06 червня 2015

Як технології допомагають зберегти планету

На сьогоднішній день вплив сектора ІКТ на довкілля дорівнює приблизно 2% загальних викидів вуглекислого газу, що є одним з найнижчих показників у структурі світової економіки.

Технологічний прогрес і поширення розумних технологій надали людству ефективні інструменти, які сьогодні допомагають не тільки ефективніше взаємодіяти з навколишнім середовищем, а й захищати її. Згідно з прогнозами Глобальної ініціативи зі сталого розвитку електронної сфери (GeSI) використання ІКТ-рішень може скоротити сукупний обсяг викидів парникових газів на 15% до 2020 року, що в п'ять разів перевищує обсяг викидів, вироблених ІКТ-сектором.


В останньому звіті Ericsson ConsumerLab під назвою "Ericsson Energy and carbon report" фахівці дослідницького центру компанії вивчили питання впливу ІКТ на глобальну екологічну ситуацію, а також навели приклади того, як технології вже успішно використовуються з метою охорони навколишнього середовища по всьому світу.

На сьогоднішній день вплив сектора ІКТ на довкілля дорівнює приблизно 2% загальних викидів вуглекислого газу, що є одним з найнижчих показників у структурі світової економіки. Однак нераціональне використання ресурсів і виробничих потужностей, вироблення великої кількості забруднюючих навколишнє середовище відходів, відсутність постійного контролю стану об'єктів на підприємствах - ці та інші проблеми сучасної промисловості стимулюють перехід до моделі передового виробництва (advanced manufacturing). Для нього характерне використання нових матеріалів та екологічно безпечних технологій, а також повсюдне застосування ІКТ та інтелектуальних систем, зокрема, робототехніки та бездротових сенсорних мереж.


Наприклад, сьогодні для управління і контролю стану об'єктів на підприємстві (обладнання, конвеєрів, складальних апаратів, реакторів) може використовуватися набір взаємозв'язаних бездротових сенсорів та інформаційних систем. Подібні системи в режимі реального часу обробляють дані, отримані з датчиків, і взаємодіють з керуючими елементами виробництва. Така автоматизована система реагує на будь-які зміни показників на підприємстві, оповіщає персонал про аварії та проблемних ситуаціях, аналізує ефективність використання устаткування, оцінює рівень забруднення навколишнього середовища та обсяги вироблених відходів.

В рамках запуску своєї нової глобальної брендкампаніі Ericsson зібрала приклади того, як інформаційні технології допомагають зберігати планету. Один з представлених кейсів - некомерційна організація OCEARCH, яка займається моніторингом поведінки і захистом акул від вимирання в акваторіях світу прийняла на озброєння технологічне рішення, яке допомагає привернути увагу людей до проблеми вимирання акул. Мало кому відомо про страшну статистику: за рік у світі вимирає майже 100 000 000 акул, а це понад 250 тисяч акул в день. За допомогою цифрових передавачів співробітники організації можуть стежити за переміщенням і поведінку акул, встановити причини таких трагічних чисел і знайти рішення проблеми. Всі зібрані дані є відкритими для громадськості, тим самим дослідники, науковці та студенти отримали миттєвий доступ до необхідної інформації через мобільний додаток. Результати дослідження поведінки акул, які будуть доступні широким масам, привернуть більше уваги до проблем збереження такого древнього виду тварин.

Інший приклад з Парагваю, де друга за потужністю гідроелектростанція-гребля Ітайпу на річці Парана використовує мережу розумних датчиків для забезпечення раціонального використання електроенергії. Сьогодні гідроелектростанція Ітайпу забезпечує 75% споживаної електроенергії в Парагваї і 17% споживаної електроенергії Бразилії. В рамках впровадження інноваційної системи спостереження та управління даними, було встановлено 25 000 датчиків, які збирають і аналізують дані в режимі реального часу і дозволяють контролювати силу водного потоку, який проходить крізь станцію. Кожну секунду інформація по кожній з двадцяти турбін оновлюється і аналізується, в результаті чого процес контролю роботи другої за величиною в світі греблі став на порядок простіше і продуктивніше. Інноваційний підхід дозволив гідроелектростанції Ітайпу з кожним роком збільшувати кількість вироблених мегават на годину, а також задовольнити зростаючий попит на електроенергію в Південній Америці за рахунок розважливого використання доступних водних ресурсів, а не шляхом простого збільшення їх обсягів.

А проект ІТ-фахівців з Сан-Франциско Rainforest Connection покликаний розробити універсальне технологічне рішення для боротьби з незаконною вирубкою лісів. Rainforest Connection - це бездротова мобільна система, яка використовує старі мобільні телефони, сонячну енергію та хмарні сервіси для виявлення звуків нелегальної вирубки дерев, пострілів і стривожених тварин, і сигналізує органи з охорони лісів, що дозволяє негайно реагувати на будь-яку екстрену ситуацію. Принцип роботи системи досить простий: високо на деревах встановлюються спеціальні прилади з сонячними батареями, зібрані зі старих телефонів, які вловлюють звуки від будь-якого виду нелегальної діяльності і за допомогою GSM-мереж повідомляють представників місцевої влади. Рішення допомагає вчасно відстежити і не допустити масову вирубку лісів. Технологія вже успішно проявила себе у 2013 році в тропічних лісах Суматри, і в недалекому майбутньому планується розгортання технології в лісах Африки і Амазонії.

Розумні технології стали синонімом оптимізації та ефективності. Сьогодні ж впровадження інноваційних технологічних рішень великими світовими компаніями також допомагає реалізовувати програми з корпоративно-соціальної відповідальності, де екологічний напрям виходить на перший план. Так, в Італії спільний проект національних стільникових операторів Telecom Italia, 3 Italia і Ericsson за підтримки Єврокомісії передбачає розробку рішення для більш раціонального споживання енергії комунікаційними мережами. Віддалені райони країни, які знаходяться далеко від центральних електромагістралей, розраховують в основному та батареї і дизельні генератори, які в свою чергу є малоефективними і неекологічних. В рамках даного проекту в таких районах базові станції стільникових операторів будуть обладнані сонячними батареями і розумними лічильниками споживання електроенергії, якими можна будуть керувати віддалено. Подібне рішення допоможе істотно скоротити витрати на обслуговування мереж, а також підвищить сукупну вартість володіння мережевою інфраструктурою.

Активне використання інформаційних технологій дозволяє зробити екологічний рух глобальним і що найголовніше - результативним. За прогнозами Ericsson до 2020-го року загальне число мобільних підключень зросте до 9,2 млрд, а 70% населення світу буде користуватися смартфонами. До того часу для активістів основними інструментами залучення уваги до проблем навколишнього середовища будуть не акції протесту, мітинги і листівки, а технології, інтернет і смартфон, як для поширення інформації про розумне споживання та ефективному управлінні природними ресурсами, так і для здійснення конкретних дій для вирішення проблем навколишнього середовища.

http://ubr.ua/ukraine-and-world/technology/kak-tehnologii-pomogaut-sohranit-planetu-343285

0 коммент.:

Дописати коментар