21 жовтня 2016

Один зрізає, другий пиляє, а третій вивозить, — на засіданні Робочої групи розповіли про схеми розпилу лісу


На Черкащині близько 338 тис. га займають ліси, які до сьогоднішнього дня регулярно піддаються незаконним рубкам. В особливій небезпеці, вважають працівники лісового господарства, знаходяться лісові смуги, які межують із полями, що перебувають в оренді сільськогосподарських господарств, а це близько 24 тисяч гектарів.

- Рішенням обласної ради 2000 року колишні колгоспні ліси передавалися підприємствам Черкаського обласного управління, але другим пунктом говорилося, що лісосмуги мають закріплюватися за тими користувачами, кому будуть надаватися землі сільськогосподарського призначення. На сьогоднішній день так сталося, що вони фактично «безхозні», а отже й оберігати їх немає кому, — наголосивначальник відділу лісового та мисливського господарства ОУЛМГ Валентин Швець.

У поточному році за три квартали було зафіксовано 21 випадок незаконної рубки, при цьому було незаконно зрубано 90 кубометрів лісу, чим на 464 тис. грн завдано шкоди лісовому господарству. Якщо порівняти з минулими роками, то лише у 2010 році було 156 випадків обсягом 379 кубометрів, на той час шкода, заподіяна лісовому господарству, була оцінена у понад 1 млн грн.

- Як бачимо, у нас тенденція на зменшення, тобто державна лісова охорона не сидить склавши руки, а працює над виявленням незаконних рубок, — наголосив Валентин Миколайович.
Та хоч порушників і знаходять та не завжди вдається їх покарати, в цьому винувате недосконале законодавство України, вважають лісівники.

- На сьогоднішній день навіть виявлений лісопорушник найчастіше відмовляється від вчиненого злочину, або свою провину визнає частково. А деякі лісокради навіть розділяють операцію на частини: один заїхав зрубав, другий розкряжував, а третій вивіз. І найчастіше ловлять, коли вони вже вантажить деревину. І тоді порушник просто каже, що він побачив — лежить нічийна деревина і просто вирішив її вивезти. І оцей ланцюжок, що саме він зрізав дерево, дуже важко довести, — пояснив лісівник.

Підтвердили існування таких схем і працівники правоохоронних органів, що також були присутні на засіданні Робочої групи з розгляду актуальних питань лісового та мисливського господарства Черкащини при Черкаському ОУЛМГ. Тому прозвучала пропозиція об’єднуватися разом із працівниками лісових господарств і проводити спільні рейди.

А от представники громадськості причину безкарності лісових крадіїв бачать ще й незадовільній роботі слідчих органів, які дуже затягують розслідування цих справ. Проте представники правоохоронних органів апелювали, що в деяких районах відчувається гостра нестача слідчих, у яких крім лісової галузу є ще й купа інших кримінальних справ.

Що ж до звинувачень, які звучать на сторону самих лісівників, що вони також причетні до незаконних рубок, то керівник відділу запевнив, що всі рубки, які проводяться на території лісових підприємств, проводяться згідно з матеріалами лісопорядкування, за матеріалам відведень, згідно виписаного лісорубного квитка.

21.10.2016

0 коммент.:

Дописати коментар