21 листопада 2019

Вовк в овечій шкурі: “екологічний” законопроект спрощує рубки лісу в Карпатах


30 жовтня Верховна Рада України підтримала в 2 читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)».

Проведений ЕПЛ аналіз показує, що незважаючи на назву, цей законопроект, навпаки, дозволяє проведення суцільних рубок в Карпатах, знімає мораторій на проведення рубок головного користування у високогірних лісах та дозволяє використовувати для заготівлі та вивезення деревини гусеничні трактори!

Зокрема, вищевказаним законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону». І якщо раніше в окремих категоріях лісів (у високогірних лісах, що розташовані вище 1100 метрів над рівнем моря; у берегозахисних ділянках лісу тощо) рубки головного користування були заборонені взагалі, то тепер в цих категоріях дозволяються несуцільні рубки головного користування. Тобто, тепер лісогосподарські підприємства можуть на легальній основі робити в таких лісах комерційні рубки головного користування.

При цьому, законопроект дає визначення терміну «суцільна рубка» як «рубки, під час яких передбачається вирубка деревостану за один прийом, крім останнього заходу поступової рубки». А згідно з «Правилами рубок головного користування в гірських лісах Карпат», «кінцевий прийом поступових систем рубок призначається за наявності рівномірно розміщеного життєздатного підросту господарсько цінних порід насіннєвого походження заввишки до 0,5 метра (у букових і ялицевих лісах – до 1,5 метра)». Виходить, що можна буде зрубати ліс за декілька прийомів, лишивши на його місці підріст висотою 0,5-1,5 метра, і така рубка буде вважатися «не суцільною».

Також законопроект декларує заборону на проведення суцільних санітарних рубок, «крім розробки суцільних вітровалів і буреломів та насаджень, суцільно вражених шкідниками і хворобами», чим фактично нівелює норму про заборону, оскільки суцільні санітарні рубки як раз і призначаються з вищеперелічених причин (вітровали, буреломи, шкідники тощо).

Більше того, раніше заготівля та вивезення деревини в Карпатському регіоні дозволялася «тільки з використанням колісних та гужових засобів, повітряно-трелювальних установок, а також з відновленням системи вузькоколійок та оптимізацією мережі лісових доріг». І хоча ця норма не працювала в повну міру, але останнім часом Державна екологічна інспекція почала контролювати дотримання заборони на використання гусеничних тракторів, і нами були відмічені навіть випадки зупинення через суд проведення рубки через використання заборонених типів тракторів. Тепер же слово «тільки» буде замінено на «переважно», що відкриває шлях до використання на вирубках гусеничних тракторів, які знищують лісову підстилку, ущільнюють ґрунт і завдають значної шкоди довкіллю.

Також законопроект вимагає «розширити до 2030 року мережу лісових автодоріг з твердим покриттям у лісах регіону до 10 кілометрів на 1000 гектарів». Будівництво доріг з твердим покриттям у високогір’ї призведе до спрощення заготівлі деревини і, відповідно, до збільшення обсягу рубок.

Чи не єдиним позитивом вищезгаданого законопроекту є введення заборони на проведення рубок головного користування в господарських зонах національних природних та регіональних ландшафтних парків. Такі рубки широко проводились у низці територій природно-заповідного фонду і завдавали значної шкоди цінним природним комплексам. Зокрема, ЕПЛ неодноразово писала про проблеми з проведенням рубок головного користування у 200-річних дібровах національного природного парку «Цуманська Пуща».

Зауважимо, що після першого читання законопроект дійсно відповідав задекларованій меті і вносив заборони на проведення суцільних рубок оздоровлення та формування лісів. Всі вищезгадані проблемні пункти були введенні в законопроект завдяки поправкам № 6, № 11 та № 21, авторами яких є народні депутати Бондаренко О. В. та Івахів С. П.

Якщо підсумувати, то законопроект з гарною назвою «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)» фактично:
  • знімає мораторій на проведення рубок головного користування в окремих категоріях лісів (у високогірних лісах, що розташовані вище 1100 метрів над рівнем моря; у берегозахисних ділянках лісу тощо);
  • не вводить заборони на проведення суцільних санітарних рубок, дозволяє проведення поступових рубок головного користування (які за фактом не сильно відрізняються від суцільних)
  • дозволяє використання будь-яких видів техніки для проведення лісозаготівлі.
Тому цей законопроект лише спрощує вирубку лісів Карпат! І не дивно, що Держлісагентство України підтримує цей законопроект!

ЕПЛ закликає Офіс Президента України не підписувати законопроект 0873 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)» та повернути його на доопрацювання Верховній Раді України з пропозиціями заборонити будь-які рубки головного користування та будь-які суцільні рубки оздоровлення та формування лісів у окремих категоріях лісів у Карпатах та не дозволяти використання гусеничних тракторів під час лісозаготівлі в Карпатах.




НАГАДАЄМО

Через варварського ведення лісового господарства в Україні вже яке десятиліття масово вирубуються ліси. Особливо шкодять суцільні рубки, коли ліси зводяться цілими ділянками.  Тільки за останні 15 років суцільними руками в Україні вирубано 800 тис. Га лісів, що становлять територію Чернівецької області. При цьому в Українських Карпатах за останні...

0 коммент.:

Дописати коментар