20 вересня 2018

Ліс і люди



День працівника лісу на Волині відзначили зеленими фестивалями «На гостині у лісівників»

Ратне

Напередодні Дня працівника лісу вздовж головних доріг області з’явилися біл-борди, на яких учні шкільних лісництв, знані лісівники краю вітали Волинь з професійним святом лісівників та деревообробників. А вже у п’ятницю в обласному центрі відбулася урочиста академія за участю керівництва області. Цього ж дня лісоуправлінців привітав заступник голови Державного лісоагентства України Володимир Бондар, який зумисне приїхав на Волинь для участі в урочистостях.

Вже в суботу разом із начальником Волинського ОУЛМГ Олександром Кватирком Володимир Налькович відвідав смт Ратне. Варто зазначити, що цьогоріч працівники усіх лісогосподарств Волинського ОУЛМГ на своє професійне свято приготували місцевим громадам не тільки нові для Волині лісові фестивальні мистецькі дійства, а й потрібні і значимі для місцевих людей подарунки. Зокрема, цього дня почесні гості заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар, начальник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, голова Ратнівської райдержадміністрації Андрій Харлампович, голова райради Михайло Макарук, голова селищної ради Володимир Кулик урочисто відкрили адміністративну будівлю ДП СЛАП «Ратнеагроліс» та кафе «Калина». Хлібом-сіллю їх зустріли юні лісівники Заболоттівського учнівського лісництва.

– Мені, як людині, яка має відповідальність за очолювання лісової галузі, приємно говорити й звітувати про те, що у кожному з напрямків ми просуваємося вперед, стаємо серйозною європейською галуззю з відповідними методами та засобами роботи, – мовив Володимир Бондар. – Звісно, не найкращий рік видався для нас, ми маємо багато звинувачень і нападок, які в своїй більшості – несправедливі. Повинні розуміти, що хтось хоче приватизувати українські ліси і для цього лісівників поливають брудом. Але мені приємно, що від цього лісівники не втрачають своєї професійності, злагодженості, високого рівня культури. Серед працівників лісу – багато старших людей, з яких варто брати приклад, є і багато молодих спеціалістів, які не словом, а ділом доводять, як впевнено і грамотно працює лісова галузь України. Приємно мати відношення до цих здобутків і до перемог. Дякую вам за ту працю, яку ми робимо для блага наших лісів та нашої держави, тому що всі лісівники, без винятку, є державниками і кожна перемога йде в нашу спільну скарбничку. Вірю, що наша праця буде пошанована не тільки в галузі, але й в суспільстві і кожен буде ставитися до непростої, важкої, але такої поважної роботи лісівника з шаною.Дякую керівництву цього лісгоспу і всім працівникам за ту титанічну роботу під час приведення цього приміщення в порядок. Це лише початок, адже далі потрібно працювати над тим, щоб з’явилася своя переробка та хороше оснащення.

Начальник управління лісового та мисливського господарства Волинської ОДА Олександр Кватирко та очільник ДП СЛАП «Ратнеагроліс» Олег Павляшик подякували за допомогу у реконструкції будівель Володимиру Бондарю.

– Мене запитували, де лісівники беруть натхнення? Володимир Налькович, ви нам даєте це натхнення, бо ми не маємо права не втілити в життя те, що ви сказали і благословили, – зазначив Олександр Кватирко. – Хай у відновленій конторі працюється легко.

Відтак директору ДП СЛАП «Ратнеагроліс» Олегу Павляшику урочисто вручили ключ від нової контори. Як і належить в таких випадках, перерізали символічну стрічку і господар провів невеличку екскурсію для поважних гостей, показав конторські приміщення, що пахли свіжим деревом і фарбою.

– Тут близько десяти кабінетів для працівників апарату, є кабінет охорони праці, встановлено відеоспостереження за територією, – демонстрував радо. – Черговий бачить перед собою все, що відбувається біля будівлі та всередині.

