07 вересня 2018

Природоохоронні органи нездатні протидіяти незаконній вирубці лісу — екс-міністр екології?

 

Колишній міністр екології України Сергій Курикін заявив, що реальний стан природоохоронних органів унеможливлює протидію незаконній вирубці лісу.

Про це Курикін повідомив в ефірі програми «Нині вже» на Громадському.

«На мою думку, на сьогоднішній день зроблено все для того, щоби екологічний контроль і ефективний контроль взагалі, зокрема за лісокористуванням, щоби він був розбалансований», — сказав екс-міністр.

Курикін зазначив, що, на його думку, в питанні протидії незаконним вирубкам головну роль має відігравати не Нацполіція, а екологічна інспекція та лісова охорона.

«Але я хочу наголосити на тому, що органи лісової охорони входять до складу Державного агентства лісового господарства, яке вирішує насамперед не екологічні, не природоохоронні завдання, а господарські завдання. Тобто фактично вони самі себе контролюють і самі себе перевіряють», — пояснив він.

Екс-міністр додав, що екологічну інспекцію «запустили в тривалий процес реорганізації», який буде тривати до 2020 року.

«Я дуже сумніваюся, що вона буде спроможна щось ефективно робити, навіть якщо сильно цього хотітиме», — заявив він.

Курикін підкреслив, що теоретичні важелі протидії незаконній вирубці лісу в Україні є, але реальний стан органів, які займаються цим питанням, унеможливлює їх роботу.

«Я повторює, це (сталося — ред.) за рахунок того, що екоінспекція вступила у фазу затяжної реорганізації, а лісова охорона підпорядкована тому органу, який власне кажучи господарює в лісі і значною мірою є відповідальним за той стан речей, який існує», — резюмував він.

Як зазначив керівник проекту «Лісова варта» Дмитро Карабчук, екоінспекція не може протидіяти незаконній вирубці, бо не має достатньо повноважень.

«Держекоінспекція малоефективна, оскільки вона не має дозволу зараз працювати і перевіряти господарські суб’єкти в частині дотримання законодавства з точки зору охорони природи», — пояснив він.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон про криміналізацію контрабанди та незаконної вирубки лісу з правками, внесеними президентом.

Раніше стало відомо, що Україна стала найбільшим експортером нелегальної деревини до Євросоюзу. Більше того, Україна експортує нелегальну деревину, зокрема, для постачальників IKEA.

Як повідомлялося, з початку запровадження мораторію на експорт лісу-кругляку обсяги вирубок не зменшилися, в той же час збільшилась кількість випадків контрабанди та незаконного вивезення деревини з України.

Раніше журналісти повідомляли, що Євросоюз може почати арбітражний та судовий процес проти України з метою скасування мораторію на експорт лісу-кругляка. Відповідне застереження надіслала єврокомісарка з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

Мораторій на експорт лісу-кругляку діє в Україні з 2015 року. Свого часу через відмову його скасування Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 млн євро.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хто знищує українські ліси?

Раніше повідомлялось, що Євросоюз готується до початку арбітражних слухань проти України через мораторій на експорт лісу-кругляка.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні створили інтерактивну мапу вирубки лісів у Карпатах

7 вересня, 2018 21:31

0 коммент.:

Дописати коментар