаконними рубками на практиці. “Запитання починаються навіть з терміну “незаконні рубки”, – відсутність чіткого визначення в законодавстві призводить до того, що такими часто вважають лише вирубки, здійснені без жодної дозвільної документації, у той час як легальна заготівля лісу, здійснена із грубими порушеннями закону, незаконною не вважається”, – зазначає Андрій Плига, координатор лісових проектів WWF в Україні.

За результатами проведеного аналізу, фахівці проекту “Лісова варта” запропонували перелік змін у національному законодавстві, що можуть підвищити контроль за такими лісопорушеннями. Зокрема пропозиції стосуються реформування державних інституцій, правоохоронних органів та посилення відповідальності за здійснені правопорушення, а саме:
інституційного реформування;
економічних засад діяльності лісового господарства;
унормування юридичної відповідальності за порушення лісового законодавства;
вимог до ведення лісового господарства та заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів;
обліку заготовленої деревини;
статусу полезахисних лісосмуг та інших захисних насаджень;
участі громадськості в сфері лісового господарства.

Ці пропозиції не є вичерпними та потребують детального опрацювання з метою підготовки їх для внесення відповідних змін. Та вони дають можливість відповідальним державним органам використати отриманий досвід для покращення ефективності у боротьбі з незаконними рубками та іншими суттєвими лісопорушеннями у нашій країні. Впровадження зазначених законодавчих змін могло б суттєво вплинути на масштаби незаконних лісозаготівель та покращити культуру ведення лісового господарства, його сталого розвитку.

Ознайомитися детальніше із пропозиціями проекту “Лісова варта” можна за посиланням.

WWF продовжує роботу із виявлення прогалин у національному законодавстві та найближчим часом розпочинає міжнародний центрально-європейський проект у співпраці з Інтерполом, де продовжить вивчати досвід широкого кола ключових учасників серед органів правозастосування і лісового сектору. Тому ваша думка щодо існуючих законодавчих прогалин дуже важлива. Свої пропозиції та коментарі просимо надсилати на електронну адресу: dkarabchuk@wwf.panda.org

Щороку незаконні рубки завдають державі збитків на десятки мільйонів гривень.

Posted on 11 February 2019

0 коммент.:

Дописати коментар