Відтак на делегацію чекав ще один поважний чин: відкриття кафе «Калина». Цей лісівничий заклад харчування давно служить і місцевим, і приїжджим людям. Був збудований ще за часів Радянського Союзу. Тож настала потреба його капітально реконструювати, адже це був залізний обкладений цеглою бокс. Після реконструкції «Калина» змінилася до невпізнання. Новий сучасний дизайн надав елегантності та вишуканості. Тепер це дуже модне і високого комфорту кафе з одною великою і двома малими залами, а ще ж поряд, на вулиці – літні зали-бесідки. Поважні гості залишилися задоволені побаченим. Лісівничий заклад харчування знову повертається на службу для людей рідного селища.

– Гордий, що сьогодні маємо можливість показати нашу працю та надбання, – звернувся до присутніх директор ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Микола Мельник. – Дякую Володимиру Бондару та Олександру Кватирку за вміло поставлене завдання та за те, що вони надихнули нас на гарну справу, і ми постаралися її зробити якнайкраще.

Після відвідання новобудов, усі завітали у Центральний парк селища. Там, власне і відбувся лісовий фестиваль. Працівники ДП «Ратнівське ЛМГ» та ДП СЛАП «Ратнеагроліс» прийшли сім’ями та родинами, а ще запросили «На гостину в лісівників» місцевих жителів. Зібралося багато люду. Щоб їх розважити, учні шкільних лісництв підготували виставки виробів з дерева, воску, насіння деревних порід, опудал диких звірів, діяли фотозони, проводилися різноманітні майстер-класи та ігри для дітей, охочі мали можливість посмакувати лісовим медом, трав’яним чаєм, були козацький куліш та шашлики. Словом, на лісівничим фестивалі було що побачити, чому подивуватися і дорослим, і дітям.

А ще був чудовий концерт майстрів сцени, під час якого лісівників чекало урочисте нагородження почесними грамотами та подяками. Серед відзначених – лісничий Гірницького лісництва ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Іван Михалевич та інженер ДП «СЛАП Ратнеагроліс» Анатолій Мірошниченко, яких нагороджено нагрудним знак «Відмінник лісового господарства України». Лісничий Заболотівського лісництва Дмитро Новік отримав нагрудний знак «За бездоганну службу в державній лісовій охороні», а ветеран лісничої справи Юрій Харитоненко – відзнаку «Почесний лісівник України».

– Не випадково працівники лісництва встановили борд із написом «Хліб – сила, а ліс – здоров’я», – мовив заслужений лісівник України Юрій Харитоненко. – Я завжди казав, що ліс треба берегти, адже чим більше вкладаєш в нього душі, тим більше набираєшся здоров‘я. Тому в першу чергу це свято тих, хто вирощує, охороняє, примножує й береже ту красу, яка сьогодні в нас є. Наразі помінялось життя, умови праці, але залишилося одне – ті прекрасні люди, які працюють на благо лісу. Горджусь тим, що ті лісничі, з якими я працював, працюють і досі. Вважаю, що лісничі – це золотий фонд колективу».



Камінь-Каширський

Цього ж дня заступник голови Державного лісоагентства України Володимир Бондар із начальником Волинського ОУЛМГ Олександром Кватирком відвідали м. Камінь-Каширський.

Працівники ДП «Камінь-Каширського ЛГ» та ДП «СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» запросили жителів райцентру і поблизької округи до центрального парку міста. Напередодні його облагородили, встановили фанзони, облаштували різноманітні лісові виставкові куточки. Аби підтримати лісівників, прийшли і дорослі, і малі.

А ще привітати винуватців торжества прийшли голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, голова міської ради Василь Бондар, а також народний депутат України Ірина Констанкевич. Кожен мовив вітальне слово та висловив щиру подяку працівникам лісового господарства за щоденну працю.

– Робота в лісі передбачає не лише створення лісових масивів, а й повсякденну їх охорону, заготівлю деревини, її транспортування, переробку, виготовлення різних видів продукції, вітаючи присутніх зі святом Дня працівників лісу, наголосив голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук. – Тобто лісникам доводиться бути одночасно менеджерами, інженерами, екологами, але найперше – хранителями лісу. Ви люди, які віддані своїй справі, наполегливі і невтомні у праці. Тому ті, хто стоїть на сторожі гармонії та порядку в лісовому господарстві заслуговують на глибоку повагу та вдячність!

