01 червня 2015

Помісь свині і дикого кабана загрожує Полтавщині

Обширні ліси і заказники Полтавської області наводнили нові небезпечні тварини – помісі домашньої свині і кабана-дикуна. Діють як дикі, але не бояться людини, від того завдають шкоду господарствам. В області стверджують – зафіксований випадок коли така свиня відбила в людини «тормозок».

По лісах та чагарниках Полтавщини засіла незлічена кількість так званих «перехрестів» - нащадків диких і свійських свиней.

Кількість загрозлива – про це кажуть селяни і фермери- проблему обговорюють на рівні сесії депутатів.


Результат «селекційних» експериментів став загрозливим, визнають в Кобеляцькому районі: у лісах з’явились білоногі і білобокі дикі свині, які не бояться людей.

Свині почали завдавати шкоди посівам кукурудзи та інших сільськогосподарських культур. Депутат Кобеляцької райради Василь Рафальський каже «по лісу неможливо пройти», та стверджує, що знає випадки як такі свині «вже «тормозки» із рук вихоплюють».

Явище стало закономірним результатом активності місцевих самодіяльних «генетиків» і «селекціонерів». Фермери і мисливці організовували вдома ферми, на яких утримували диких кабанів поряд із домашніми свинями. А їх потомство випускали в дику природу. Так нібито намагались зробити свій внесок у збереження фауни мисливських угідь.

Популяція, чи то завдяки «селекціонерам» стала рости скаженими темпами, чи то розмножилися вже на волі. Але тепер на свиней скаржаться керівники сільгосппідприємств та голови кооперативів. Голова кооперативу «Радянський» Микола Андрієнко, каже вже неодноразово заявляв про пошкодження кабанами посівів.

А спеціалісти нагадують про небезпеку поширення класичної африканської чуми свиней.

Але регулювати чисельність гібридів з’ясувалося не так то просто. Чимала частина свиней живуть в угіддях, розташованих на території регіонального ландшафтного парку. А там стріляти неможна.

Депутати зараз роздумують – «закон забороняє стріляти диких тварин, а щодо тих «перехрестів» заборони немає», пропонують комісію з відстрілу, хочуть щоб зброю в руки взяли всі кого стосується проблема – в тому числі прокурор і лісівники – щоби потім не було претензій.

Мисливствознавець ДП «Кременчуцький лісгосп» Анатолій Туінов і начальник відділу Управління екології та природних ресурсів Микола Григор’єв в один голос кажуть, що свині все одно під захистом закону:

«Хто доведе, що вбиті тварини є «перехрестами»? Ні в кого з присутніх немає таких повноважень. Йдемо далі. Навіть якщо довели. Хто їх випустив у природу? Хто понесе за такі дії відповідальність згідно чинного законодавства?»

Зробити відповідні висновки можуть лише науковці. А для того, аби отримати дозвіл на додатковий відстріл чи відлов свиней потрібно провести низку узгоджень на рівні держави.

http://bastion.tv/news/pomis-svini-i-dikogo-kabana-zagrozhuye-poltavshini/

0 коммент.:

Дописати коментар