01 червня 2015

Ціна безпечності

У Турочакском районі (РФ) дитину вкусив кліщ і, як виявилося пізніше, він виявився переносником збудника енцефаліту. Батьки не стали лікувати однорічної дитини в лікарні, а віднесли його до церкви. Дитина мало не загинула під час тижневого курсу церковної лікувальної терапії.



На території Республіки Алтай в травні поточного року зареєстровано 2 випадки кліщового вірусного енцефаліту в дітей у віці до 14 років в Турочакскому і Шебалінскому районах. В одному випадку причиною захворювання стало пізнє звернення за медичною допомогою, в іншому - неповний курс профілактичних щеплень проти кліщового енцефаліту.

Так, в Турочакском районі дитини у віці 1 рік 9 міс вкусив кліщ. Таких маленьких дітей НЕ прищеплюють проти кліщового енцефаліту, тому щеплення малюк не мав. Батьки дитини, зважаючи на релігійні забобони, принесли дитя на прийом НЕ до лікаря, а ... .. в церкву. Там, батьків не переконали піти на прийом до лікаря. Протягом тижня малюка лікували в домашніх умовах. В результаті з температурою 40°С дитину привезли до районної лікарні, а з неї в той же день швидкою допомогою він був доставлений в неврологічне відділення БУЗ РА «Республіканська дитяча лікарня». У лікарні йому надали допомогу, провели відповідне обстеження, після якого виставлений діагноз кліщовий вірусний енцефаліт, менингеальной форми. Дитина в даний час знаходиться на лікуванні.

Своєчасно надана медична допомога і серопрофілактика протівоклещевим імуноглобуліном дозволили б запобігти захворюванню дитини.

З початку кліщового сезону це вже не перший випадок, коли з причини пізнього звернення (на 5-7 день після укусу кліща) здоров'я дітей наражається на небезпеку.

У Шебалінском районі підліток 14 років захворів після укусу кліща на кліщовий вірусний енцефаліт гарячкової форми у зв'язку з порушенням курсу щеплень проти кліщового енцефаліту і пізнього звернення за медичною допомогою. Батьки підлітка відмовились від проведення щеплень дитині, що призвело до його захворювання.

Вищеописані приклади доводять, що безпечність батьків щодо профілактики кліщових інфекцій, та й багатьох інших захворювань, просто неприпустима.


* * *

Управління Росспоживнагляду по Республіці Алтай настійно рекомендує жителям і гостям регіону виконувати комплекс профілактичних заходів по захисту від укусів кліщів:


  • Батькам не забувати щодня перед сном оглядати своїх дітей і у разі виявлення кліща негайно звертатися за медичною допомогою.
  • Під час перебування в лісі необхідно носити закритий одяг, головний убір, тим самим перешкоджати присмоктуванню кліщів,
  • Постійно проводити огляди для виявлення кліщів: кожні 10-15 хвилин,
  • В лісі не сідати на траву, для стоянки вибирати ділянки, позбавлені рослин,
  • Застосовувати протівоклещевие аерозолі, які можна придбати в аптеках («Гардекс», «ДЕТА», «Тайга», а також аерозолі з написом «Антіклещ»).
  • Уникнути занесення кліщів у населені пункти домашніми тваринами слід винищувати кліщів і на них.
  • У разі присмоктування кліща звернутися за медичною допомогою до лікувальних установ за місцем проживання.


Якщо немає можливості видалити кліща в медичному закладі, необхідно зробити це самостійно, приклавши до кліща ватку, змочену нашатирним спиртом, пінцетом, ниткою, зав'язаною у хоботка, обережно розгойдуючи з боку в бік, а потім поступово витягнути кліща. Місце укусу необхідно обробити настоянкою йоду або спиртом. Не можна роздавлювати кліща пальцями, так як збудник інфекції може впровадитися через мікротріщини на шкірі. Витягнутого кліща потрібно помістити зі змоченою у воді ваткою або серветкою у флакон з притертою пробкою і віднести на аналіз в лабораторію ФБУЗ «Центр гігієни і епідеміології в Республіці Алтай» за адресою: м Гірничо-Алтайськ, пр. Комуністичний, 173.


  • Після укусу кліща якомога швидше, протягом першої доби, ввести профілактичну дозу протикліщового імуноглобуліну, що значно зменшує ризик захворювання.

http://nnm.me/blogs/rus001/cena-bespechnosti/#cut

0 коммент.:

Дописати коментар