– Не секрет, що лісова галузь для нашого району – одна з найбільш пріоритетних, – наголосив голова районної ради Віктор Сус. – Адже більша частина території району знаходиться під лісовими насадженнями. Мені імпонує вислів, що ліс – це не просто легені планети, це її душа. А вона, як відомо, надзвичайно вразлива. Так і ліс, його потрібно примножувати, леліяти для того, щоб зберегти для майбутніх поколінь.

Звернувся з вітальною промовою до лісівників і голова міської ради Василь Бондар. Кожен із них прийшов на це лісівниче свято не з порожніми руками, тож кращі з кращих отримали почесні грамоти, подяки та цінні подарунки.

Цього дня у Центральному парку міста було велелюдно, народні умільці, юні лісівники підготували цікаві виставки та композиції, було що їсти і пити, адже від лісової кухні вже пахтіло кулешем та запашним чаєм, і концерт митці підготували знатний. Урочистість лісівничого фестивалю дуже прикрасив автентичний одяг гостей, багато з яких прийшли на свято у вишиваних сорочках та платтях.



Володимир-Волинський

А у Володимирі-Волинському пройшов один із двох осінніх фуд-фестів міста «Смаковиця по-володимирськи» з програмою «Посиденьки на лісовій галявині», де й відбувалося лісівниче святкове дійство. У парку «Слов’янський» жителі та гості міста мали змогу поласувати смачними стравами, спостерігати за виступами творчих колективів та навіть взяти участь у майстер-класах з приготування їжі. Цьогоріч, окрім безлічі різноманітних локації і фотозон, з’явилася нова – «Хатинка лісника», на імпровізованому подвір’ї якої проводили майстер-класи для дітей. Хатинка зацікавила багатьох відвідувачів фестивалю, адже стала не лише гарною фотозоною, але досить практичною. На лісівничій частині фестивалю проводились майстер-класи зі збору годівниць та шпаківень, малювання по зрізах колоди та кухонних дощечках. ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» реалізовувало продукцію побічного користування: мед, березовий сік, лісовий чай, варення чорниці, малини, суниці, смородини та полуниці. Виручені кошти підприємство передало для Володимир-Волинського інклюзивно-ресурсного центру «Жовта парасоля». Лісівників з центральної сцени міста вітали: директор державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Володимир Філюк, перший заступник міського голови м. Володимир-Волинський Ярослав Матвійчук, головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку і звітності, економіки та фінансів Волинського ОУЛМГ Юлія Демчук, голова Володимир-Волинської, Іваничівської та Локачинської районних державних адміністрацій Наталія Василець, Лілія Кревська Лілія Богданівна та Віктор Дудечко, голова Милятинської сільської ради Валентин Ілов.УчніБерезовичівського шкільного лісництва свої вітання лісівникам прикрасили танцями. Анародний аматорський чоловічий ансамбль «Маневицька сотня» та фолькгурт «Йорий клоц» вшанували працівників лісу запальними патріотичними піснями. Почесними грамотами та подяками того дня було нагороджено 22 працівники підприємства.



Любомль

А в древньому Любомлі на околиці міста у День працівника лісу ДП «Любомльське ЛГ» відкрило новий, вже 115-й на Волині, рекреаційний пункт «Край міста». Ось такий подарунок від лісівників любомльчанам.

– Його унікальність у тому, що розташований в межах міста, – наголосив директор ДП «Любомльське ЛГ» Володимир Туревич. – До цього усі стаціонарні великі рекреаційні пункти лісівники Волині будували вздовж автомагістралей у мальовничих місцинах лісових угідь. Нам захотілося зробити якийсь вагомий подарунок мешканцям міста і вийшло добре.

