20 жовтня 2016

На збиранні жолудів можна підзаробити

На збиранні жолудів можна підзаробити
Хтось ними годує свиней, хтось варить з них каву. А от лісові господарства збирають жолуді на насіння, аби потім садити нові дерева. За допомогу готові навіть платити. За кілограм зібраних жолудів цьогоріч лісгоспи даватимуть три-чотири гривні, пише газета "Експрес".

"Торік заробила гривень 300, платили по 2,5 гривні за кілограм, -- каже пані Тетяна з Львівщини. -- Щоправда, тоді дуб щедро вродив і плоди були великі. Зараз назбирати жолудів буде важче, але й платити будуть більше. А якщо багато походити по лісу, ще й з дітьми, можна й місячну зарплату отримати. Ну хоч мінімальну".

Збирають жолуді у жовтні-листопаді. Після дощів та вітрів під дубом можна знайти багато насіння.

"Урожайність дуба цьогоріч невисока. Така ситуація в усіх регіонах України, навіть у тих, де жолудів було завжди багато, наприклад, на Вінниччині. Торік урожай був кращий, -- зауважує Мирослав Пилипів, головний лісничий ДП "Бібрський лісгосп". -- Дуб добре плодоносить кожних 2 -- 3 роки. Тож зародить наступного року або й через рік. Цьогоріч наше господарство планує заготовити чотири тонни жолудів дуба звичайного, а також півтонни червоного дуба. Назбирали вже півтонни насіння.

Якщо хтось назбирає багато жолудів, може принести урожай до найближчого лісництва. Будемо раді й одразу розрахуємося".

Однак перш ніж заплатити гроші, лісівники ретельно перевірять зібране насіння. Для цього застосовують метод флотації.

"Усі зібрані плоди опускаємо у воду -- здорові жолуді тонуть, а погані залишаються на поверхні. Після цього плоди висушуємо й ховаємо в сховки. Насіння можна висівати восени або навесні. Однак якщо висіяти зараз, є загроза, що посіви будуть пошкоджені гризунами. Тому насіння ховаємо в сховки й чекаємо до весни", -- каже фахівець.

Зберігають плоди в спеціальних траншеях. Для цього на сухому підвищеному місці викопують яму завширшки один метр, глибиною 1,5 метра, а довжиною 2 -- 3 метри. У такій ямі зазвичай може поміститися півтонни жолудів. У траншеях або ямах шар жолудів чергують із шаром піску. Потім яму засипають землею, навіть роблять невеличкий горбочок, аби вода туди не затікала. У перші 10 -- 15 днів температура зберігання -- 3 -- 10 градусів тепла, взимку від мінус 2 до плюс 3. Якщо температура нижча, сховок треба утеплити.
Перед посадкою, навесні, спеціалісти перевіряють усе насіння знову -- чи не пошкоджене шкідниками, грибками. Це робить насіннєва інспекція, вона видає сертифікат насіння для посадки.

Жолудь висівають у розсадники. Потім сіянцями засаджують нові території або ж "ремонтують" попередні лісові посадки, у яких дерева пошкодилися чи не прижилися.


Юлiя ГОЛОДРИГА

0 коммент.:

Дописати коментар