16 листопада 2019

Депутати збирають легалізувати "янтарних копачів": подробиці законопроекту


Поліські копачі - це сила, з якою державі таки доведеться шукати на компроміс

Влада хоче розібратись із копачами бурштину! Нелегальним бізнесом, у якому задіяні тисячі українців. За незаконний видобуток можливе кримінальне покарання. А для роботи знадобиться ліцензія. Такі умови нового законопроекту. За нього проголосували у першому читанні.

Однак, чи реально його виконати, навіть якщо й ухвалять? Як взяти під контроль бурштинову вольницю? Розбирався Руслан Смещук.

Ось так виглядає бурштинова крамничка у Китаї. Сотні різноманітних виробів, і кілограми необробленого каменю просто на підлозі.

Тут є навіть рідкісний - зелений бурштин. І найбільшу кількість у світі його видобувають... на Рівненщині. Та й взагалі знайчна частина бурштину в китайських крамничках, як і в інших лавках світу - контрабанда з України.

В Китаї, та й взагалі в Азії, дуже люблять бурштин. Ювелірні прикраси, культові вироби, ліки та креми - все це потребує величезних обсягів каменя.

Скільки бурштину в Україні не знають навіть геологи. Проте на Поліссі зараз катастрофічний дисбаланс між легальним та незаконним видобутку. Пропорція - один до ста!

"Три с половиной в среднем тонны легальной добычи в год добывается на разведанных участках в Ровенской области. И по нашим экспертным оценкам порядка трехсот тонн добывается всего", - говорить Дмитро Видолюб, голова спілки ювелірів України.

Видобувають бурштин цілими селами! Тут, на Поліссі, це головний регіональний промисел, з чіткою хоч і незаконною бізнес-пірамідою. В ній задіяні і прості селяни, і місцева влада, і правоохоронці, і столичні можновладці.

А ще наслідки цього промислу. Місячний пейзаж мертвої землі. Екологічних збитків -ут і не порахувати. Це мільярди гривень!

Та цього тижня депутати з подачі уряду у першому читанні проголосували за легалізацію видобутку бурштину. Ось що передбачає документ:

Дозволи "копачам" продаватимуть на ауцкціонах терміном на п'ять років. В одні руки не більше 10 гектарів. Вартість гектара від трьох з половиною тисяч гривень. Покарання за незаконний видобуток штраф або тюрма. І заборона на вивезення каменю з країни.

Аукціони з продажу дозволів на видобуток бурштину, терміном на 5 років і не більше 10 гектарів в одні руки

"3400 гривень за 1 гектар".
Покарання за незаконний видобуток та збут штраф від 51 тисячі до 170 тисяч гривень, обмеженням чи позбавлення волі від 3 до 6 років

Заборона на вивезення з України необробленого бурштину до 1 січня 2021 року

"Помпи це така руйнація землі, що витрати на рекультивацію цієї землі, стають більшими аніж ви можете заробити на цьому бурштині. Тому в мене враження що це закон заради закону. Нічого він не дасть, принципово нічого не зміниться", - говорить Карл Волох, політичний аналітик, блогер.

"Как показывает опыт той же золотой лихорадки в США - любые попытки государства ограничить массовую добычу какого-то либо золота либо янтаря. Того что можно добыть с использованием лопаты и сита, все эти попытки они будут заканчиваться поражением государства", - говорить Олексій Кущ, економічний експерт

Це думки київських експертів. Текст законопроекту - сподівання київських депутатів. А от Яка ситуація на Поліссі? І що там думають про легалізацію?

Спустошена земля. Викорчувані ліси та розмиті поля. Так виглядає бурштиновий край. Рівненське Полісся. Тут добувати сонячний камінь не припиняли ні на день. Щоправда, попит на нього упав, тож багато старателів поки сховали помпи.

"Ми кожного тижня ми документуєм незаконний видобуток бурштину-сирцю. Вчора позавчора, в понеділок екскаватор вилучили, ну постійно в нас боротьба. Але масовості такої як 2015-2016 роки не має", - говорить Григорій Гольонко, начальник Сарненського відділу поліції.

