22 жовтня 2016

21 жовтня у Львові відбувся круглий стіл «Стале управління лісами як подолання корупції»

21 жовтня 2016. 

У роботі круглого столу взяли участь керівництво департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Львівського ОУЛМГ, ДЕІ у Львівській області, ОКС ЛГП «Галсільліс», представники прокуратури Львівської області, ДСЛП "Львілісозахист», науковці Інституту екології Карпат, Національного лісотехнічного університету України, представники громадських організацій.



Під час дискусій на круглому столі учасники заходу обмінялись досвідом боротьби з порушеннями в сфері лісового господарства, обговорили механізми громадського контролю в лісовому секторі, розглянули проблематику притягнення лісопорушників до відповідальності.

Руслан Гречаник, директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА, наголосив про існування трьох головні проблем у сфері лісового управління. Це самовільні рубки, заниження вартості реалізації лісопродукції, відсутність персональної відповідальності лісовпорядників та лісопатологів та окреслив шляхи вирішення цих проблем.

Степан Сохнацький, директор Державного підприємства «Жовківське лісове господарство» зазначив, що побороти корупцію у лісовій галузі можуть три якості керівника, які слід перевіряти під час прийому на роботу. Це фаховість, висока честь, гідність та патріотизм і господарність. Наголосив на важливості залучення до цих процесів широких кіл громадськості. Перевагу надавати місцевим працівників, вихідцям із галузі, результат роботи яких видно.

Микола Чернявський, доцент кафедри екології Національного лісотехнічний університет України, наголосив, що не має перепон, які заважають розвивати лісову галузь. Слід враховувати природні особливості розвитку лісу, бути відповідальними господарями і не буде проблем із лісовими ресурсами та збереженням лісів. Перспективний напрям ведення лісового господарства є наближене до природи лісівництво, бо безперервно існує лісовий покрив, зберігається біорізноманіття, формуються різновікові стійкі ліси, застосовується природоохоронні технології заготівлі деревини.

Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу ЕПЛ, зауважила про важливість міжнародних договір та стандартів, які Україна має обов’язок виконувати. Виконання цих вимог буде запорукою сталого лісового господарства. Софія Шутяк, юрист ЕПЛ, звернула увагу на важливість новоприйнятих законів про ОВД та СЕО для реалізації сталого підходу до управління лісами та подолання корупції у ній. Петро Тєстов, еколог ЕПЛ, підкреслив, що співпраця та діалог між усіма учасниками лісової галуззі є необхідною умовою вирішення проблем корупції у лісовій галузі.

Всі учасники круглого столу наголосили на важливості природоохоронних аспектів лісового господарства, зокрема переходу до наближеного до природнього лісівництва, відмови від суцільних санітарних рубок, ширшого застосування рубок переформування. Учасники заходу відмітили необхідність співпраці між громадськістю, науковцями, лісівниками, чиновниками заради припинення порушень у лісовій галузі та збереження лісів.

Результати круглого столу будуть використанні при напрацюванні пропозицій законодавчих змін.

0 коммент.:

Дописати коментар