09 грудня 2015

ГПУ взялася за корупційні схеми друзів Януковича з Держлісгоспу

09.12.2015 | set | Київ
Фото 112.ua

Щоб розкрити корупційні механізми, створені екс-головою Держлісагентства Віктором Сівцем, Генпрокуратурі знадобилося більше півтора року. Скільки часу знадобиться для того, щоб притягти його до відповідальності, і чи станеться це коли-небудь, невідомо, пишеДеловая столица“.

І все ж… “У справі про масштабні зловживання в одному з найбільш корумпованих відомств часів Віктора Януковича – Державного агентства лісових ресурсів – слідчі перейшли від теорії до практики”, – відзначає видання.


Як з’ясувала “ДС”, Печерський суд наприкінці листопада наклав арешт на два рахунки, відкриті в латвійському банку Rietumu Banka і швейцарському BNP Paribas (Suisse) SА. Перший з них був відкритий Мариною Журавльовою – дружиною Віктора Сівця, який до лютого 2014 року очолював Держлісгосп і був відомий як партнер тодішнього президента України Віктора Януковича по грі у великий теніс.

Другий рахунок належить зареєстрованій у Панамі компанії Willora Company Inc, яка була заснована дружиною Сівця відразу ж після призначення її чоловіка на посаду головного лісника країни. А бенефіціарами коштів, що надходили на рахунок Willora Company BNP Paribas (Suisse) SA, офіційно значилися вони обидва.

Кримінальне провадження за фактом організації незаконних схем у Державному агентстві лісових ресурсів Генпрокуратура відкрила ще у травні минулого року. Спочатку воно було знеособленим – в ГПУ вказували, що деякі посадові особи Держлісагентства “налагодили протиправну схему, за якою іноземні суб’єкти підприємницької діяльності з метою отримання можливостей здійснення закупівлі на території України деревини і лісопродукції… були змушені укладати договори про надання маркетингових послуг по пошуку на території України та інших країн СНД постачальників зазначеної продукції з суб’єктами господарювання, створення і діяльність яких пов’язана з керівництвом Держлісагентства“.

В ході розслідування з’ясувалося, що “прокладками”, яких імпортерам деревини “рекомендували” наші чиновники, були зареєстровані в Панамі, Нової Зеландії і Великобританії структури, які насправді отримували відкати, адресовані кураторам галузі, за право закуповувати товар в Україні. А організатором зазначеної схеми, як з’ясували слідчі, був Сівець “при пособництві своєї дружини“.

Шансів на те, що арешт рахунків дружини екс-голови Держлісагентства принесе якусь відчутну користь, мало. За неофіційними даними, минулого року Віктор Сівець та Марина Журавльова осіли в Москві, встигнувши перевести в готівку левову частку “наколядованих” коштів. Фактично за час керівництва Держлісагентством тенісний партнер Януковича таким чином накопичив великі суми – 12,8 мільйонів доларів і 24,5 мільйонів євро. Згодом ці кошти відмивалися через панамські офшори, які належали дружині Сівця, серед яких фігурувала вже згадана компанія Willora Company Inc.

Основна частина грошей, яку лісова пара “заробила непосильною працею”, давно була переведена в готівку і вивезена в Росію. Дивним виглядає і те, що в Україні, схоже, ніхто не збирається оголошувати цих людей у розшук. Принаймні, на сайті МВС у списку громадян, які переховуються від органів влади, Віктор Сівець та Марина Журавльова відсутні. Окрім того, дружина екс-голови Держлісагентства продовжує відкрито володіти бізнесом в Україні – наприклад, Клеванським лісозаводом “Промінь” в Рівненській області та іншими структурами.

Розслідування фактів корупції в Держлісагентстві цілком може торкнутися і наступника Сівця – Валерія Чернякова, який був призначений на посаду голови цього відомства в березні 2014 року і керував ним протягом дев’яти місяців. Весь цей час у ЗМІ регулярно публікувалися матеріали про те, що новий керівник Держлісагентства не лише не ліквідував, але фактично навіть розвинув схеми, налагоджені його попередником. Доказів цього поки не представлено, але у ГПУ є всі шанси просунутися в цьому напрямку. За даними “ДС”, українським слідчим вже дав свідчення директор однієї з компаній-імпортерів деревини – румунської Confana Industries S.R.L., який заявив, що у липні минулого року з нього вимагали гроші за можливість купувати сировину в Україні. Аналогічні свідчення дав слідству і представник польської компанії ADMI Spolka. Через 10 днів після цього Валерій Черняков подав у відставку, повідомляє “ДС”.

Довідка “Ні корупції!”

 Апетити керівника Держлісгоспу Сівця за часів прем’єрства і президентства Януковича були вражаючими. Як повідомляли ЗМІ, Держлісгосп зазіхав, наприклад, на ліси, що перебувають в управлінні Міністерства аграрної політики і Міністерства оборони.

Наприкінці грудня 2006 року видання “Кореспондент”, зокрема, повідомляло: “За словами керівника відомства Віктора Сівця, це питання було знову порушено на нараді в прем’єр-міністра Віктора Януковича 20 грудня, за підсумками якого було прийняте рішення про передачу лісів Мінагрополітики і Міноборони в управління Держлісгоспу найближчим часом”.

При цьому Сівець “висловлював надію”, що це повинно відбутися протягом січня 2007 року. Він повідомив, що на той час в управлінні цих міністерств перебувало близько 2,5 млн га лісів. За його словами, після прийняття Кабміном навесні 2006-го відповідної постанови про передачу лісів Мінагрополітики і Міноборони в управління Держлісгоспу, віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв неодноразово доручав їм створити комісію і розробити механізм передачі цих лісів. “Але, на жаль, за цим стоять дуже серйозні гроші, і тому це питання просто саботується і не виконується“, – пояснював Сівець.

http://nikorupciji.org/2015/12/09/hpu-vzyalasya-za-koruptsijni-shemy-druziv-yanukovycha-z-derzhlishospu/


0 коммент.:

Дописати коментар