12 вересня 2018

ЗАКОН БЕЗ СЕКСУ - ЕКОЛОГ ПОЯСНИВ, ЧОМУ ПІСЛЯ ВЕТО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНСЬКІ ЛІСИ НЕ ЗБЕРЕГТИ (ВІДЕО)



12 ВЕРЕСНЯ, 18:02 • СУСПІЛЬСТВО

Закон про збереження українських лісів, після вето Президента та повторного його голосування у ВРУ з пропозиціями П. Порошенка втратив свій сенс. Адже можна вивозити ліс під назвою «кругляк», а можна змінити код і вивозити його під назвою «дрова».

Таку думку висловив під час прес-конференції у Києві Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру, передає INTV.

«От коли Галасюк (Віктор Галасюк, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва - прим.) вписав, то було нормально. Зараз Порошенко заставив його це прибрати, тому головного цей закон не зробить - 14 тисяч вагонів у рік як і раніше виїжджатимуть з території України, завантажені лісом», - сказав еколог.

В. Борейко також висловився з приводу контролю за дотриманням самого закону.

«Напевне, ніхто й не помітив, що того ж дня був прийнятий і підготовлений хитромудрим Гройсманом (Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України - прим.) закон про ліквідацію екологічного контролю на митниці, на кордоні. Тобто, раніше був екологічний контроль, підпорядкований екологічній інспекції. Там працювали екологічні інспектори, які мали освіту і знання, які могли відрізнити, скажімо, бук від берези, сосну від ялинки, дуб від граба. А зараз, під гаслом зменшення чиновників, екологічний контроль прибирають, а завдання екологічного контролю переносять на митників, найбільш корумповану службу в Україні і людей, які не мають жодних екологічних знань і досвіду», - зазначив директор Київського еколого-культурного центру.

За словами В. Борейка т.з «браконьєри» незаконними вирубками лісу займаються у дуже малих об'ємах.

«Незаконними вирубками під виглядом санітарних займається монстр, а я ще його називаю Організоване кримінальне угрупування або ж Держлісагенство України (...) Саме замовляє музику, саме вирубує і саме все що хочеш робить. І саме ще закони розробляє, а потім їх приймає», - підкреслив еколог.

Як зазначив В. Борейко, популярна теза, що найбільше вирубок лісу відбувається у Карпатах - є неправдою.

«Більше всього вирубок лісу у Рівненській і Житомирській областях. Так, в Україні масовими вирубками було знищено 800 тис га лісу. Це приблизно територія Чернівецької області. Тобто, за 15 років було вирублено усю Чернівецьку область», - наголосив фахівець з питань екології.

Для прикладу, у Житомирській області було вирублено 139 тис га лісу, а у Рівненській - 111 тис га насаджень дерев.

«Так як ці області без гір, то їх не видно, а в Карпатах все видно», - підсумував директор Київського еколого-культурного центру.



https://intvua.com/news/society/1536763008-zakon-bez-sensu---ekolog-poyasniv-chomu-pislya-veto-prezidenta.html

0 коммент.:

Дописати коментар