01 червня 2015

Буковина: обговорено питання розвитку лісогосподарської деревообробної галузі області

29 травня 2015 року в.о. заступника голови облдержадміністрації Віталій Усик провів нараду з питань розробки в області системи ведення лісогосподарської та деревообробної галузей.

Участь у нараді також взяли голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Руслан Сенчук, перший заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий, директори лісгоспів області, представники деревообробної галузі краю, Головного управління Державної фіскальної служби України у Чернівецькій області, громадських організацій краю.



За словами Віталія Усика, нині питання розвитку лісової галузі Буковини є надзвичайно актуальним як в економічному контексті, так і в контексті налагодження ефективної співпраці з представниками деревообробного бізнесу. «Майже 30% території області займають ліси, загальна площа яких становить 259,2 тис. га. Наразі весь запас деревини в лісах складає майже 63 млн. м³. Щорічний приріст деревини – 1 млн. м³», – відзначив посадовець.

Відтак заступник голови облдержадміністрації зауважив, що подальший розвиток лісової галузі краю повинен відбуватися з урахуванням трьох визначальних аспектів: розміру сировинного запасу, можливості формування серйозної системи деревопереробних підприємств, соціальної відповідальності бізнесу перед жителями населених пунктів, єдиним доходом яких є лісова галузь.

«Правильний догляд та раціональний розподіл цього ресурсу є запоруками успішного розвитку деревообробної галузі та створення потужних деревопереробних підприємств. – наголосив Віталій Усик. – За умови гарантованої наявності сировини та дотриманні чітких правил роботи, у лісову галузь області вдасться залучити внутрішні та зовнішні інвестиції».

Відтак посадовець зауважив, що з метою забезпечення переробних підприємств сировиною за доступною ціною, керівництво облдержадміністрації пропонує, аби лісівники Буковини займалися виключно вирощуванням, доглядом та охороною лісу. «Позиція облдержадміністрації полягає у тому, що лісівники не повинні рубати ліс. Натомість потрібно проводити аукціони з реалізації деревини на пні для бізнес-структур, які дійсно займаються її переробкою та мають необхідну для цього техніку», – додав Віталій Усик.

Для задоволення потреб у сировині малого бізнесу пропонується створити обласне комунальне підприємство, на баланс якого передати колишні ліси агропромислового комплексу, та дозволити йому формувати невеликі регіональні торги.

Насамкінець представники деревообробної галузі та громадських організацій краю озвучили низку своїх пропозицій, після чого оголошено про створення спеціальної робочої групи з напрацювання пропозицій до відповідних нормативних документів.

Про це повідомили в Ченівецькій ОДА
http://zunr.info/news/2015/05/30/96432-bukovyna--obgovoreno-pytannya-rozvytku-lisogospodars-koyi-derevoobrobnoyi-galuzi-oblasti.html

0 коммент.:

Дописати коментар