11 вересня 2018

Думки вголос, або Чи є конструктив у дискусії щодо оподаткування земель лісового фонду?

Конструктив є. Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише голова Корюківської об’єднаної територіальної громади Ратан Ахмєтов.



За його словами, лісові території (переважно Полісся та Карпати) не мають таких якісних, родючих і в такій кількості земель як південні регіони. Відповідно, люди не мають солідних доходів від оренди паїв, а місцеві бюджети доходів від податку на землю та оренди, а також єдиного с/г податку.

Але не можна сказати що Полісся чи Карпати бідні, просто сучасна бюджетна система забирає в цих територій доходи від їхнього багатства (ренту від вирубки лісу) у бюджети вищих рівнів, а люди і громади не те що не отримують компенсаторів, а й мають альтернативні витрати.

— Наприклад, одна «аграрна» громада Вінницької обл. і «лісова» громада Чернігівської обл. мають приблизно однакову кількість населення. Але якщо порівняти математику, то маючи у 2,5 рази меншу територію, аграрна громада отримує в 3 рази більше податків з оренди, в 10 разів більше земельного податку з фізосіб чи в 16 разів більше єдиного СГ податку. У сукупності це більше 10 млн.грн. різниці.

Натомість підприємства лісового господарства «лісової» громади перераховують у бюджети вищих рівнів більше 10 млн.грн…

Дорогі друзі, підтримайте ініціативу Анатолий Евлахов щодо передачі 100 % ренти (від санітарної рубки та від рубки головного користування) у бюджети ОТГ та районів.

Це значно спростить і адміністрування цього податку і стимулюватиме до легалізації промислу.

І найголовніше — це збалансує бюджети лісових громад та надасть імпульс розвитку цих територій, — написав на своїй сторінці у Фейсбук голова Корюківської ОТГ Ратан Ахмєтов.

0 коммент.:

Дописати коментар