16 червня 2015

При такому управлінні економіка України ніколи не підніметься з колін






15 червня 2015, 14: 12
Олександр Дубров - Екс член Ради НБУ

http://obozrevatel.com/blogs/39726-pri-takom-upravlenii-ekonomika-ukrainyi-nikogda-ne-podyimetsya.htm

Це стало зрозуміло на з'їзді асоціації деревопереробних підприємств, однією з найбільших галузей української економіки. Причиною позачергового з'їзду стало призначення нового керівника агентства лісових ресурсів, а вірніше оголошена ним на зустрічі з керівниками асоціації політика орієнтації агентства на експорт деревини. Боротьба вітчизняних виробників за власне ж сировину носить перманентний і багаторічний характер і, на жаль виробників, в ній як правило виграють чиновники, які лобіюють інтереси експортерів, а швидше навіть свої. Протягом багатьох років на лісгоспи приходять прямі рознарядки з Києва на обсяги експорту та експортерів, незважаючи, що, як правило, експортні ціни нижчі внутрішніх і дуже нескладно зрозуміти куди дівається різниця в ціні. За останній рік як вітчизняним, так і закордонним інвесторам, який створив виробництва в Україні і які витратили на це великі гроші начебто і вдалося просунутися вперед, але на ділі все успіхи виявилися примарними. Так вдалося прийняти в парламенті закон, що забороняє експорт деревини на 10 років, але він досі не підписаний президентом.


Вдалося домогтися прийняття наказу №42, зобов'язуючого лісгоспи виставляти на аукціони всі 100% передбачуваної до реалізації деревини, але ніхто цей наказ на ділі не виконує. Реально на відкриті аукціони виставляється 20-30% сировини, решта йде за прямими договорами і здебільшого на експорт за квотами того ж агентства. Лісгоспи навчилися маніпулювати цифрами не гірше НАК "Нафтогаз" при розрахунку тарифів. Тому інформація, що надається по вирубках, сортності, якості і т.д. настільки заплутана, що зрозуміти реальну картину дуже складно, а вже визначити фактичну експортну ціну деревини, враховуючи те, що сортність визначається методом експертного візуального аналізу, взагалі неможливо. Більш того, ці ціни закриті і охороняються лісгоспами як державна таємниця, хоч якусь інформацію іноді можна вивудити тільки через митницю. Більше того хитромудрі чиновники дуже швидко знайшли шлях, як не тільки не виконати наказ, але і повернути його на свою користь. Вся справа в нюансах і таким нюансом виявилася стартова ціна деревини на торгах. Була придумана формула визначення стартової ціни, що базується на підсумках попередніх торгів на якійсь віртуальній біржі, що дозволяє їм виставляти на торги деревину за стартовою ціною набагато вище реальної ринкової. Наприклад, при ціні дуба третього сорту 160 Євро за куб, стартова ціна на торгах становить 200-220, природно вітчизняні виробники не можуть собі таке дозволити і відмовляються від лотів. Лісгоспи тут же оголошують про те, що деревина не викуплена і згідно з тим же наказом №42 вони з почуттям виконаного обов'язку направляють її на експорт, але вже за ціною набагато нижчою, наприклад, 85 Євро за куб, одним з найпоширеніших способом зменшення ціни є заниження сортності. На чиї офшорні рахунки потрапляє різниця в 75 Євро за куб здогадатися не складно. Але це ще не все.

Великі Українські підприємства, створені за останній час, ТОВ "Барлінек інвест", ТОВ "ДНІПРОВУД", ТОВ "Віват" і т.д., мають глибоку переробку деревини і поставляють свою готову продукцію у вигляді меблів, підлог і. т.д. на експорт, створюючи тисячі робочих місць і приносячи державі валютну виручку, у багато разів перевершує одержувану від продажу деревини як сировини. З виступів учасників зборів випливало, що додаткова вартість, створювана ними на кожному кубі деревини, коливається від 300 до 4000%. Один з директорів наводив такий приклад. Його підприємство закуповує дуб третього сорту по 160 Євро за куб (близько 3800 грн). Додана вартість переробки становить 650%. Підприємство 97% своєї продукції у вигляді меблів і полових покриттів експортує в країни ЄС, що приносить валютну виручку в розмірі 1500 Євро в перерахунку на метр кубічний дуба. З отриманих коштів підприємство оплачує зарплату в розмірі 350 Євро в перерахунку на кожен куб, податків на заробітну плату, прибуток та інших платежів до бюджету більше 250 Євро в перерахунку на куб. Тобто кожен куб дубової деревини при переробці всередині країни дозволяє державі отримати валютну виручку 1500 Євро замість 85 або тих же 160, якби дуб продавався на експорт за реальною ціною. В результаті прямі доходи держави становлять 410 Євро (а не 85 або навіть 160), з них тільки від переробника бюджет отримує податків 250 Євро на куб, що в рази перевищує всі доходи бюджету при продажу дуба у вигляді сировини на експорт. Але станом на сьогодні підприємство не може розширити виробництво, оскільки насилу забезпечує поточну програму дубовим сировиною на увазі його тотального експорту.

Зі слів учасників з'їзду вся наведена вище інформація була надана новому керівникові агентства лісових ресурсів Олександру Ковальчуку, на що була отримана відповідь, що вражає своєю цинічністю. Керівництво комітету не цікавлять взагалі справи деревопереработчіков. Вони звернулися не за адресою. Агентством розроблена своя програма розвитку лісового господарства, орієнтована на експорт деревини, йому потрібна швидка валютна виручка, навіть якщо це буде не 1500 Євро за куб, а 160 або навіть 85. На зауваження представників асоціації, присутніх на зустрічі, про те, що така програма скоріше нагадує економічну диверсію, так як країна втратить валютну виручку, бюджет доходи, а тисячі людей робочі місця, відповідь була ще більш цинічним "закрили ж заводи Фірташа і нічого страшного в країні не відбулося".

Звідси напрошується два висновки:
  1. При такому управлінні країна ніколи не підніметься з колін.
  2. Таку політику можуть проводити або люди працюють на Путіна, або, що найбільш імовірно, що виконують завдання по наповненню офшорних рахунків.


Тому однозначно можна сказати, що без втручання СБУ, Прокуратури або набагато вищих інстанцій питання нормальним шляхом не вирішиться.

Чого ж хочуть деревопереработчікі. Їх бажання прості й очевидні. Деревопереработчікі не вимагають ніяких преференцій, вони просто хочуть чесності та прозорості роботи. Розуміючи, що не було ще такої реформи або починання, щоб українські чиновники не перекрутили його на свою користь, вони пропонують повністю запозичити порядок управління лісовим господарством та продажу деревини в Польщі, ось коротко його суть. Керівництво лісового господарства та лісгоспи попередньо інформують про плановані обсяги вирубки і продажу деревини по кожному місяцю та на майбутній рік. Всі обсяги без винятку виставляються на відкриті торги, стартова ціна визначається виходячи із собівартості і норми рентабельності. Результати торгів обов'язково публікуються, в тому числі і щодо обсягів і ціни експорту. За невиконання зобов'язань за результатами торгів як покупці, так і продавці платять штрафи. За підсумками місяця лісгоспи і агентство лісового господарства публікують повну інформацію про фактичні обсяги заготівлі деревини її постачання і ціни. Скажіть, що тут не так?

Александр Дубров
Экс член Совета НБУ

0 коммент.:

Дописати коментар