25 листопада 2017

Трелювання деревини завдає найбільшої шкоди карпатському довкіллю, – Руслана Лижичко



В Україні переважно не дотримуються правил транспортування деревини, особливо це стосується трелювання лісу. Адже через регулярні поїздки лісовоза страждають ґрунти. Згодом вода розмиває пошкоджені місця та затоплює цілі населені пункти.

Про це йдеться у пілотній серії екологічного проекту «Вижити в Україні» (щосуботи о 15:10 на телеканалі ZIK), ведучою якого стала Руслана Лижичко.

«Величезні обсяги вирубки знищують не лише ліси, а й землю. Ми бачили, як коні стягують дерева з гір униз. Саме таке трелювання завдає найбільшої шкоди карпатському довкіллю, здираючи ґрунт і рослинність. Потім потоки води розмивають пошкоджені місця. І так розпочинаються повені», – пояснює Руслана Лижичко.

Найстрашніше для мешканців Карпат слово – повінь, вона починається з малого. Зі звичайної поїздки лісовоза. Наприклад, через трелювання село Чорногузи в 2013 році стало епіцентром зсуву ґрунтів. Люди залишились без світла, газу та води. Були зруйновані майже всі засоби комунікації.

«Найбільш шкідливим є наземне трелювання. Оптимально, коли його роблять зимою. Тому що під шаром снігу ґрунт страждає менше», – пояснює доцент кафедри лісознавства Прикарпатського університету Юрій Шпарик.

Внаслідок вирубування лісів відбулися глобальні зміни мікроклімату. Відтак, у Карпатах щороку стаються повені. Українські гори не здатні утримувати вологу. А вода, яка швидко стікає в долини, спричиняє екологічне лихо.

«Ліс виконує функцію регулятора води. За його відсутності все просто стікає вниз. Тому буває так, що річка набирає руйнівної сили і знищує все на своєму шляху», – додає координатор проектів з лісових питань Всесвітнього фонду природи Дмитро Карапчук.

Місцеві мешканці Карпат кажуть, за вирубками стоять депутати та керівники лісгоспів. Головним лісничим Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства є Руслан Осташук. Широкому загалу він невідомий, але у пресі його пов’язують із нардепом від БПП Анатолієм Матвієнком.

«Наша держава не має ні політики, ані стратегії розвитку в лісовому господарстві. Нам достеменно невідомо, скільки гектарів дерев є під охороною, а скільки призначено для вирубки», – говорить головний інженер «Кутського лісового господарства» Андрій Ониськів.

«Ліси займають шосту частину України. Це майже десять мільйонів гектарів землі. За останні 20 років заготівля дерева зросла більш, ніж вдвічі. Кількість зароблених на лісозаготівлі грошей виросла з трьохсот мільйонів до десяти мільярдів гривень. Та чи надовго вистачить національного ресурсу з такими темпами вирубування лісу?», – додає ведуча програми Руслана Лижичко. 

0 коммент.:

Дописати коментар