21 червня 2015

Дика перспектива диких лісів

21 червня 2015 | 17:01 Центр ФОБОС

Ще збереглися на території Росії заповідні і глухі куточки, де не ступала нога людини. Причому досить багато - такі дикі і дрімучі ліси займають приблизно 1/6 частину країни. Однак за оцінками фахівців WWF Росії, в кращому разі через півтора століття, а в гіршому - через 50 років від цих масивів може нічого не залишитися. Проаналізувавши стан непрохідних лісів Росії з 2000 по 2013 рік, вони з'ясували, з якою швидкістю ці заповідні куточки дикої природи зникають і чому.

Природні території, де не ступала нога людини - це еталони навколишнього середовища. Життя в таких лісах, степах і інших ландшафтах протікає по природним законам. Вчені називають такі куточки природи малонарушеннимі лісовими територіями (МЛТ). Щоб увійти до списку МЛТ, природним ландшафтам треба володіти трьома головними властивостями. По-перше, їх площа повинна бути більше 50 тисяч гектарів, тобто вдвічі перевищувати площу Фінської затоки. По-друге, там не повинно бути посилений. По-третє - ніякої господарської діяльності. Тому що будь-яка дорога або лінія електропередачі, прокладена через лісовий масив, поділяє його і порушує життя лісового співтовариства.


Якщо всі умови дотримані і ліси залишились дикими, то вони стають самодостатньою природною системою, яка дає можливість вижити диким тваринам і рослинам. Що до самої людини, то дрімучі ліси забезпечують йому придатний для життя клімат, рятують від зсувів і повеней, підтримують водний баланс. Вперше МЛТ російські вчені підрахували в 2000 році. З'ясувалося, що їх площа становить 276 млн гектарів. До 2013 року площа дрімучих лісів скоротилася на 7,5% - до 255 мільйонів гектарів.

Виходить, що кожен день ми втрачаємо 4,4 тисячі гектарів неосвоєних лісів, що порівнянно за площею з підмосковним Зеленоградом. Якщо природні території і надалі зникатимуть з такою ж швидкістю, то наші нащадки через 160 років зовсім залишаться без них.

Головна причина загибелі лісу - пожежі (приблизно дві третини випадків). Причому більшість загорянь в лісах викликане діями людей. На другому місці (23%) - рубки. Решта - видобуток, розвідка і транспортування корисних іскопаемих.Больше всього непрохідних лісів через пожежі за останнє десятиліття втратили Якутія і Красноярський край. У європейській частині Росії і на Далекому Сході головною причиною скорочення лісів стали рубки. Автори доповіді відзначають, що освоєння територій поряд з малонарушеннимі лісами сприяє виникненню пожеж. Поява людей поруч з дрімучими лісами може втричі прискорити їх зникнення: лісів не стане вже через 50 років.

На думку вчених, ліси в Росії експлуатують старими, неефективними методами: вирубали в одному місці, почали рубати поруч. Такий спосіб називається екстенсивним і століттями використовується в лісовому господарстві. Однак зараз вирубка нових лісових ділянок відбувається так швидко, що ліси не встигають відновлюватися, а просто зникають. Причому рубки ведуться саме в неосвоєних лісах.

Фахівці пропонують підійти до проблеми збереження лісу системно: провести аналіз лісових масивів і визначити, де можна проводити рубки, а де потрібно зупинити всі роботи. Екологи рекомендують впроваджувати модель інтенсивної заготівлі лісів. У цьому випадку, на місці вирубаного лісу при правильному догляді знову виростає придатний для заготівлі лісу. Модель управління лісами при цьому стає довгостроковою і мотивує власників лісів краще доглядати за своїми наділами.

http://www.meteovesti.ru/news.n2?item=63570588649

0 коммент.:

Дописати коментар