15 липня 2017

Майже половина лісників Тернопільщини хворіють на небезпечну хворобу, яка загрожує і тернополянам



43% лісників Тернопільщини інфіковані і мають захворювання Лайма.

Про це свідчать дослідження науковців Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, проведених в рамках науково-дослідницьких проектів Європейського Союзу з науковцями Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці (Польща)

Потрібно сказати, що до цього борелію досліджували тільки під мікроскопом і не встановлювали її вид.

Окрім того, упродовж 2017-2019 років в ТДМУ проводиться науково-дослідна робота «Вивчення епідеміології, патогенезу і клініки Лайм-бореліозу в ендемічних регіонах України, в тому числі в Тернопільській області, та вдосконалення його діагностики, терапії, реабілітаційних заходів і профілактики», яка виконується за рахунок коштів Державного бюджету України. В її рамках обстежуються представники груп ризику Тернопільської, Закарпатської, Рівненської, Волинської і Сумської областей.

З 28 по 31 червня 2017 року проведено лабораторне дослідження сироваток крові працівників двох лісових господарств Житомирщини та військовослужбовців в/ч В1428 м. Тернополя на наявність антитіл до антигенів комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato (збудника Лайм-бореліозу). Інфікованість збудниками інфекції склала 58% серед лісників Житомирщини та майже 50% серед військовослужбовців в/ч В1428.

За результатами дослідження кліщів, які були відібрані від людей, 25% були заражені інфекцією Лайм-бореліозу, 18% - анаплазмозом, 10-12% мали борелію Міоматоіу. Всі три збудники були виявлено у кліщів з різних мікрорайонів Тернополя. Окрім того, траплялися кліщі, заражені 2-3 інфекціями одночасно.

13:02, 13 липня

0 коммент.:

Дописати коментар