18 грудня 2015

Купити новорічну ялинку дешевше, ніж украсти, – лісівники

Новини Черкас та Черкаської області

Передбачені штрафи за самовільну рубку в рази більші, ніж вартість самих новорічних ялинок. На цьому під час учорашнього прес-туру для черкаських журналістів наголосили працівники лісового господарства області.

При виявленні ялинок, добутих незаконним шляхом, штрафи становлять від 198 грн і вище (залежно від товщини стовбура). Крім цього, браконьєрам доведеться сплатити адміністративні штрафи – від 85 до 170 грн за кожне дерево.




За словами начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Дзюбенка, цьогоріч в області затримано десять браконьєрів. Усі вони понесуть адміністративну відповідальність (у Чернігівській області був випадок, коли браконьєри нарубали стільки ялинок, що потягнуло й на кримінальну статтю).

– Не така вже й велика ринкова ціна на новорічні ялинки, – зазначив Олександр Миколайович, – щоб ризикувати сплатою значних штрафів.

Продаж ялинок на ялинкових базарах ще не розпочався, проте ціни від виробника залишилися на рівні минулого року.

– Ціна ялинки в нас – від 40 гривень, – розповів журналістам директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас. – Це – до метра заввишки. Ялинки від метра до півтора коштують 56 гривень. Утім, наше основне завдання – не реалізація, а захист. Тому й ціни тримаємо помірні.



Як пояснив лісничий Ліплявського лісництва Олександр Чаруха, для того, щоб виростити новорічну ялинку, потрібно п’ять-шість років. За цей час дерево виростає приблизно до півтора метри заввишки. Для установ продають трохи старші й вищі ялинки.

Лісівники Черкащини спільно з поліцейськими організували посилену охорону хвойних насаджень у передноворічний період (починаючи з середини листопада).

– Патрулюємо лісові насадження та шляхи можливого вивозу незаконно заготовлених ялинок із лісу, – розповів головний лісничий Золотоніського лісгоспу Ігор Міщенко. – Здійснюється цілодобова охорона як на стаціонарних постах у лісі, так і рухомими постами.



Усі деревця, які на законних засадах постачають лісгоспи, мають бирки або етикетки зі штрих-кодом. Кожен, хто придбав ялинку, може дізнатися про її походження за номером з бирки або етикетки на сайті www.ukrforest.com.



Цьогоріч державні лісові господарства готові реалізувати 30 тисяч новорічних ялинок, які вирощені на спеціальних плантаціях або заготовлені в ході виконання лісогосподарських заходів. Це – і ялини, і сосни, і деревця різних порід у горщиках. Продаж новорічних деревець організований у всіх лісгоспах та лісництвах області. Для жителів Черкас буде цікаво дізнатися, що є такий пункт продажу і в Дахнівському лісництві.


http://procherk.info/news/7-cherkassy/38775-kupiti-novorichnu-jalinku-deshevshe-nizh-ukrasti-lisivniki

0 коммент.:

Дописати коментар