18 листопада 2019

Уряд планує реструктуризувати Госгеокадастр



Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про дерегуляцію у сфері земельних відносин. Документ містить понад 100 статей, передбачає передачу державних земель у комунальну власність і заміну Госгеокадастра іншим органом реалізації контролю використання земель.

За відповідне рішення проголосували 272 парламентарія.

Згідно з проектом, державні землі за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) слід передати в комунальну власність сільських і міських рад або територіальних громад. Місцеві органи влади зможуть самостійно змінювати цільове призначення ділянок.

Також пропонується переглянути повноваження Державної служби з питань картографії, геодезії та кадастру, тому що в уряді вважають, що Госгеокадастр неефективно виконує свої обов’язки, при цьому на утримання служби в минулому році було витрачено 1,9 млрд грн.

Тому депутати пропонують замінити його новим органом реалізації кадастрової діяльності.

Антимонопольний комітет контролюватиме дотримання обмежень по концентрації землі у власності однієї особи. На основі даних Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, Госгеокадастра і системи електронних торгів буде сформована система збору та аналізу даних, а також моніторингу земельних відносин.

Додамо, що з Земельного кодексу планують виключити норми, які забороняють іноземним фізичним особам та юридичним особам купувати ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, і припинити погоджувати такі угоди з Кабінетом міністрів.

Дарувати землі можна буде тільки особам першого та другого ступеня споріднення (подружжя, батьки, діти, брати, сестри), також не можна буде вносити земельну ділянку в статутний капітал без згоди особи, яка має переважне право.

Нагадаємо, що Госгеокадастр в понеділок відзвітував про результати роботи за 2 місяці. За словами міністра розвитку економіки Тимофія Милованова, відомство за цей час зробило більше, ніж за 28 років. У кадастр додали інформаційні шари про прибережні зони, ліси і надра.

Джерело: УНІАН

0 коммент.:

Дописати коментар