23 жовтня 2016

Масова вирубка українського лісу і контрабандний трафік в Румунію. ICTV.Факти тижня. ВІДЕО



Мільйони доларів виводять за кордон України у вигляді деревини - вважає ведуча каналу ICTV. Відео сюжет, який показано в неділю 23 жовтня 2016 року о 18-45



Українські ліси масово знищують. Вирубають навіть червонокнижні цінні породи. Більшість нелегального лісу активісти знаходять в вагонах по дорозі до Румунії.

Залисини Буковини ще й пересічені павутиною ґрунтових доріг, якими вивозили деревину. Разом із чернівецьким активістом Миколою Петіченко – фіксуємо вирубки чи не на кожному кілометрі.

Всі запевняють – діють в межах закону.

У мешканців села Драчинці, Чернівецької області  – терпець увірвався остаточно. Такі темпи вирубок вже позначились на житті селян.

– Вода пропадає, дорога руйнується, ланшафт села руйнується. Машини йдуть по 30 тон. Може бути 10-15 машин, – розповідають місцеві.

Дорога до ділянки, яка спричинила цей скандал – це вже суцільні пеньки і чагарники.

Сільський голова лише розводить руками.

Тут ніби і знак, попереджуючий про рубку – все офіційно – тільки ось є те, що рубати категорично не можна.

Активісти тепер розкопують з-під гілля пеньки червонокнижного дерева. На цю ділянку вони вже викликали і поліцію, і екологів – і тепер крадії лісу знищують докази.

Слідчий по справі у пошуках винний заявив, що ними були направлені відповідні листи в лісове агентство для того, щоб вони здійснили перевірку по законності проведення рубки і законності надання документів.

Якщо справу не внесли в єдиний реєстр – це означає, що по ній навіть розслідування не розпочато.  А документи на вирубку цієї ділянки – за кілька днів вже в кабінет слідчому підвіз лісничий.

Екологічна інспекція вже півтора роки працює тільки в плановому режимі. Коли, де, як і кого перевірятимуть – підприємці знають завчасно.

Більшість нелегального лісу активісти знаходять в вагонах по дорозі до Румунії.

Незважаючи на заборону вивозу лісу прийняту ще у 2015 році обсяги з кожним місяцем лише ростуть – навіть у офіційних цифрах порівняно із тим же 2014.

Румунські працівники залізничної дороги – український ліс зустрічають щодня – румунський відтепер рідше.

– Зараз десь по 70 вагонів їде, а раніше  – навіть не рахував.

Журналістам Фактів Тижня від місцевого активіста прийшло повідомлення – зі списком чотирьох румунських фірм, які цьогоріч найбільше закупляли українського лісу.

До жодної з фірм потрапити не вдалося. Журналістам або заважали знімати, або офіс фірми не знаходився за вказаною адресою.

Журналісти кілька разів намагалися зв’язатися із прес службою однієї з фірм Пролісок – але відповіді так і не отримали. Лише офіційно компанія щороку купує більше мільйона метрів кубічних українського лісу – ще майже мільйон – через підставні румунські фірми. Нині компанія пропонує найвищу ціну на деревину, але український ліс чомусь за документами туди іде за копійки.

І це притому, що експорт деревини з України заборонений законом. І ці ж дерева в Україну вже повернуться дорогими іноземними меблями.

До речі, незаконну вирубку лісу може зупинити нова цифрова система від австрійської компанії.

Опубліковано Жовтень, 24 в 13:45
fakty.ictv.ua

ДОПОВНЕНО


Alina Ahopshuk
Канал "IСTV". Чергова казка про модрину, яку "взагалі заборонено рубати", бо вона в Червоній книзі. Без заперечень, під охороною є модрина. Але це - модрина польська, яка не зростає на Буковині. Модрина європейська, яка дійсно є у Чернівецькій області, не охороняється державою.
Цікаво, як пан активіст вчився у Сторожинецькому лісовому коледжі, що не знає цього факту? Чи він свідомо дурить журналістів?

0 коммент.:

Дописати коментар