20 жовтня 2016

Врятувати український ліс: країна на порозі екологічної катастрофи



Як стверджують вчені, частина африканської пустелі Сахари колись була практично лісом. Та й взагалі, рослинності на північному заході пустелі було куди більше, ніж зараз. Але деревина була потрібна людям, тому поступово пращури місцевих жителів вирубали майже всі дерева, і Сахара стала найбільшою пустелею в світі.

Але якщо бедуїнів ще можна зрозуміти, адже від цього дерева залежало їх виживання, то сучасна людина, який бездумно вирубує ліси заради прибутку - це зовсім інша справа. Жага наживи змінює екосистему, шкодить сільському господарству та до невпізнання змінює звичні ландшафти. І в Україні в даний момент це - величезна проблема.

Вчора на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики саме ці думки намагалися донести депутатам експерти в області біоресурсів і природокористування. Дивно, але подібний захід, присвячену стану українських лісів, проходить вперше. До цього якось вважалося, що це не дуже важливе питання, на відміну від сільського господарства та інших нагальних речей.

А поки влада ділок ніс від "лісового питання", ситуація стала критичною. Директор Науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації Віктор Ткач під час свого виступу на засіданні навіть сказав, що ситуацію зі станом лісів і лісової промисловості в Україні зараз можна порівняти з післявоєнними роками і початком 50-х.

Проблем багато і вони наступають по всіх фронтам. Загрозливих масштабів досягла незаконна вирубка лісу. З якою чомусь ніхто навіть не намагається боротися. За словами завідувача кафедри дендрології та лісової селекції Національного університету біоресурсів і природокористування Юрія Марчука, побороти цю ракову пухлину, яка в прямому сенсі слова пожирає природні багатства України, можна тільки жорсткими і рішучими діями. Пропонується американська модель регулювання цього питання. По-перше, необхідно посилити кримінальну відповідальність за самовільне вирубування, ввівши відповідну статтю в Кримінальний кодекс. По-друге, повинна існувати електронна система обліку лісів. Незаконна вирубка була, є і в якихось масштабах буде завжди. Але за допомогою зміни законодавства можна звести її до мінімуму. Інакше років через двадцять ми просто не впізнаємо рідних краєвидів. Лісистість України на даний момент - близько 15%. При цьому для наших широт нормою вважається не менш 20% лісів на території. А враховуючи, що цей відсоток ще й стрімко зменшується, екологічна катастрофа не за горами.

Але і вирубка - далеко не єдина проблема галузі. Глава профспілки працівників лісового господарства України Степан Кривов'язов в своїй емоційній промові зазначив, держава зовсім не піклувється про співробітників профільних підприємств. Середня зарплата працівника лісового господарства - 2500 гривень. Але і її доводиться чекати місяцями, тому що співробітників регулярно відправляють у відпустку за свій рахунок. Дійшло до того, що кращі фахівці банально знаходять роботу в Європі і їдуть. Звинувачувати їх у цьому складно, будь-яка праця має оцінюватися гідно. Рахунок боргів держави перед лісниками та аграріями йде вже на мільйони гривень.

Головною причиною всього цього хаосу і неподобства в сфері лісового господарства виступаючі на засіданні назвали повну відсутність центрального управління галуззю. Державне агентство лісових ресурсів України на даний момент контролює лише 73% українських лісів. Мало того, навіть серед цих сімдесяти трьох відсотків часто зустрічаються спірні ділянки, які виявляються в подвійному підпорядкуванні різних відомств, через що виникає плутанина. В.о. глави Держагентства Христина Юшкевич повідомила присутнім нардепам, що у них вже є напрацювання єдиної стратегії реформування галузі. По-перше, це створення Національної лісової стратегії як основи розвитку лісового господарства. І друге, створення Лісового фонду України, кошти з якого будуть йти, в тому числі, і на підтримку лісгоспів півдня та сходу, що не фінансуються зараз.

На ці регіони потрібно 700 млн гривень. Держава ж виділила поки що всього близько 80 млн і пообіцяла ще 50.

"На даний момент Державне агентство лісових ресурсів, фактично, існує за свій рахунок. Гроші для південного сходу потрібні для збереження там лісів. Це в прямому сенсі слова питання подальшого існування українських лісів ", - підбила підсумок Юшкевич.

Також в.о. глави відомства повідомила, що вже є розроблений законопроект про посилення відповідальності за незаконні рубки, в якому передбачено збільшення не тільки штрафів до 17 тис. грн., а й кримінальної відповідальності до 5 років позбавлення волі. Крім того, передбачено введення єдиного обліку деревини для всіх лісокористувачів і прозорі правила реалізації.

Члени Комітету ВР слухали всі ці не найприємніші і тривожні речі, багато кивали головами, погоджувалися, що ситуація катастрофічна. Але за підсумком досить ясно дали зрозуміти, що масштабного збільшення бюджету не буде. Грошей немає, в країні криза і війна. Так що на збереження українських лісів багато не дадуть. З іншого боку, нардепи пообіцяли зі свого боку всіляко сприяти законодавчим змінам і іншим пропозиціями Держагентства лісових ресурсів.

На закінчення треба сказати, що, звичайно, за реформування лісової галузі братися ніхто не хоче. Адже це не дасть ніяких політичних бонусів в найближчі роки. Навіть якщо запустити в дію план, представлений експертами Держагентства, то це дасть результат лише через кілька років. А українська влада не звикла заглядати так далеко, їй би до найближчих виборів дожити, а там хоч потоп.

Автор матеріалу: Олексій Киштимський

0 коммент.:

Дописати коментар