14 вересня 2018

Висновки Державної екологічної інспекції у Вінницькій області назвали безпідставними

Триває боротьба громади села Людавка Вінницької області проти Вінницької міської ради. Десь рік тому почалося будівництво сміттєвого полігону в лісі, де раніше були авіаційні склади біля громади села Людавка. За висновками Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, було виявлено правопорушення та вирубка близько 150 гектарів лісу, на місці якого тепер буде смітник. Рішенням Вінницького адміністративного суду результати перевірки були скасовані. Більше про ситуацію розповість кореспондент Vlasno.info.



Кілька тижнів тому журналісти каналу "112" провели розслідування та знайшли за допомогою обурених жителів громади Людавки ділянку в лісі, куди прокладають дорогу бульдозери і будують сміттєзвалище (за словами представників міської ради, там будують завод з переробки сміття - ред.). З'ясувалось, що раніше ці землі належали Міністерству оборони України. Там були авіаційні склади. Це був 3-й за площею військовий арсенал країни. З сучасною системою захисту. Про будування сміттєвого полігону замість лісових насаджень селяни дізнались випадково.

– Торік у травні почали його будувати. І так тихо, щоб ніхто не знав. Я випадково дізнався. Коли почались вибухи в Калинівці, їхав чоловік на екскаваторі. І він в мене питає дорогу до складів військової частини в Людавці. Я в нього питаю "Ви сюди будете склади перевозити?", а він мені "Ні, ми тут сміттєпереробний завод будуємо!". Потім ми дізнаємось, що це не сміттєпереробний завод. А полігон по знешкодженню та утилізації побутових відходів, коротше смітник, - говорить місцевий житель Анатолій Костишин.



На заяву громади села Людавка було відкрито кримінальне провадження з приводу вирубки лісу. І суд зобов'язав Державну екологічну службу у Вінницькій області перевірити, що відбулося в лісі під Людавкою.

– Було також запит до екологічної служби від народного депутата Дмитра Добродомова та рішення Вінницького міського суду щодо незаконної вирубки лісу. Суд вирішив, що це була позапланова перевірка та скасував акти, приписи і висновки Державної екологічної інспекції. Нам суд сказав, що частково задовольнив позов Департаменту міського господарства та благоустрою Вінницької міської ради, але вони відмінили усі рішення екології. І от сьогодні теж не задовольнили апеляцію. Зараз ліс масово вивозять. Сказали, що складу злочину немає. Слідчі органи та прокуратура призупинили кримінальну справу в Жмеринському суді, а ліс вивозиться, - каже один з активістів отець Тимофій.



Вчора відбулось судове засідання, на якому розглядали апеляцію від Державного управління екологічної інспекції у Вінницькій області про скасування рішення, яке відміняє висновки інспекції. Аргументами екологічної інспекції є те, що Департамент міського господарства та благоустрою Вінницької міської ради не є суб'єктом господарювання. Тому екологічна інспекція має право робити перевірку будь-коли, тим більше після двох запитів щодо цієї ситуації.

А міськрада вважає, що позапланову перевірку було призначено та проведено з порушенням норм чинного законодавства, а розпорядчі документи, що складені за результатами розгляду, є протиправними та підлягають скасуванню. Аргументами вважає невідповідність у датах початку перевірки та ухвали суду. Мовляв, перевірка почалась раніше ухвали суду, і не може бути підставою для цього.



Суддя Олег Сушко залишив рішення попереднього суду щодо недійсності складених актів перевірки та приписів, які показують незаконну вирубку лісу на території Людівської сільської ради.

– Це був ліс 1 та 2 категорії. Крім того, не були витримані норми в побудові сміттєзвалища щодо відстані до водойм, паркових зон та житлових приміщень. Норми вирубки деревини не пройшли відповідні процедури. Вони повинні були отримати дозвіл хоча б в "Держлісгоспу" чи "Облагролісу". А вони самі собі видали дозвіл на вирубку, навіть не проводячи ніяких тендерів. Щоб навіть викопати маленьку яму, повинен бути дозвіл від "Держлісгоспу", - говорить отець Тимофій.

Як повідомляють активісти, у власність міської ради територія колишніх складів потрапила під час обміну з військовими. Вони отримали квартири, а міська рада – землю. За словами представників Вінницької міської ради, на цьому місці будується сміттєпереробний завод. Проте площа усього полігону складає 150 гектарів, а сам завод планується побудувати на 70 гектарах. Місцеві жителі та громадські активісти готові перекривати дорогу та відстоювати свої права на чисте довкілля.

За результатами перевірки Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, через вирубку лісу навколишньому середовищу завдано збитків на понад 100 мільйонів гривень.

Читайте також, Вінницька міська рада незаконно будує сміттєпереробний завод

Фото: Андрій Оленін, 112 канал.
АНДРІЙ ОЛЕНІН Джерело: vlasno.info 

0 коммент.:

Дописати коментар