27 грудня 2015

Електронні чіпи на ялинках не захистили українські ліси від вирубки (ВІДЕО)

Офіційно в лісгоспах новорічну ялинку можна придбати від 72 гривень. Проте вже безпосередньо у точках їх реалізації, зокрема у Львові, за різдвяне дерево доводиться платити від 250 до 1500 гривень. До того ж, такі ялинки чи смереки зазвичай зрубані незаконно.

Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:35 на телеканалі ZIK).


Новорічні свята вже зовсім близько, а відтак на ялинкових базарах – все більший ажіотаж. Попри цьогорічну новацію, яка дозволяє маркувати ялинки не тільки пластиковими чіпами, а й звичайними наклейками зі штрих-кодом, на зниження ціни дерева це не позначилось.

«Всі новорічні ялинки повинні маркуватися відповідним чином. Це можуть бути два види маркування. Або це бірка з електронним чіпом, або ж самоклеюча стрічка з чіпом. За обома цими маркуваннями можна дізнатися, з якого саме господарства відпущена ця ялинка, її порода та висота», – зазначив перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень.

Утім, часто на ринку можна знайти дерева з фальшивими чіпами або ж взагалі без них. Під час рейдів інспектори вилучають такий товар цілими партіями.

Так, ялинковий бізнес хоч триває недовго, близько 2,5 тижнів, проте прибуток від нього значний. З набиттям ціни майже у 20 разів, тільки за один день продажу можна заробити більше 2,5 тисячі гривень. А от за весь період новорічних ярмарків понад 50 тисяч.

«Вилучені лісові насадження направляються для зберігання до лісового господарства. Покарання за таке порушення передбачає накладення штрафу від 1-го до 7-ми неоподаткованих мінімумів, тобто від 17 до 119 гривень», – наголосив інспектор УПД ГУМП у Львівській області, старший лейтенант поліції Роман Гараміта.

Більшість вилучених ялинок передають дитячим садкам, інтернатам і школам, а також малозабезпеченим, які не в змозі придбати собі таке дороге дерево самостійно.

http://strichka.com/item/37802334


0 коммент.:

Дописати коментар