17 лютого 2019

Волонтерство WWF в Україні. Результати совиних обліків 2017-2018 у Пирятинському НПП


Протягом трьох років волонтери Всесвітнього фонду природи WWF в Україні долучаються до наукових обліків та діяльності національних парків і заповідників України.

Першим у 2019 році стане виїзд до НПП “Пирятинський”, де волонтери разом з WWF та працівниками парку будуть рахувати сов та гнізда лелек. Подібні виїзди вже проводилися у 2017-2018 роках на території парку та його околицях. У 2017-ому сови були зареєстровані у 8 місцях, у 2018-ому — у 18-ти. “Найбалакучішою” була сова сіра, котра відгукувалася у 7 точках (19 особин) у 2017 році та у 18-ти (41 особина) у 2018-ому. Згідно цих дворічних даних обліків, науковці НПП “Пирятинський” дійшли висновку, що сірі сови досить міцно тримаються зайнятих ними ділянок, адже були відмічені у тих же місцях протягом 2017-2018 років.
  • Чому важливо проводити обліки сов? 

Для заповідного фонду необхідно проводити постійний моніторинг та оновлювати дані, щоб розуміти, хто живе на території та у якій кількості. Це допомагає природоохоронцям підбирати потрібні методи захисту тварин та рослин. Також за даними обліків та моніторингів обґрунтовується внесення чи невнесення видів до Червоної книги України.
  • Як проходять обліки сов? 
Сови ведуть нічний спосіб життя, тому обліки проводяться пізно ввечері. Відтворюючи звукові записи голосів птахів, природоохоронці провокують їх на відповідь. Декому навіть щастить побачити самих сов, що прилітають розібратися — у чому ж справа. Такий метод є ефективним та швидко опановується волонтерами.
  • Які види сов гніздяться на території “Пирятинського НПП”?
Насамперед це вищезгадана сова сіра. Вона вважається однією з найпоширеніших сов Європи. В Україні сіра сова трапляється в лісовій та лісостеповій зонах, Карпатах та Криму, а ось в степу цей птах рідкісний. За розміром сова близька до ворони, має короткі крила та короткий заокруглений хвіст. На голові — дві широкі продовгуваті смуги білого забарвлення з рябизною. Забарвлення буває сірим та рудим. Від інших сов відрізняється розмірами та великою крутою головою без “вушок”.

Під час обліків були також відмічені два інших види сов — сова вухата та сич хатній. Сова вухата — типовий лісовий вид, хоча в період міграції часто трапляється в парках та садах. Обов'язковою умовою для гніздування є наявність старих гнізд, наприклад воронових. Розміром схожа на голуба. Має строкате рудувате забарвлення та характерні довгі пір'яні “вушка”, за якими її легко впізнати. Відрізняється сова вухата від інших сов також і манерою сидіння — стовпчиком із витягнутими вертикально вгору пір'яними вушками.

Ще один мешканець Пирятинського нацпарку — сич хатній. В Україні це осілий, гніздовий птах, що трапляється повсюди, окрім високогір’я, хоча лісу також намагається уникати. Часто його можна зустріти в парках та садах, навіть на горищах, вежах або дзвіницях. Сич хатній — невеликий птах, впізнається за приплюснутою головою. Райдужна оболонка очей та дзьоб жовті.

В історії НПП “Пирятинський” реєструвалися ще два види сов. Сова довгохвоста — дуже рідкісний залітний вид, відмічений одного разу в середині ХХ століття (Гавриленко, 1960). Також реєстрували сову болотяну — рідкісний вид, літературні відомості свідчать про гніздування цього виду на схід від річки Удай (Червона книга, 2009).
  • Як долучитися до обліку 2019 року?
23-24 лютого волонтери WWF в Україні знову будуть залучені до наукового обліку сов в НПП “Пирятинський”. Деталі — за посиланням.

Posted on 14 February 2019

0 коммент.:

Дописати коментар