20 серпня 2019

Кози рятуватимуть Португалію від лісових пожеж


У Португалії використовуватимуть кіз для боротьби із пожежами на відкритій місцевості. Уряд визнав, що їх захисні смуги неефективні, проте тварини можуть з’їдати навколо все те, що може зайнятися.

Португальська влада заявляла, що докладає усіх зусиль для вирішення проблеми лісових пожеж, які поглинають країну останніми роками. Вже застосовували такі високотехнологічні інструменти, як безпілотники, супутники та літаки.

Проект розпочався цього року, а його бюджет – кілька тисяч євро. Нова програма передбачає розведення кіз. Вони будуть пастися в районах з високим рівнем пожежної небезпеки в літню пору. Кози виїдатимуть рослинність, яка легко займається під час спеки та допомагає вогню перекидатися з полів на ліси.

Наприклад, листя полуничного дерева має клейку захисну плівку, яка легко загоряється. А для кіз – це їжа, заради якої вони підіймаються на схили гір, чим допомагають зупинити поширення вогню.

У пілотному проекті участь візьмуть 40–50 пастухів по всій країні, в найбільш уразливих регіонах будуть пастися до 10 тис. кіз на території площею близько 27 кв. км.

«Коли люди виїжджають із сільської місцевості, вони залишають землю надзвичайно вразливою для пожеж, – зазначив Жуан Касінеллу, чиновник з міністерства сільського господарства Португалії. – Тепер ми прагнемо залучити тварин до боротьби з цим».

20 серпня 2019

0 коммент.:

Дописати коментар