11 грудня 2015

В Україні здорожчання газу призвело до варварського вирубування лісів

11 грудня 2015, 00:03
 Українці зігрівають себе дровами. Бо газ нині - розкіш! У ситуації швидко зорієнтувалися лісові браконьєри, і тепер дерева без розбору пускають під пилку по всій країні. Чому процвітає новий вид тіньового бізнесу?

Оксана з болем дивиться на цю пустелю. Замість багаторічних сосен - тут самі пеньки. Найбільший у світі Херсонський штучний ліс нині може просто зникнути! Лісоруби вирізають дерева гектарами.


Оксана Пляс, громадська активістка:

- Уничтожать вот эту сосну - это преступление. На мой взгляд - это преступление. Это спилили в течении последнего месяца. Это сосна обыкновенная, ее сажать очень сложно.
Активісти переконані, що ліс вирізають самі лісники. Зазвичай, прикриваючись санітарним вирубуванням після пожеж. Та на цій ділянці вогнем і не пахло.
Оксана Пляс, громадська активістка:

- Здесь пилят на дрова, населению продают, зарабатывают деньги - кто-то с лесничества. Спрос есть, сообтвественно, нужно удовлетворить предложением.
Лихо з лісовими браконьєрами і поблизу Кривого Рогу. У Карноватці незаконно ріжуть навіть лісосмуги, висаджені задля утримання землі від обвалу на шахти. Ґрунт без дерев може піти з-під ніг б удь-якої миті, утворивши провалля.

Володимир Семенов, лісник:
- Сзади нас лес - это зона обрушения, я не имею права входить туда, но так как заработала бензопила, я вызвал 102.

Злочинців затримали. Та це далеко непоодинокі випадки. А все тому, що українці масово переходять з газових котлів на твердопаливні. Бо блакитне паливо - розкіш. Тож нині - справжній дров'яний ажіотаж. На Житомирщині тепер чи не біля кожної хати - дрова.

- На день газ прикриваємо, грубку протоплюєм. А на ніч опять включаєм трошки газу.

Лунає звук бензопилки і біля Одеси. У Северинівці газу немає, тож люди готуються до морозів, як можуть. Пиляють і сухостої, і здорові дерева.

Віктор, мешканець с. Северинівки:
- У нас посадочку посадили, и тоже слышу по ночам: вжик-вжик. Ну зачем? Я ж не буду ходить - следить, кто это. Вжикает и вжикает. Что я ему скажу? Он пошлет меня подальше, и все.

Віталій красти дерев не хоче, тож звернувся до місцевого лісгоспу. Сподівався розжитися дровами законно. Та й з цим - проблема.

Віталій, мешканець с. Северинівки:
- Сказали, что только для пенсионеров, для бабок. А для так - нет выпилки дров. Я спросил. Пока нету!

- А какой выход?

- А какой выход - самим пилить! А что бы вы сделали на нашем месте? Как бы вы согревали своих детей?

Про вугілля, яке купували раніше, тепер і мови нема.

В'ячеслав, мешканець с. Северинівки:
- Уголь дорогой. Возят, но сильно дорогой.

- А почем?
- 4 тысячи тонна. А на зиму надо брать где-то тонны три-четыре, чтоб хватило. Приходится дровами потихонечку.

Пані Вуда живе під самими Карпатами. У неї своя арифметика. Коли з чоловіком були молодшими, то проблем з дровами не було - самі тягали з лісу. Нині - купують.
- Дві тисячки майже машина дрів.

Наталія живе у приватному будинку в Дніпропетровську. Каже - газ для неї задорогий, і зізнається: якщо їй запропонують купити дешеві, але незаконно здобуті дрова - не відмовиться.

Наталія Данилова, мешканка м. Дніпропетровська:
- Я к этому отношусь не очень хорошо, конечно, но мне больше не остается больше никакого выбора, как, я все равно покупаю эти дрова, мне нужно топить дом, а пусть государство думает, что им делать. Чтобы не вырубали никакие леса и посадки.

На Дніпропетровщині, аби вберегти ліси, вивели кінний патруль.

Ганна Старчевська, керівник відділу ГУ національної поліції у Дніпропетровській області:
- Патрулируются леса сотрудниками патрульной службы, конной полиции. То есть основной упор делается на профилактику.

Проте лісові браконьєри правоохоронців не надто бояться. Адже за незаконне вирубування в тюрму не посадять. Карають штрафом чи максимум - домашнім арештом. Тож поки газ для людей не стане більш доступним, ліси й далі пускатимуть під пилку.


Мар'яна Дупнак, Олександр Храпач, Євген Соломін, Олександр Райковський, Артур Терещенко, Яніна Лєбєдєва, Марія Тарасова
http://ntn.ua/uk/products/programs/svidok/news/2015/12/11/18128

0 коммент.:

Дописати коментар