Старожили, з якими довелося говорити, кажуть, що цей лісочок виріс на їх очах, з часом перетворився у непрохідні хащі із-за дикорослих кущів та зілля-бур’яну. І ось до невпізнання змінили його любомльські лісівники – розчистили від кущів, бур’янів, проклали доріжки, огородили, збували дві альтанки, дитячі майданчики з пісочницями, гойдалками та гірками, навіть справжню цегляну піч змурували, встановили лавки, смітники, туалет, проклали дорогу, передбачили стоянку для транспорту, біля входу у «Край міста» та по всій його території розмістили стенди з інформацією про ліс, його мешканців, правила поведінки у ньому, лікарські рослини, всілякі цікаві факти із життя зеленокроння. На його облаштування ДП «Любомльське ЛГ» витратило близько 240 тисяч гривень.

Місто фактично отримало новий лісовий парк зі всією інфраструктурою.

Площа цієї відпочинкової зони – близько гектара. Такому подарункові раділи і дорослі і малі. Тут і пройшов лісівничий фестиваль. Його провели ДП «Любомльське ЛГ» та ДП «Прибузьке ЛГ» разом з керівництвом району та міста. Кілька тисяч людей цього дня завітало на гостину до лісівників, самі ж винуватці торжества – всі-всі працівники названих лісогосподарств – у святковій лісівничій уніформі прийшли на свято з дружинами, дітьми, родичами. Цього дня їм довелося почути як ніколи багато теплих і вдячних слів за їх роботу. Самі ж працівники державних лісопідприємств зізнавалися, що ось так разом усією лісівничою родиною двох лісгоспів ще ні разу не збиралися. Організатори подбали про святкову торгівлю смаколиками, на лісовій кухні зварили казан кулешу, яким змогли поласувати всі охочі. Було безліч різних розваг для дорослих і дітей. Потрібно було бачити, як раділа малеча різноманітним майстер-класам та цікавим розвагам.

А ще увага присутніх постійно була прикута до центру парколісся, де стояла сцена, з якої цього дня звучали і промови, і вітання, і оголошувались накази про нагородження працівників лісопідприємств, вручалися грамоти, подяки, подарунки, звучали пісні. До слова, лісівників цього дня вітали головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький, заступник голови Любомльської райдержадміністрації Олександр Герасимчук, голова районної ради Микола Сушик, Любомльський міський голова Роман Ющук, директори ДП «Любомльське ЛГ» та ДП «Прибузьке ЛГ» Володимир Туревич та Володимир Корецький, лісівник з сорокарічним стажем Микола Бугайчук, представник народного депутата України Ігоря Гузя Ігор Торба, голова районного осередку партії «Батьківщина» Ганна Сачук, голова Згоранської сільської ради Олександр Лукашук, начальник Любомльського районного відділення Центру зайнятості Юрій Ліпич. Молитовно цього дня перебували з лісівничими громадами святі отці УПЦ КП та УПЦ МП.

З нагоди відкриття пункту і професійного свята лісівників кращих працівників було відзначено різноманітними нагородами. Присутні ознайомилися з виставками робіт учнів Куснищанського лісництва, виробами умільців с. Нудиже, продукцією, яку виготовляють виробничі підрозділи ВОУЛМГ та пасічники «Любомльського лісгоспу». За традицією лісівники пригощали кулешем і духмяним лісовим чаєм. Та найбільше усі чекали розіграшу лотерей. Їх розмели, що називається, на самому початку. Причина такого ажіотажу – солідні призи, зокрема, й машина дубових дров, яка увесь цей час чекала на свого щасливого власника. І він знайшовся. Це любомльчанин Петро Сиротюк. Документ на дрова вручив йому учень Куснищанського шкільного лісництва Богуслав Смітюх, який проводив лотерейний розіграш призів, а відвіз дрова щасливцю додому водій Любомльського лісгоспу Володимир Власюк.



Горохів

Відбулися урочистості з нагоди Дня працівника лісу і в м. Горохів. Вони проходили у районному народному домі «Просвіта». Тут разом зібралися працівники ДП «Горохівське лісомисливське господарство» та ДП «СЛАП «Локачіагроліс».

