13 вересня 2018

Лісівники підсумовують зроблене за рік

Ось і вдягнувся в золотавий багрянець ліс. Цієї прекрасної осінньої пори лісівники відзначають своє професійне свято та підводять підсумки нелегкої відповідальної й такої потрібної суспільству і природі праці.




На території нашого району успішно працює лісогосподарське підприємство – Володарськ-Волинське лісництво, яке очолює молодий, енергійний, завзятий керівник, лісничий Юрій 

Сорока.


Лісництво підпорядковане ДП «Пулинський лісгосп АПК», директором якого є досвідчений майстер своєї справи Петро Курильчук. І лісничий, і директор лісгоспу гарно співпрацюють із громадами нашого району. Є взаємопідтримка та розуміння у вирішенні певних проблем та у творенні добрих справ. 


Зовсім нещодавно, як повідомлялося в нашій газеті, працівники лісництва побудували чотири великих альтанки в Хорошеві на березі Ірші біля греблі. Потім це місце було спільно з комунальним господарством окультурене, відведено місця для сміття, для розведення вогнищ, є гойдалка для дітей, вбиральня, висипано доріжки. Спільними зусиллями лісівників, селищної ради та комунгоспу створено прекрасну рекреаційну зону для жителів. Тут затишно і комфортно. Так само лісівники побудували рекреаційні зони в лісах на території Ягодинської та Дашинської громад, у багатьох інших місцях. Ліс – невід’ємна частина повноцінного життя і відпочинку кожного, і лісівники роблять усе для того, щоб стосунки між людиною і природою були гармонійними і взаємокорисними.


Одним із найважливіших завдань працівників галузі є відтворення лісу. Наша газета «Прапор» кілька разів публікувала матеріали про те, як працівники Володарськ-Волинського лісництва ДП «Пулинський лісгосп АПК» виса-джують ліс. Найчастіше посадка лісу відбувалася із залученням школярів. Поруч із тим, що цьогоріч за 8 місяців лісгосп висадив молодого лісу на площі 76,6 гектарів, паралельно було проведено велику виховну роботу серед дітей – учасників процесу висадки лісу. Учні побачили, наскільки це клопітка й тяжка праця, познайомилися з технологією посадки молодих деревець, кожен усвідомив себе учасником великої справи, адже дерева садяться на багато десятків років і навіть століття.

Працівники лісництва обов’язково усі місця суцільної вирубки засаджують молодим лісом. Планують цієї осені посадити лісові культури на площі 40 гектарів. Уже зараз здійснюють оранку цих ділянок.

Помічник лісничого Лариса Кравчук розповідає:

– У цьому році ми, окрім посадки лісу, доповнили лісові культури на площі близько 88 гектарів. Станом на 1 вересня наше підприємство здійснило такі лісогосподарські роботи: з головного користування – на 36 гектарах, заготовлено близько 6,6 тисяч кубічних метрів деревини. Здійснено рубки догляду на 44 гектарах, санітарне рубання – на 463 гектарах лісу. І у зв’язку з хворобами лісу було здійснено суцільне санітарне рубання на площі майже 37 гектарів.

Для захисту лісу від пожеж постійно поновлюються мінералізовані смуги. Цьогоріч їх поновили довжиною 136 кілометрів, – повідомила Лариса Іванівна.
Володарськ-Волинське лісництво у своєму господарстві має спеціальні теплиці, де вирощуються саджанці сосни звичайної. А ще підприємство має лісовий розсадник, де вирощують саджанці дуба звичайного.

Збором насіння, посівом рослин та доглядом за ними займаються працівники лісової охорони. Насіння збирають із кращих порід дерев сосни та дуба. Висівають насіння, доглядають саджанці. На цю роботу лісництво ви-трачає значні кошти, проте все це робиться для створення якісних і високопродуктивних лісових насаджень.

У переддень професійного свята колектив лісівників, який налічує 39 працівників, привітав лісничий Юрій Сорока, директор лісгоспу Петро Курильчук, представники місцевої влади.
Кращі серед кращих працівників лісу відзначені грамотами і подяками різних рівнів. Зокрема грамотами Хорошівської селищної ради відзначені старші майстри Олександр Котюк та Ярослав Собецький. Грамоти від райдерж-адміністрації та районної ради отримали старший майстер Анатолій Левківський та майстер обходу Олег Ковальчук.

Депутати Житомирської обласної ради Володимир Ковальчук та Анатолій Подік відзначили лісничого Юрія Сороку, старшого майстра Владислава Кравчука, тракториста Анатолія Грицькевича, водія Вадима Зайнчковського.

Від народного депутата Павла Дзюблика отримали відзнаки майстри обходів Володарськ-Волинського лісництва Василь Кучер, Зінаїда Болярчук, Андрій Антонюк.

Наші лісівники сумлінно працюють на збереження і примноження природних багатств і впевнені, що у співпраці із сумлінними і відповідальними громадянами їм вдасться виконати сповна цю важливу місію.

Надія Панченко.
На фото: колектив лісництва.

0 коммент.:

Дописати коментар