25 червня 2015

Факти: Томенко подасть до суду на Гройсмана

Закон, який забороняє впродовж десяти років вивозити за кордон ліс кругляк, ухвалений ще 9 квітня, досі не підписаний.

Відео ...





http://video.bigmir.net/ictv/fakty/523198-Tomenko-podast-do-sudu-na-Groysmana/

Депутат Томенко слідом за "Єврошпон-Смига" вимагає від Гройсмана через суд оприлюднити закон про мораторій на експорт лісу


* * *

Голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Микола Томенко подає позов до Вищого адміністративного суду проти голови Верховної Ради Володимира Гройсмана у зв'язку з порушенням норм Конституції про оприлюднення ухваленого парламентом 9 квітня та підписаного спікером 14 квітня закону про мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді (законопроект №1362).

"Статтею 94 Конституції передбачено, що "...закон підписує голова Верховної Ради і невідкладно направляє його президентові. Президент протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми мотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду. У разі якщо президент протягом встановленого терміну не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим президентом і має бути підписаний та офіційно оприлюднений", - пояснює свої претензії М.Томенко.

У публікації у своєму блозі на ресурсі "Обозреватель" у четвер він уточнює, що станом на 25 червня минуло вже 72 дні з моменту передачі закону, одним з авторів якого був сам М.Томенко, на підпис президентові.

М.Томенко додає, що з метою недопущення конфлікту інтересів одночасно він звернувся з проханням звільнити його з посади позаштатного радника президента.

Раніше цього тижня Всеукраїнська асоціація деревообробних підприємств (ВАДЕП) повідомила, що член асоціації та один із найбільших в Європі виробників шпону ЗАТ "Єврошпон-Смига" ще 12 червня подало судовий позов до президента України та голови Верховної Ради про неналежне виконання своїх обов'язків, пов'язаних із непідписанням та неоприлюдненням зазначеного закону. Асоціація зазначає, що звернеться до суду для спільної участі в цьому процесі.

ВАДЕП додає, що у пошуках виходу з кризової ситуації в галузі та за результатами зустрічі з асоціацією "Меблідеревпром" і Західноукраїнською асоціацією лісозаготівельних і деревообробних підприємств уклала меморандум про консолідацію зусиль у вирішенні незрозумілої ситуації із законопроектом №1362 та інших проблемних питань галузі і надіслала відкритого листа до Адміністрації президента, в якому йшлося про порушення законодавства в лісозаготівельній галузі, корупцію, реформування та необхідність підписати закон про заборону експорту необробленої деревини.

На думку експертів у сфері міжнародних торговельних відносин, зволікання з ухваленням рішення щодо цього закону пов'язане з тим, що він становить ризики порушення міжнародних зобов'язань України, зокрема перед Світовою організацією торгівлі та ЄС.

http://ua.interfax.com.ua/news/general/274356.html

2 коментарі:

  1. У Гройсмана пояснили, чому «завис» закон про експорт лісу
    У Конституції України немає чітких визначень процедури підписання та офіційного оприлюднення закону, ухваленого парламентом, який не був підписаний Президентом у встановлений термін, але й не був ним ветований.

    Про це заявив Укрінформу прес-секретар голови Верховної Ради Дмитро Столярчук у відповідь на прохання прокоментувати заяву народного депутата Миколи Томенка про намір подати 30 червня позов до суду з метою змусити спікера виконати ст. 94 Конституції і оприлюднити ухвалений парламентом закон про 10-річний тимчасовий мораторій на вивезення лісу-кругляка, який не підписує Президент.

    «Конституція в одному випадку чітко говорить про участь голови Верховної Ради в підписанні й оприлюдненні закону - це коли Верховна Рада долає вето. А у разі, якщо Президент України просто не підписав протягом встановленого строку і не повернув закон для повторного розгляду, то тут чітко не вказується те, що закон має бути оприлюднений, а тим більше - підписаний саме головою Верховної Ради», - сказав він.
    Столярчук додав, що згідно зі ст. 94 Конституції України, у разі, якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. При цьому він звернув увагу, що Основний закон не вказує, «ким саме він має бути офіційно оприлюднений».

    Водночас речник спікера підкреслив, що в іншій частині цієї ж статті Конституції чітко прописано, що голова ВР має право підписати закон у разі, якщо глава держави застосував до нього право вето, але парламент під час повторного розгляду не менш як двома третинами від його конституційного складу знову підтримав цей закон.
    «Тобто, невідкладне оприлюднення саме головою Верховної Ради і опублікування стосується виключно тих законів, щодо яких Верховна Рада подолала вето», - наголосив Столярчук.

    У свою чергу експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зауважила, що Президент має протягом 2-х тижнів або підписати, або повернути закон назад до парламенту із вмотивованими зауваженнями, тобто застосувати право вето.

    Вона розповіла, що, виходячи з тлумачення Конституції, якщо глава держави не зробив ані першого, ані другого, то закон повинен підписати й за своїм підписом оприлюднити в офіційних виданнях саме голова Верховної Ради.

    ВідповістиВидалити
  2. Коментуючи заяви Томенка щодо намірів подати позов до Володимира Гройсмана через непідписання закону про накладення мораторію на вивезення лісу-кругляка, вона зазначила: «У принципі, в нього (Томенка - ред.) є вибір - він може звертатися з позовом до Президента або до голови Верховної Ради, але, якщо подивитися на ситуацію, то голова Верховної Ради мав би вже його (закон - ред.) опублікувати».

    Нагадаємо, Томенко 26 червня оголосив про намір подати у Вищий адміністративний суд позов до Гройсмана з метою змусити спікера оприлюднити ухвалений парламентом закон про 10-річний тимчасовий мораторій на вивезення лісу-кругляка. За його словами, наразі вже минуло 72 дні з часу подачі відповідного акта на підпис главі держави, а закон досі не підписаний.

    Стаття 94 Конституції України, зокрема, визначає: "Закон підписує голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України. Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі, якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. Якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийнятий Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу, Президент України зобов’язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі якщо Президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно оприлюднюється головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом...".
    http://www.ukrinform.ua/ukr/news/u_groysmana_poyasnili_chomu_zavis_zakon_pro_eksport_lisu_2068296

    ВідповістиВидалити