– Ліс для Горохівщини – це окраса, годувальниця і гордість. Ліс асоціюється з гармонією і затишком. Так само затишно і гармонійно зустрічаємо тут працівників лісу, аби подякувати вам за щоденну працю, – вітаючи трудівників лісу, наголосила голова Горохівської райдержадміністрації Юлія Гринчук. – Також слід відзначити і про загрозу пожеж, адже найбільше сил вкладаєте саме ви для попередження цього. Завдяки заходам, які вживаються вами, у нас дійсно пожеж в лісах у цьому році не було. І це дуже позитивна статистика. І, звичайно, без вашої порядності, без вашого професіоналізму та без дисципліни, цього неможливо було зробити, тому великий вам уклін. Здоров’я вам, здобутків та наснаги. Думаю, ваш вклад будуть оцінювати не тільки наші діти, а й внуки і правнуки. Зі святом!

З доповіддями виступили директори ДП «Горохівське ЛМГ» та ДП СЛАП «Локачіагроліс» Володимир Супрун та Андрій Хамежук.

На лісівниче свято також завітав завідувач сектору мисливського господарства Волинського ОУЛМГ Василь Сухопор. Він передав найщиріші вітання з професійним святом від начальника лісоуправління Олександра Кватирка та вручив почесну грамоту Державного агентства лісових ресурсів України головному районному мисливствознавцю ДП «Горохівське ЛМГ» Григорію Биховцю, подяку Голови Державного агентства лісових ресурсів України – водію автотранспортних засобів із вивезення деревини з лісу ДП «Горохівське ЛМГ» Юрію Точинюку, почесною Грамотою Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства нагородив головного бухгалтера ДП «Горохівське ЛМГ» Світлану Рудніцьку.

Прийшли з подарунками до лісівників і голови Горохівської та Локачинської районних держадміністрацій Юлія Гринчук та Віктор Дудечко, заступник голови Горохівської районної ради Віталій Клемба. А ще бережників лісу зі сцени привітали учні шкільних лісництв ЗОШ І-ІІІ ст. с. Борочиче та ЗОШ І-ІІІ ст. с Підбереззя. Від імені ветеранів галузі з напутнім словом звернувся до своїх молодших колег Микола Андрійович Корнейко.

Після урочистої частини відбувся святковий концерт. На святі лунали українські пісні, гостей лісівники частували кулешем та лісовим чаєм.



Маневичі

З нагоди Дня працівника лісу в Маневичах відбулися урочисті заходи, в яких взяли участь колективи та ветерани державних підприємств «Маневицького лісового господарства», «Городоцького лісового господарства», ДП «Колківське лісове господарство», «Поліського лісового господарства»та колективи Черемського природного заповідника і радіологічної лабораторії.

Ще до початку свята в районному будинку культури розгорнули виставку з інформаційними стендами, фотографіями про роботу працівників лісової галузі, презентації роботи шкільних лісництв. Організували майстер-класи та виставки умільців художніх промислів: вироби з соломи, бджільництво, дерев’яні іграшки та різьба по дереву, вишивка бісером, вироби з моху, виготовлення годівничок.

Маневицький районний центр зайнятості створив профорієнтаційну зону. Бажаючі могли дізнатись про перелік закладів, де можна здобути лісівничу професію, а також пройти тестування на визначення майбутньої професії.

Свої навчальні заклади призентували Маневицький професійний ліцей та Колківське вище професійне училище.

– Працівники нашого лісгоспу прибули на це свято сім’ями, – розповіла інженер лісових культур ДП «Городоцьке ЛГ» Олена Некришевич. – Не забули і про ветеранів лісгоспу, які перебувають на заслуженому відпочинку.

Привітати лісівників Маневиччинизавітали високоповажні гості: голова районної державної адміністрації Андрій Линдюк, голова районної ради Анатолій Мельник, перший заступник начальника – головний лісничий Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Войцеховський, голова обкому профспілки працівників лісового господарства Павло Матіюк, директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

З вітальним словом до присутніх зверталися усі почесні гості та директори державних лісових підприємств.

