21 жовтня 2016

Головний лісничий розповів, чиїми руками висаджені і доглянуті ліси


21.10.2016 09:58

Тетяна Кудряшова.

Лісничий Заходячи в ліс, ніхто і не замислюється, як він росте, чиїми руками висаджений і доглянутий. Тим часом, все не так просто. Охороною, відтворенням, відходом займаються працівники лісництв. Як це відбувається, розповів кореспонденту «Лідскай газети» головний лісничий ГЛХУ «Людський лісгосп» Ігор Санюка.

- Дуже люблю бувати в лісі і милуватися величезними ялинами і соснами ...

- А ви знаєте, скільки таких деревах років?

- Скільки?

- Можливо, 80 або більше. Мовою лісівників це називається стиглий ліс, а, наприклад, півтораметрової сосні 7-8 років. Щоб дерева росли великими і міцними, за ними потрібні догляд, навіть в лісі, і відтворення - посадка молодих дерев і вирубка старих. Є такий вислів у працівників лісового господарства: садимо не для себе і рубаємо не своє.

- Це як?

- А так і виходить. Вирубка дерев відбувається, коли їм за 80 років. Значить, саджали їх наші предки, а ті, які посадили ми, переживуть нас і залишаться нашим нащадкам.

- Як багато висаджується молодих дерев? Звідки насіння, саджанці?

- Образно кажучи, тільки мною за час моєї роботи в лісовому господарстві, з 2004 року, посаджено 150 гектарів лісу. Насіння (шишки) збирають в кожному лісництві, потім вони відправляються в лесосеменной цех Щучинського лісгоспу. Саджанці вирощуються в Жирмунской лісництві в д. Соколи Вороновського району.

- Якими видами дерев омолаживаются наші ліси?

- В основному хвойними - ялиною і сосною. Але є і рідкісні види дерев, які прижилися у нас: модрина, кримська сосна. Модрину можна побачити вздовж траси М6 в бік Мінська.

- Пам'ятаю пам'ятаю. Вперше побачивши молоді деревця пізньої осені з жовтими колючками, вирішила, що це висохлі їли. Читала, що їх вражає короїд ...

- Їли? Так. Але це не найперша причина всихання ялинника. Головна - зміна клімату, а вже потім підсохлі їли піддаються навалі короїдів. Тому в відтворенні лісу велика частина - їли. Хочеться зберегти їх як вид ...

- Чи важко виростити ту ж ялину або сосну? Або просто? Здається, що тут такого - ліс і ліс, сам зростає ...

- Нелегко. Рік вирощують саджанці, потім висаджують їх у лісі. Поки саджанці маленькі, їх намагаються «заглушити» інші дерева і трава. Перша і головна задача в цьому періоді - вивести саджанець в перший ярус (щоб він став вище трави і чагарника). На це потрібно 3-4 роки.

Що стосується сосни, тут теж є нюанси. Наприклад, якщо молоді сосни ростуть близько один до одного, вони виростуть тонкими і неякісними. Тому в період зростання необхідна вирубка. Крім того, «чиста» сосна починає хворіти ...

- Тобто, як? Що таке «чиста»?

- Це означає, що породний склад повинен «розбавлятися» іншими деревами: березою, кленами, іншими лісовими представниками листяних порід.

- Треба ж, скільки проблем ...

- Це не проблеми, а нюанси нашої роботи, які потрібно знати. Основна проблема - деякі люди, які смітять, виробляють самовільні вирубки молодого лісу, кидають непогашені сигарети, від яких трапляються лісові пожежі. Вони не думають, що буде завтра. Але ж все просто - завтра в цьому лісі відпочиватимуть наші діти ...

strichka.com

0 коммент.:

Дописати коментар