Попри це ситуація на півночі Рівненщини мало змінилася. Люди й далі миють бурштин. Переважно працюють "по квитках", уночі. Мають потужні мотопомпи і техніку. У місцевих камінь і зараз вилучають мішками. Ось у цих, які пакують працівники СБУ, понад 150 кілограмів! Це і необроблений камінь і вже відшліфовані намистини. За цінами чорного ринку, така партія коштує майже шість мільйонів гривень. Аби вилучити це СБУ провела спецоперацію - за день майже два десятки обшуків у жителів Дубровиці і навколишніх сіл.

Забрали три "УАЗ" і три мотопомпи. Правоохоронці кажуть: ані обшуками, ані кримінальними провадженнями та штрафами тут уже давно нікого не злякаєш.

"Це не зупиняє людину штраф в 10 тисяч і дальше йдуть і незаконно видобувають", - говорить Григорій Гольонко, начальник Сарненського відділу поліції.

Тут миють постійно. То миють, то риють, то ще щось. Ту миють постійно кожен рік. Воно позаростає. Ви не розумієте оце було повінстю загнане в сплошну березами. Це одні вєтки валяються.

Така пустеля нині біля селища Клесів. Величезні кратери. Миють бурштин навіть біля хат. У селищній раді - нічого з цим вдіяти не можуть. Понад п'ять гектарів землі треба рекультивувати, але грошей у місцевому бюджеті немає. Тож тут усі сподівання - на легалізацію.

"Щоб це все було легально, щоб від того бізнесу чи від тої роботи, чи від найманих осіб, які будуть працювати в законному русл, щоб отримували вони зарплату, мали пенсії і щоб отримував місцевий бюджет у вигляді податків. Повинно враховано бути іменно місцеве населення, яке тут живе", - говорить Василь Гриник, Клесівський селищний голова.

Та місцеві жителі кажуть - їхню думку депутати не врахували. Андрій Вєрдов входить до ініціативної групи, яка надавали народним обранцям свої ідеї. Та до них не дослухалися.

"Цей законропроект не містить так само питання щодо відкриття внутрішнього ринку, не містить. Він не містить питання конкретних визначень щодо, як буде залучатися праця старателів і що робить з тими людьми, які здійснювали цей незаконний видобуток. Я думаю, що він тільки збільшить корупційні ризики", - говорить Андрій Вєдров, представник громадської організації "Полісся".

У громадській організації переконані не допоможе і кар'єрний метод. Так мають працювати ті, у кого вже є ліцензія. За цими піщаними горами стоїть техніка державного підприємства "Бурштин України". Каміння тут не видобувають майже рік, а слідів рекультивації - жодних. Ось так не по-господарськи, підозрюють люди, і спустошуватимуть Рівненщину ті, хто виграватиме аукціони.

"Прості люди не будуть участвовать в цих аукціонах. Будуть заходити люди, які мають зв'язки і ті, що при владах. От ті і будуть власниками цих земель. От як піде ця розпайовка- дерибан", - говорить Олександр Васильєв, житель Клесова, депутат Рівненської облради.

"Я думаю, що він настільки сирий, що його прийняття в такому вигляді як він зараз є тільки зможе погіршити ситуацію: виникне більшість таких фіктивних компаній, які будуть отримувать дозвіл по спрощених процедурах і відповідно кількість земельних ділянок порушених внаслідок незаконного збільшиться", - говорить Андрій Вєдров, представник громадської організації "Полісся".

Це значить - чорні копачі нікуди не зникнуть. Аби заарештувати всіх на Полісся треба відрядити армію. До того ж і самі старателі мають зброю. А відтак поліські копачі - це сила, з якою державі таки доведеться шукати на компроміс.

"Правильный выход который может сделать государство это продажа просто участка под разработку янтаря с минимальным набором экологических и финансовых требований", - вважає Олексій Кущ.

15 ноября 2019 22:01 по материалам: Подробности-ТВ 

0 коммент.:

Дописати коментар