«Важко переоцінити важливість лісової галузі для Маневицького району, адже кожен двадцятий житель нашого краю працює саме у цій сфері. Лісові господарства є основними платниками податків. Зокрема, за 8 місяців 2018 року чотири державних підприємства сплатили податкових платежів та єдиного соціального внеску на суму 60,1 млн грн, що становить 41,1 % податкових платежів від всіх платників району. Випуск продукції лісогосподарськими підприємствами за 2017 рік склав 303,6 млн грн, за 8 місяців 2018 року – 283,6 млн грн. Лідером по випуску продукції виступає ДП «Маневицьке ЛГ» із обсягом на суму 163,8 млн грн, у 2017 році та 141,9 млн грн, за 8 місяців 2018 року. Середньомісячна заробітна плата у лісогосподарських підприємствах у 2017 році склала від 4892,0 грн у ДП «Колківський лісгосп» до 5692,0 грн у ДП «Маневицький лісгосп». За підсумками восьми місяців 2018 року середньомісячна заробітна плата становила від 8617,00 грн у ДП «Колківський лісгосп» до 14371,00 грн у ДП «Городоцький лісгосп»», – сказав голова райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Церемонія нагородження кращих працівників лісової галузі району проходила більше години, адже понад сотня трудівників отримували заслужені нагороди. Серед найвищих нагород: Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України нагородили Потарась Світлану Олексіївну – головного економіста державного підприємства «Колківське лісове господарство», подякою Премєр-міністра України – Борисюк Тамару Василівну – головного економіста державного підприємства «Городоцьке лісове господарство»; грамотою Верховної Ради України – Некришевич Олену Степанівну – інженера з лісових культур державного підприємства «Городоцьке лісове господарство».

Також нагрудним знаком «Відмінник лісового господарства» – Мишковця Сергія Івановича – лісничого Карасинського лісництва державного підприємства «Маневицьке лісове господарство»; «За бездоганну службу у державній лісовій охороні» – Мишковця Сергія Івановича – лісничого Городоцького лісництва державного підприємства «Городоцьке лісове господарство».

Почесними Грамотами Державного агентства лісових ресурсів України нагородили: Клімчука Олександра Володимировича – майстра лісу Лишнівського лісництва державного підприємства «Городоцьке лісове господарство», Лук’янчука Сергія Павловича – водія лісовозного автомобіля державного підприємства «Городоцьке лісове господарство», Мандзюка Василя Сергійовича – майстра лісу Граддівського лісництва «Колківське лісове господарство», Потоцького Миколу Васильовича – начальника цеху деревообробки державного підприємства «Маневицьке лісове господарство», Туревича Івана Сергійовича – головного інженера державного підприємства «Поліське лісове господарство».

Подякою Голови Державного агентства лісових ресурсів України нагородили: Вяльцеву Ірину Вікторівну – бухгалтера державного підприємства «Поліське лісове господарство», Салівончика Олега Івановича – начальника лісокомплексу державного підприємства «Городоцьке лісове господарство», Смійчика Миколу Радіоновича – водія лісовозного автомобіля транспортного цеху державного підприємства «Маневицьке лісове господарство», Фурманчука Павла Валерійовича – лісничого Осницького лісництва державного підприємства «Колківське лісове господарство».

Хвилиною мовчання вшанували загиблих Героїв на Сході України та поклали квіти до пам’ятного стенду «Назавжди в наших серцях» працівники лісової галузі – ветерани АТО.

Від духовенства району працівників лісової галузі також прийшли привітати та поблагословити Маневицький деканат, протоієрей Андрій Закидальський, благочинний Маневицької округи протоієрей Тарасій Огородник та хор Маневицького благочиння УПЦ.

