12 липня 2017

Николаевские лесомассивы под угрозой



З настанням жарких літніх днів значно підвищується пожежна небезпека і ризик виникнення лісових пожеж. Спекотна вітряна погода створює надзвичайну небезпеку в лісі.

Наразі в лісовому господарстві Миколаївщини гостро стоїть питання фінансування профілактичних протипожежних заходів, адже два роки поспіль держава не фінансує державні лісогосподарські підприємства. Особливо важко усвідомлювати, що всі неодноразові спроби трудових колективів довести до центральних органів влади істинний критичний стан лісових господарств не дали результатів і всі вони залишилися наодинці з великими проблемами.
Ліси Миколаївщини в своїй більшості представлені малоконтурними ділянками, які істотно впливають на продуктивність земель сільськогосподарського призначення. Вони історично інтегровані з аграрним сектором економіки півдня країни. Проте, складається враження, що питання збереження лісових масивів бентежить лише лісівників.

У літній період відбувається пік рекреаційного навантаження, особливо на хвойні ліси, які розміщені поблизу населених пунктів. Лісові масиви стають місцем активного відпочинку громадян, через ліс проходять численні дороги різного призначення. Тому доля лісових насаджень у цю спекотну пору значною мірою залежить від поведінки кожного, хто перебуває в лісі чи поблизу нього. Адже вогонь дуже швидко знищує результат багаторічної праці.
Нещодавно поблизу с. Ковалівка Миколаївського району в лісі виник осередок вогню. 
Працівники лісової охорони зібравши всі свої зусилля і з допомогою свідомого населення відреагували на загорання, приступивши до гасіння. Проте, спекотна температура та сильний поривчатий вітер значно ускладнювали роботу. Одночасно з просуванням фронту стійкої пожежі в умовах сильного вітру вогонь стрибкоподібно розповсюдився на крони дерев, в результаті чого повністю знищені хвойні дерева на площі біля 1 га. Вогнем було охоплено площу лісового фонду понад 3 га.

В гасінні пожежі були задіяні понад два десятки осіб місцевого населення, 9 осіб та 3 одиниці лісогосподарського підприємства, 6 одиниць техніки та 28 осіб ДСНС у Миколаївській області, трактор ТОВ «Лоза Буга», та пожежний автомобіль Ольшанської виправної колонії.


Враховуючи, що полум’я з’явилося зі сторони населеного пункту, ймовірна причина займання – спалювання недбайливими громадянами побутового сміття. Таким чином ними була створена загроза і пожежній безпеці своїх обійсть.

З початку року в лісовому фонді ліквідовано 39 випадків лісових пожеж. Площа, пройдена вогнем, становить 18,83га. Фактів переходу вогню від лісу на населені пункти, дачні кооперативи та інші об’єкти не допущено.

Звертаємо увагу громадян Миколаївщини, що на території області, у зв’язку з високим класом пожежної небезпеки, на підставі розпорядження голови облдержадміністрації від 21.06.2011р. №190-р заборонено відвідувати ліси та в’їжджати в них транспортними засобами.

Бережіть ліс! У разі виявлення в лісі пожежі повідомляйте диспетчерську службу за телефоном «101».

Відділ лісового господарствата охорони праці Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства

0 коммент.:

Дописати коментар