29 листопада 2016

Порошенко пообіцяв скасувати мораторій на експорт лісу

— Український президент висловив намір зняти заборону на експорт деревини. Це була наша умова. Це дасть нам можливість виділити 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги Україні, — говорить 24 листопада після саміту Україна – ЄС у Брюсселі президент Європейської комісії 61-річний Жан-Клод Юнкер.

Закон про заборону експорту з України лісоматеріалів у необробленому вигляді Верховна Рада ухвалила у квітні торік. Мета — зменшити обіг нелегальної деревини й підтримати галузь деревообробки. Мораторій на вивіз кругляка діє з 1 листопада 2015 року.

"Заборона не вирішує проблему хижацької вирубки лісу в Карпатах. Лише породжує додаткові можливості для корупції, суперечить нормам Світової організації торгівлі та Угоді про асоціацію з ЄС. Мораторій встановлює неринкові переваги для вітчизняних деревообробних підприємств, — пише у "Фейсбуку" економіст Борис Кушнірук, 52 роки. — Причина неконтрольованої вирубки лісу полягає у відсутності обліку того, хто, що і на якій підставі вирубує. Держлісгоспи контролюють лише близько половини угідь. Мораторій переважно б'є по них. Крім того, існує величезний "сірий" і "чорний" експорт. Для вирішення проблеми слід налагодити відкритий електронний облік усіх лісових ресурсів держави та операцій з посадки, вирубки, пересування дерева в межах країни й на експорт. Будь-які дії — транспортування, розпилювання, переробка, експорт — здійснювати винятково на підставі сертифікатів походження деревини та її продажу на електронних торгах. Обмежити вирубку. Навести лад на митницях. Бо саме тотальна корупція там забезпечує неконтрольоване вивезення лісу".

— Хто не дає торгувати? Експортуйте ту ж деревину дошками, напівфабрикатами, меблями. Дайте людям роботу, бюджету — дохід, — каже депутат Старосамбірської районної ради Львівщини 42-річний Василь Курій. — У кожному районі в Карпатах є сотня нелегальних пилорам. При мораторії вони виходять із тіні, щоб узяти участь у торгах і купити деревину. Наймають працівників. Відновлять експорт — люди втратять роботу. Кругляк завантажуватимуть просто у вагони, а дрібні лісоруби далі крастимуть. Ми заганяємо пилорами у тінь. Де тоді наповнення бюджету? Знову позичати в ЄС — і так по колу?

http://gazeta.ua/articles/politics-newspaper/_poroshenko-poobicyav-skasuvati-moratorij-na-eksport-lisu/737605


0 коммент.:

Дописати коментар