Далі в програмі свята звучало музичне вітання від українського співака, музиканта, композитора, переможця п’ятого сезону телепроекту «Шанс», півфіналіста другого сезону шоу «Україна має талант» та переможця телепроекту «Голос Країни 2» Павла Табакова.

Продовжив музичні вітання колектив районного будинку культури і учасники аматорської творчості району. Усіх гостей лісівники частували смачним кулешем та ароматним чаєм. Для малечі проводились майстер-класи, дитячі ігри, розваги, конкурси.



Турійськ

Відбувся лісівничий форум і в Турійську. Директор ДП «Турійське ЛГ» Дмитро Войтюк, відкриваючи урочисте дійство, наголосив: «Разом із громадою сьогодні забрався увесь наш великий колектив із родинами. А якщо врахувати, що родини у наших працівників немалі, то й гостина у нас вийде теж чимала». Він зазначив, що лісівники завжди працюють для громади, разом реалізували чимало соціальних проектів, зокрема, відремонтували дороги у межах діяльності Мокрецького, Радовичівського, Осівського, Турійського, Перевалівського, Вербичанського та Ружинського лісництв, за останні роки висадили понад 282,4 гектари лісу, бережуть сформовані ліси.

Заходи відбулися у суботу, 15 вересня, у Турійському парку. Тут зібралося чимало гостей. Привітати лісівників прийшли, зокрема, голова райдержадміністрації Орест Василишин, голова районної ради Ольга Черен, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний.

Найкращим представникам професії лісового охоронця вручили почесні грамоти.

Концерт для гостей та винуватців свята створили творчі колективи Турійщини та Волині.



Шацьк

День працівника лісу 15 вересня на території бази «Світязь» разом відзначили працівники ДП «Шацьке УДЛГ», Національного природного парку та Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька. Їх привітали голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець, директор ДП «Шацьке УДЛГ» Андрій Самолюк, начальник відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Борис Бабеляс, директор Шацького лісового коледжу Ігор Жмурко, директорка Шацького НПП Марія Христецька та інші.

– Ваша нелегка і відповідальна праця спрямована на охорону, збереження та раціональне використання одного з найбільших природних багатств – лісу, – зазначив у своєму виступі голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець. – Зміцнюючи своєю невтомною і наполегливою працею лісовий фонд шацького краю, ви вносите вагомий вклад у захист земельних угідь та поліпшення стану довкілля, забезпечуєте потреби суспільства у різноманітній лісовій продукції. Тож, бажаю вам нових успіхів у праці, віри і наполегливості у досягненні поставленої мети, міцного здоров’я, родинного щастя, миру та достатку.

За сумлінну багаторічну працю, відповідальність, наполегливість, активну життєву позицію, вагомий внесок у збагачення та розвиток лісового господарства керівник району нагородив почесними грамотами головного лісничого ДП «Шацьке учбово-дослідне лісове господарство» Миколу Кузнєцова, викладача спеціальних дисциплін лісівничого профілю Шацького лісового коледжу ім. В. В. Сулька Ларису Арват, методиста вищої категорії Шацького лісового ім. В. В. Сулька Наталію Рибчинську, інженера з охорони та захисту лісу Шацького національного природного парку Вадима Жучика, майстра лісу Світязького лісництва Шацького національного природного парку Олександра Лукашова, лісничого Мельниківського лісництва Шацького національного природного парку Михайла Ковальчука.

Грамоти Шацької районної ради отримали майстер виробничого навчання Шацького лісового коледжу Андрій Дударчук, завідувач господарства Шацького лісового коледжу Анатолій Дутік, бухгалтерка ДП «Шацьке УДЛГ» Надія Яновець, провідний інженер лісового господарства Шацького НПП Ігор Львович, заступник директора з наукової діяльності Шацького НПП Василь Матейчик, начальник відділу рекреації, пропаганди та екоосвіти Шацького НПП Тарас Юрчук.

Після закінчення урочистої частини на гостей заходу чекав святковий концерт.



Ковель

Цьогоріч лісівники Ковельщини урочистості з нагоди Дня працівника лісу відсвяткували у Голобах. Вперше за останні роки разом зібралися колективи ДП «Ковельське ЛГ», ДП «СЛАТ «Тур» та військового лісгоспу.

