Відомо, що у разі, коли людина заблукає в лісі, то дерева можуть стати головним джерелом їжі, палива, будівельним матеріалом для куреня чи виготовлення потрібних їй інструментів. Чернівецький екстремал Ігор Шифалюк каже, що вижити під час походу допоможуть шість дерев.
Біла береза (береза паперова)
"Білу березу легко визначити за білою корою, схожою на тонкий папір, і маленькими овальними листками із загостреним кінчиком. Її кору можна застосувати для виготовлення різноманітних ємностей та контейнерів, а сік берези замінить воду", – говорить чернівчанин.А ще кора білої берези підходить для розведення вогню, адже вона містить смолисті речовини, що швидко загоряються. З молодих гілочок і кори дерева можна зробити смачний, ароматний, освіжаючий чай.
Липа
Липа переважно росте у вологих грунтах і часто зустрічається біля струмків чи ставків. Липові дерева мають великі серцеподібні листки з дрібними зубчиками.Застосування липи з метою виживання: смачне їстівне листя; з кори липи виходять дуже міцні мотузки; липа відмінно підходить для розведення вогню шляхом тертя; внутрішня частина кори липи їстівна, до того ж має приємний аромат і її можна легко зішкребти за допомогою звичайного ножа.
Сосна
"Смолу сосни можна використовувати для розведення вогню. Також смолу можна нагріти і змішати з товченим деревним вугіллям для отримання натуральної епоксидної смоли. Раджу із зелених голок сосни заварити чай, він багатий вітаміном С. До речі, внутрішню частину кори соснового дерева можна вживати в їжу, однак її варто трохи розпарити в кип'ятку. Я завжди використовую зелені соснові гілки для навісу, а ще з них виходить хороша постіль, що захистить від холодної землі або снігу", – каже Ігор Шифалюк.Також з соснової смоли можна виготовити саморобні свічки і факели. А ще соснову смолу варто використовувати для герметизації швів у одязі і саморобних контейнерах.
Дуб
Дубові дерева мають лопатеве листя округлої форми. З дуба переважно використовують жолуді, їх перемелюють на борошно. Однак перед цим жолуді потрібно переварити та просушити для того, щоб з плодів вийшли дубильні кислоти.До речі, дубильні кислоти, котрі можна витягти з жолудів, внутрішньої кори і гілочок, прокип'ятивши їх, можна використовувати як антибактеріальні засоби.
Клен
"Насіння клена можна вживати в їжу у вареному або смаженому вигляді. Також його можна додавати в тушковані страви. Молоде листя клена також їстівне, з нього можна приготувати смачний і корисний салат", – каже чернівчанин.Верба
Мандрівнику варто запам'ятати: коли на шляху росте верба, то десь поблизу є вода. У корі верби міститься хімічна речовина під назвою саліцин, що за властивостями нагадує аспірин. Вона ефективно бореться з головним болем і запаленнями. Потрібно просто пожувати гілочку верби і проковтнути соки. Також з кори верби можна звити міцні мотузки для різних потреб чи сплести пастку для дрібних тварин. Також вербу можна використовувати для розведення вогню.Дмитро ЛЕСЮК
http://www.doba.cv.ua/index.php?page=release&k=1000&all=36#pos
0 коммент.:
Дописати коментар