22 жовтня 2016

Присипляють пильність? Кабмін знайшов спосіб законно вивозити ешелонами ліс з України

Вывоз леса

Кабінет Міністрів України запропонує Верховній Раді скасувати 10-річний мораторій на експорт лісу, введений в квітні 2015 року. 

Відповідний законопроект вже розроблений і прийнятий 19 жовтня на закритому засіданні Уряду.

Текст документа є в розпорядженні "Обозревателя".

Так, проект Закону України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання окремих питань експорту лісоматеріалів" передбачає зняття мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів.  Замість цього Кабмін пропонує запровадити контроль операцій, пов'язаних з вивезенням таких товарів за кордон.
Міністерство економічного розвитку і торгівлі, яке є розробником проекту, вважає, що для скасування мораторію є кілька підстав. Зокрема, прийнятий у квітні 2015 року закон нібито не відповідає вимогам СОТ та Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що не дає Києву отримати макрофінансову допомогу у вигляді кредиту на 600 млн євро.

Крім того, Мінекономрозитку вказує, що під час дії заборони був неконтрольований експорт лісоматеріалів, продаж кругляка за заниженими цінами, а також контрабанда незаконно вирубаного лісу.

У міністерстві вважають, що вирішити ці питання допоможе запровадження державної реєстрації зовнішньоекономічних договорів (контрактів) з подачею необхідного переліку підтвердних документів та визначенням пунктів пропуску через державний кордон України, де і буде оформлятися експорт лісоматеріалів. Законопроектом також передбачено розширити цю вимогу на експорт паливної деревини (код 4401 10 00 00 УКТ ЗЕД) — через те, що ліс-кругляк часто вивозять з країни під виглядом полін, гілок та колод.
Проект закону буде опублікований на сайті Мінекономрозвитку для громадського обговорення. 

Як раніше повідомляв "Оглядач", народні депутати України не підтримують зняття мораторію, так як це негативно позначиться на економіці та екології країни. 

21 жовтня 2016, 16:20

finance.obozrevatel.com

1 коментар:

  1. Галузь вбити не можливо - вона вбита вже давно.Задача ідіотських законів і підзаконних актів не дати можливості прорости зернам майбутнього розвитку на дорозі особистих " інтересів"

    ВідповістиВидалити