21 червня 2015

Що робити при лісовій пожежі (інфографіка)

20 червня 2015, 19:00

Цього року очікується спекотне та сухе літо. За повідомленням Укргідрометцентру, протягом більшої частини річного періоду у східній та південній частині України, а також Дніпропетровської, Полтавської та Кіровоградської областях буде зберігатися надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека.


З цього приводу в Кабміні було організовано ціле засідання Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, однак, наразі, пожежа стосується, насамперед, кожного з нас. Вона може застати під час відпочинку, поїздки або розгорітися поблизу вашого населеного пункту.

Більше того, саме ви через необережність можете стати причиною такої пожежі. За статистикою, однією з поширених причин виникнення природних пожеж є людський фактор. Тому, щоб уникнути випадкового загоряння лісу і розвитку стихійного пожежі в лісі, слід дотримуватися заходів безпеки.


Якщо ж так сталося, що ви опинилися в лісі і маєте підозри, що десь поблизу розгорається пожежа, потрібно дуже швидко реагувати, поки вона не переросла у стихію. Панікувати не варто, однак і зволікати теж дуже небезпечно - на кону, можливо, ваше і не тільки ваше життя. Якщо пожежа тільки розгорається, його можна самотужки загасити землею або водою.


Однак якщо він набирає сили, то потрібно якомога швидше покинути ліс (виходити проти вітру) і викликати відповідні служби - 101, 102 або приймальні регіональних підрозділів ГСЧС, Держлісагентства або обдержадміністрацій.

Важливо в таких умовах сподіватися тільки на себе і на оточуючих людей і ні в якому разі не на рятувальників. По перше, не так давно рятувальні служби не могли нічого вдіяти з пожежами в Чорнобилі та на нафтобазі під Васильковом, до того ж через дим їм буде важко вас відшукати.

Тому, якщо вийти з лісу представляється можливим, укриватися від пожежі слід на островах, мілинах, в болоті, на скельних вершинах і т.п. Місця укриття вибирайте подалі від дерев - вони при пожежі, коли обгорають корені, можуть безшумно падати.

За матеріалами АіФ.
http://1kr.ua/news-21429.html

1 коментар: