12 вересня 2018

Купуючи м'ясо на ринках, тернополяни можуть вплинути на вирубку лісів на планеті



Залежно від того, скільки люди вживають м’яса, на землі зменшується або збільшується кількість вирубаних дерев, зелених насаджень та поголів’я сільськогосподарських тварин.

Як поділилася у Тернополі експертка з екологічного та соціального розвитку Клавдія Тератай, чим більші у людей потреби на ту чи іншу продукцію сільськогосподарського виробництва, тим більше на планеті відбувається експлуатація природніх благ. А це у свою черго негативно впливає на екологію, адже всі процеси у природі взаємозалежні.

— Сьогодні у багатьох країнах світу вирубують ліси задля збільшення територій полів, відведених під сільськогосподарську діяльність. Щодня тропічного лісу зникає приблизно на футбольне поле. Зараз гостро постала проблема і з вирубуванням тропічних лісів, що відбувається в Новій Зеландії, Конго, Амазонці, Бразилії. На полях вирощують культури, які потребують багато води, якої на планеті Земля також не вистачає. У багатьох місцях відбувається засуха. Від фермерства також немало шкоди, адже господарські тваринки також потребують води, впливають на рослинність, на повітря. Саме тому варто замислитися, якщо ми купуватимемо на наших ринках менше м’яса, ми зможемо не тільки зберегти життя тварини, а ще й зменшимо у світі вирубку лісів, зекономимо воду, збережемо землю. Не забуваймо, що всі процеси у природі взаємопов’язані і кожен із нас впливає на те, що відбувається в навколишньому середовища, — повідомила пані Клавдія.

Варто зазначити, що вирубка деяких тропічних лісів може впливати на клімат регіонів, що знаходяться за тисячі кілометрів. Справа в тому, що більшість тропічних регіонів земної суші, мають великі ліси виробляють принаймні в два рази більше дощу, ніж регіони, де рослинності мало. У деяких випадках тропічні ліси забезпечують опадами регіони, що знаходяться від них на відстані тисяч кілометрів.

Комбінуючи дані спостережень з прогнозними моделями вирубки лісів, дослідники підрахували, що знищення тропічних лісів призведе до скорочення дощів, наприклад, по всьому басейну Амазонки на 21% в сухий сезон 2050 року.


Середа, 12 вересня 2018 16:10

0 коммент.:

Дописати коментар