День 16 вересня став особливим не лише для винуватців свята, а й для багатьох мешканців району, які долучилися до його відзначення: адже вперше направду пишне, масове дійство влаштували лісівники району на базі стадіону «Дружба» у смт Голоби. Тут – і святковий концерт, насичена розважальна і культурна програми для дорослих, розваги для дітей, смачні частування і щира, тепла атмосфера.

Свято було видно звіддаля: адже просто неба, на селищному стадіоні, розкинулася ярмарка-виставка: тут і продукція бджільництва, солодкі смаколики, вироби гончарства й інших народних промислів. Окрім того, була представлена виставка картин відомого земляка, мешканця с. Білин Миколи Конопацького. Також, для охочих зробити чудові світлини, діяла, стилізована в етностилі, фотозона.

Особливої нотки у святкову атмосферу вносила музика Ковельського естрадно-духового оркестру «BRASS-BAND».

На запрошення керівництва лісових господарств району, зокрема – директорів ДП «Ковельське лісове господарство» Володимира Данилюка, СЛАТ «Тур» Олександра Смаля та директора Волинського військового лісгоспу Дмитра Савчука завітали керівники районної влади – голова районної державної адміністрації Віктор Козак, голова районної ради Андрій Броїло, представники лісової галузі – головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Сичук, голова асоціації деревообробників Волині Володимир Місюра, ветеран лісогосподарської галузі Віталій Дятел, очільники органів місцевого самоврядування, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств та інших відомств.

У рамках заходу відбулася презентація шкільних лісництв – Скулинського (Ковельський) та Замшанського (Ратнівський район), обома опікується Ковельський лісгосп. Варто зазначити, що Скулинське шкільне лісництво засноване ще у 1993 році. До сьогодні лісництво виборювало призові місця на всеукраїнських та обласних зльотах шкільних лісництв; окрім того, є постійними учасниками різних екологічних акцій та конкурсів. Серед останніх заслуг – третє місце на обласному зльоті учнівських лісництв 2018 року.

На численних гостей направду незабутнього і нового для аудиторії дійства чекав святковий концерт, у рамках якого – урочиста частина: зі щирими віншуваннями та відзначенням кращих працівників галузі. Привітали лісівників зі святом Володимир Данилюк, Олександр Смаль та головний лісничий Волинського військового лісгоспу Віктор Максимчук й кожен, своєю чергою, відзначив і подякував за самовіддану та злагоджену роботу трудовим колективам підприємств.

Віктор Козак, звертаючись до винуватців свята, мовив:

– Більше 400 працівників трудиться у трьох лісгоспах, що є на Ковельщині, від вашої праці – мільйонні надходження до бюджетів всіх рівні. Окрім того, лісівники району ніколи не стоять осторонь проблем населення: певно, скільки існують лісгоспи, стільки ви підтримуєте звичайних мешканців: соціально незахищених – забезпеченням дровами на зиму, скажімо, одиноку бабусю чи дідуся, релігійні громади, що зводять храми, ветеранів АТО й родини загиблих – забезпеченням, приміром, лісоматеріалами для будівництва – за це вам велика дяка і повага.

Також Віктор Теодосійович згадав ветеранів лісової галузі, світлу пам’ять тих, хто відійшов у вічність, зокрема – і багаторічного керівника СЛАТ «Тур», заслуженого лісівника України Петра Смаля.

– Дякую за хорошу співпрацю з районною владою, з об’єднаними територіальними громадами, – продовжив голова райдержадміністрації. – Головне побажання, щоби наші ліси були під мирним небом!

Потому керівник виконавчої гілки влади району вручив подяки голови районної державної адміністрації та голови районної за сумлінну працю, вагомий внесок у справу збереження, примноження, раціонального використання лісових ресурсів Ковельщини та з нагоди професійного свята – Дня працівника лісу. 

0 коммент.:

Дописати коментар