31 грудня 2015

Про історію новорічної ялинки

31.12.2015 22:13
Анастасія Квітковська

Історія новорічної і різдвяної ялинки бере своє коріння із глибокої давнини. Трактування хвойного дерева як символу життя – традиція, давніша ніж християнство, і не належить до якоїсь певної релігії. У найкоротший день року, що припадає на одне з чисел грудня, єгиптяни прикрашали будинки зеленими пальмовими гілками, що символізували перемогу життя над смертю. Раніше люди вважали, що всі дерева наділені добрими силами, що в них живуть добрі духи. Люди прагнули задобрити цих духів і розвішували на деревах пригощання і подарунки.


Перші вбрані ялинки з'явилися на території сучасної Франції, в місті Ельзасі. Як стверджують історики, це відбулося в 1605 році. Спершу вічнозелене дерево було пов’язане зі святом Різдва Христового. Як свідчать письмові джерела, в німецькому містечку Страсбург в кінці грудня прикрашали ялинку фруктами, солодощами, стрічками та кольоровим папером. З часом цей звичай поширився по інших містах Європи. У XVII столітті німецькі іммігранти привезли традицію Різдвяної ялинки в Америку. Вона настільки сподобалася місцевим колоністам, що її прийняли практично усюди на континенті.

На території України традиція ставити ялинку на зимові свята з’явилася значно пізніше. Адже країна була поділена між двома імперіями – Російською та Австро-Угорською. У царській Росії європейську ялинкову традицію запровадив Петро І. В Австро-Угорщині ялинки ставили та прикрашали заможні міщани. В українських селах традиція ставити ялинку довго не приживалась, оскільки тривалий час місце новорічного дерева займав Дідух. За староукраїнською традицією це - різдвяний символ. Дідух-Прадід або Коляда є міфологічною постаттю Свята. І лише наприкінці ХХ століття Дідух замінила ялинка. У радянський час через її різдвяне значення ялинка залишалася забороненою аж до 1935 року, коли з'явилася ідея святкувати не Різдво, а Новий рік. Саме деревце набуло новорічного змісту, а Віфлеємська зірка на його вершку стала червоною п'ятикутною.

У сучасний час важко уявити собі зимові свята без ялинки. Однак масовий попит на хвойні дерева перед Новим роком породжує і проблеми, такі як незаконна вирубка лісів і утилізація ялинок після свят. Сьогодні існує безліч варіантів, як прикрасити свою домівку до новорічно-різдвяних свят. Це зимові букети, новорічні композиції, стилізовані екоялинки. Усе залежить від смаку і фантазії.

http://tenews.te.ua/news_all.php?id=13179

0 коммент.:

Дописати коментар