03 грудня 2015

Україна знову запускає консолідовану лісову політику (ФАО)

Сьогодні, 3 грудня 2015 року в Києві в рамках проекту по лісовому господарству ФАО проводить свій заключний семінар, який сприятиме кращому розумінню економічного, екологічного та соціального потенціалу лісів України та розробці консолідованої національної лісової політики.

З причини того, що лісовий сектор в Україні різноманітний, існує кілька стратегій, що регулюють близько 10 мільйонів гектарів лісових угідь. Під відповідальність Державного агентства лісових ресурсів, скоординованого Міністерством аграрної політики та продовольства України, потрапляє 68 відсотків лісів, в той час як саме Міністерство відповідає ще за 17 відсотків. Нещодавно створені комунальні аграрні лісові підприємства відповідальні за управління лісами на державних землях. Чинне законодавство, тим не менш, наказує концентрацію влади при прийнятті рішень в єдиному органі.

Безліч відмінностей в умовах, управлінні і функціях лісів - а також різнорідні соціальні та економічні умови - призвели до того, що в повсякденному управлінні зусилля і відповідальність перетинаються і дублюються.

З часом, слабке управління і стратегії створили систему, яка страждає від нестачі правозастосування, законодавчих прогалин, мізерного фінансування і недосконалості податкової системи, а також від незаконної вирубки лісу. Все це, в кінцевому рахунку, призводить до низької продуктивності, втрати робочих місць і депопуляції сільських районів.

«Незважаючи на зусилля, зробити для вирішення цих питань, - сказав Норберт Вінклер-Ратон (Norbert Winkler-Ráthonyi), фахівець ФАО з лісового господарства, - потрібно ще багато зробити, щоб усунути законодавчі протиріччя і розподілити відповідальність, а також удосконалювати нормативно-правові акти для забезпечення послідовності у застосуванні належних практик сталого управління лісовим господарством ».

Учасники завершального семінару обговорять основні досягнення проекту, дадуть рекомендації щодо вдосконалення інструментів управління і внесуть свої пропозиції щодо залучення інвестицій у деревообробну галузь.

Коротка дорожня карта для лісового сектора передбачає кілька підходів до підвищення економічної ефективності, уточненню прав володіння лісовими угіддями, а також пов'язування лісової політики з політикою, що проводиться в таких суміжних галузях, як сільське господарство, охорона навколишнього середовища, захист клімату, охорона природи й туризм.

Очікується, що вдосконалення системи управління лісами України в рамках єдиної консолідованої політики поліпшить становище людей, що заробляють на життя лісовим господарством, а також допоможе Україні при виконанні своїх міжнародних зобов'язань у питаннях зі зміни клімату та збереження біорізноманіття.

3 грудня 2015, Київ, Україна
http://www.fao.org/europe/news/detail-news/ru/c/357002/

0 коммент.:

Дописати коментар