28 листопада 2016

Ліс розглянуть за сірими схемами


Мінприроди змінює правила оренди для лісопереробних підприємств

Уряд має намір внести до Парламенту поправки Мінприроди до Лісового кодексу, щоб перемогти сірі схеми при передачі лісів в оренду деревопереробних компаніям. У відомстві розраховують, що це принесе бюджету близько 500 млн руб. на рік. Екологи задоволені - нововведення дозволить враховувати екологічні вимоги при виборі компаній-орендарів - але побоюються корупції і в новій процедурі торгів.

Уряд схвалив поправки Мінприроди до Лісового кодексу РФ в частині "проведення торгів на право укладення договору оренди лісової ділянки, що перебуває у державній або муніципальній власності, або на право укладення договору купівлі-продажу лісових насаджень", розроблений за дорученням президента від 7 травня 2013 року. Документ пройшов громадське обговорення і антикорупційну експертизу, після чого був доповнений початковою ціною оренди. Він передбачає зміну процедури торгів з оренди лісів: замість аукціону можна буде проводити відкритий конкурс. У новій системі компанія, у якої є ресурси для деревопереробки, але немає ділянки лісу в користуванні, зможе подати заяву до місцевого уповноважений орган з проханням провести конкурс. Рішення про проведення торгів буде розміщуватися в інтернеті для збору заявок від інших зацікавлених компаній. Поправки також вперше передбачають вимоги до учасників торгів. "При проведенні конкурсів пропозиції будуть оцінюватися відповідно до критеріїв, що включають наявність і розвиток лісопереробної інфраструктури, ефективне використання ресурсів, що забезпечують підвищення продуктивності праці, впровадження імпортозамінних, ресурсозберігаючих та екологічно безпечних технологій, збільшення випуску продукції з високою часткою доданої вартості", - повідомив " Комерсант "глава Мінприроди Сергій Донський.

Як з «чорними лісорубами» боротимуться на урядовому рівні

За словами прес-секретаря Мінприроди Миколи Гудкова, зараз аукціонна система влаштована так, що переможцям торгів вигідніше продати дешеву деревину, наприклад, за кордон - компанії просто не зацікавлені в переробці сировини, що заважає, на думку авторів ініціативи, розвитку в РФ лісопереробного комплексу. Пан Донський очікує, що після прийняття закону в федеральний бюджет додатково надійде близько 500 млн руб. на рік.

Також в Мінприроди розповіли про інші проблеми діючої системи: компанії, які виграли аукціон, нерідко просто перепродують права на користування ділянкою лісу. Джерело "Комерсант" в природоохоронному відомстві пояснив, що мова йде про випадки, коли компанії вступають в змову з місцевою владою, відсіваючи інших учасників аукціону або сплачуючи тендерної комісії за передачу ділянки лісу за ціною набагато нижчою за ринкову. У новому документі на цей випадок запроваджено пряму заборону на переуступку прав і обов'язків, що виникли за результатами конкурсу. Невиконання зобов'язань, наприклад неправильне лісокористування, стане приводом для розірвання договору оренди. Також поправки передбачають мінімальну ціну, за яку ділянку може бути переданий у користування.

Що розповідав "Комерсант" глава Рослесхоза Іван Валентік про проблеми галузі

"Це колосальний крок вперед і, думаю, зі мною погодиться більшість виробників, тому як це питання співтовариство лесопереработчиков ставило вже кілька років", - заявила "Комерсант" прес-секретар Архангельського целюлозно-паперового комбінату Мілена Авада. Вона зазначає, що при існуючій аукціонною системою "міг перемогти недобросовісний і незацікавлений учасник, часто це компанії-одноденки, які переправляють сировину за кордон".

Директор лісової програми Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Микола Шматков також назвав законопроект "прогресивним": "Документ дає можливість сформувати екологічні вимоги щодо правильного лісокористування. Якщо цим будуть користуватися, то це прорив". Однак "тут теж є ризики: якщо при виставленні на конкурс будуть висуватися слабо здійсненні вимоги, то зрозуміло, що на ділянку буде претендувати тільки вузьке коло осіб, - розповів" Комерсант "пан Шматков.- Це одна з причин, по якій раніше відмовилися від конкурсної системи ". Мілена Авада також зазначає, що прозорість схеми буде залежати від "чиновників на місцях".

Ольга Нікітіна
Детальніше: http://www.kommersant.ru/doc/3155347

28.11.2016

0 коммент.:

Дописати коментар