21 жовтня 2016

На Черкащині дерева вирубують найбільше у лісосмугах – В.Швець



Найбільша кількість незаконних рубок на Черкащині фіксується у лісосмугах вздовж полів. Одна з причин цього в тому, що ці площі не мають господаря, який би доглядав за ними і охороняв. Про це під час засідання робочої групи з розгляду актуальних питань лісового господарства Черкащини повідомив начальник відділу лісового господарства Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Валентин Швець, передає кореспондент УНН-Центр.

“Основний осередок незаконних рубок — це лісові смуги, що межують з полями, які перебувають в оренді сільськогосподарських виробників. Вони займають близько 24 тис. га. Ці смуги, згідно з рішенням обласної ради від 2000 року, мали передаватися тим користувачам, яким надаватимуться в оренду землі сільськогосподарського призначення. Але цього не було зроблено, і нині ці лісосмуги “безгосподарчі”, обліковуються як землі запасу сільських рад, тобто, перебувають під опікою держави”, — пояснив Валентин Швець.

На території області нараховується 338 тисяч гектарів лісів, з них близько 280 тисяч гектарів — це ліси, що перебувають у підпорядкуванні Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства. Решта 58 тисяч гектарів — це комунальні ліси (Чорнобаївський, Монастирищенський, Городищенський райони), а також військове лісництво та Білоозерське, інші дрібні користувачі. Лісосмуги намагалися віддати під опіку лісівників, але й цього зроблено не було через технічні складнощі. Нині це найпроблемніші лісові насадження, які нема кому ні охороняти, ні доглядати.

21.10.2016

0 коммент.:

Дописати коментар