21 грудня 2015

Виробництво основних видів лісової продукції піднялося на докризові рівні

У 2014 році зростання виробництва лісової продукції, в тому числі ділової круглої деревини, пиломатеріалів, листових деревних матеріалів і целюлозно-паперової продукції, варіювався від 1 до 5 відсотків, перевищивши докризовий рівень 2007 року. Найбільш стрімке зростання був відзначений в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і країнах Латинської Америки і Карибського басейну.

«Лісова промисловість була серед найбільш постраждалих від недавнього глобального економічного спаду +2008; 2009 рр. галузей. В даний час ми спостерігаємо найвищий підйом глобальної лісової індустрії за останні п'ять років, що вкрай важливо для національних економік, добробуту і засобів до існування мільйонів залежних від лісів людей в усьому світі», - сказала Таїс Лінарес-Джувенал, керівник Відділу лісової економіки та статистики ФАО.

Наприкінці кожного року ФАО публікує Статистичний щорічник лісової продукції, метою якого є надання країнам інформації та інструментів для оцінки внеску лісової промисловості у світову та національну економіку та сталий розвиток, а також поліпшення лісової політики і практики управління лісами.

Виробництво деревних паливних гранул поставило новий рекорд

Виробництво деревних паливних гранул поставило новий рекорд в 2014 році, збільшившись на 16 відсотків порівняно з попереднім роком. У 2014 році світове виробництво гранул виросло до 26000000 тонн, головним чином, під тиском зростання попиту в Європі. На Європу і Північну Америку довелося майже все світове виробництво деревних гранул (60 відсотків і 33 відсотків відповідно). Переважна частина - 78 відсотків - споживання припала на Європу, за якою слідує США з 12 відсотками. Експорт деревних гранул з Північної Америки до Європи (головним чином до Великобританії) збільшився на 25 відсотків в 2014 році в порівнянні з попереднім роком.

Виробництво і споживання деревних паливних гранул в Азії зросла більш ніж у два рази в 2014 році в порівнянні з попереднім роком. Південна Корея стала четвертим за величиною імпортером гранул після Великобританії, Данії та Італії, стимулюючи виробництво деревних гранул в багатьох країнах регіону, особливо у В'єтнамі, Китаї та Таїланді.

Гранули широко використовуються в європейських та інших країнах, у тому числі в Південній Кореї і Японії, для досягнення національних цілей в галузі використання поновлюваних джерел енергії. Попит на деревні гранули в якості джерела зеленої енергії значно збільшився з 2008 року і, як очікується, продовжить рости в міру того, як все більше країн будуть приймати на себе зобов'язання щодо виконання заходів, спрямованих на згладжування наслідків зміни клімату.

Сплеск виробництва листових деревних матеріалів та пиломатеріалів

Виробництво і споживання листових деревних матеріалів та пиломатеріалів продовжує стрімко зростати в усіх регіонах світу. Світове виробництво листових деревних матеріалів та пиломатеріалів збільшилася на 5 відсотків і 4 відсотки відповідно. У категорії листових деревних матеріалів спостерігалися найвищі темпи зростання виробництва, головним чином, завдяки швидкому і стійкого росту в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (в основному в Китаї, на який припадає 49 відсотків світового виробництва). В цілому, виробництво листових деревних матеріалів виросло на 62 відсотка в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні з 2010 р по 2014 році, тоді як в інших регіонах це зростання було досить скромним; 9 відсотків - за той же період.

Ринки паперової продукції - відновлення зростання в Китаї

Виробництво паперової продукції призупинилося в Європі і скоротилося в Північній Америці в 2014 році, але зросла незначно в Африці, Латинській Америці та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Після невеликого спаду у виробництві паперу в Китаї в 2013 році, зростання виробництва і споживання паперу відновився торік, стимулюючи загальну тенденцію зростання в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Південна Америка стає новим великим гравцем на світовому ринку целюлози

Південна Америка поступово стає провідним світовим експортером целюлози, внаслідок побудови нових целюлозних заводів в Бразилії, Чилі та Уругваї. Торік на регіон довелося 30 відсотків світового експорту деревної целюлози. У 2014 році Бразилія вперше обігнала Канаду і стала четвертим за величиною в світі виробником целюлози; макулатури і деревної маси, використовуваної для виготовлення паперу; після США, Китаю і Японії.

0 коммент.:

Дописати коментар