03 червня 2015

Навіщо лісам потрібна сертифікація та GIS-системи?

21 травня у Львові на виставці «ДЕРЕВООБРОБКА 2015» WWF в Україні разом з партнерами організував два інформаційні семінари, присвячені лісу та лісовому господарству. 
  
 Один з них розкривав тему FSC-сертифікації – системи міжнародної лісової сертифікації, яка засвідчує невиснажливе (стале) управління лісами. Якщо лісогосподарське підприємство отримує такий сертифікат, воно повинно дотримуватися суворих правил – охороняти цінні лісові ділянки, проводити рубки найбільш безпечним для природи чином, зберігати біорізноманіття у лісах, боротися з браконьєрством, враховувати інтереси місцевих громад тощо. У світі на даний момент сертифіковано майже 200 млн. га лісу, в Україні – більше 2,5 млн. гектарів. У західних областях нашої країни сертифікацію пройшли вже близько 75% лісів.
  

 Крім лісогосподарських підприємств отримати сертифікат FSC можуть і деревообробники, і друкарні, й інші компанії, які використовують деревину із сертифікованих лісів і дотримуються міжнародних стандартів контролю її походження. Тобто, якщо Ви купуєте товар з паперу чи деревини з позначкою «FSC», Ви можете бути впевнені у тому, що підтримуєте здорові ліси та легальне виробництво. Таким чином, нашим лісам необхідна лісова сертифікація, яка забезпечує їх збереження та стале управління, і дозволяє Україні бути конкурентоспроможною на міжнародному ринку.
  
 На семінарі обговорювалися проблеми, з якими стикаються підприємства сфери лісової сертифікації, практичний досвід виконання вимог FSC, стан і перспективи розвитку лісової сертифікації в Україні. Ви можете завантажити матеріали семінару за посиланням.
  
 Другий семінар присвячувався використанню новітніх GIS-технологій в лісовому господарстві. Ці технології дозволяють створювати електронні карти лісу з приєднаною до них детальною інформацією, планувати місця лісогосподарських заходів та доріг до них, використовувати знімки з космосу для виявлення лісових пожеж та багато іншого, що є дуже корисним для ефективного лісового управління. Ви можете завантажити матеріали семінару за посиланням.
  
За додатковою інформацією стосовно FSC-сертифікації у лісовому господарстві звертайтеся до Романа Волосянчука, WWF в Україні (e-mail: rvolosyanchuk@wwfdcp.org); стосовно використання GIS-систем – до Тараса Ямелинця, WWF в Україні (e-mail: tyamelynets@wwfdcp.org). 

http://wwf.panda.org/uk/?247654 

0 коммент.:

Дописати коментар