29 листопада 2016

КАЖУТЬ, ЩО ОБСЯГ САНІТАРНИХ РУБОК ЛІСІВ ЗМЕНШИВСЯ



Під час зустрічі органів виконавчої влади Чернівецької області з представниками громадських організацій 18 листопада знову лунали заяви стосовно збільшення обсягів суцільних санітарних рубок у лісах.

Чернівецьке обласне управління повідомляє, що обсяги рубок у розрізі 6 останніх років навпаки зменшилися.

У 2010 році обсяг становив 285,1 кубометрів, 2011 – 355,6 кубометрів, 2012 – 393,8 кубометрів, 2013 – 404,9 кубометрів, 2014 – 381,5 кубометрів, 2015 – 283 кубометрів. За останні 10 місяців 2016 року обсяг санітарних рубок становить 139,0 кубометрів.

Як зазначив в.о начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий, – ці дані свідчать про те, що пік масового проведення санітарно-оздоровчих заходів, особливо суцільних санітарних рубок, у лісах області припав на 2011-2014 роки, а зараз намітилась чітка тенденція до їх суттєвого зменшення, особливо у 2015 та за 10 місяців 2016 року. Слід відмітити, що практично всі обсяги суцільних санітарних рубок проведені у всихаючих похідних насадженнях ялини та за рахунок розробки вітровальних та вітроломних ділянок у хвойних насадженнях.

Проведення робіт із заміни всихаючих похідних ялинників не суперечить використанню лісових ресурсів у обсягах, встановлених та затверджених для державних лісогосподарських підприємств згідно чинного лісового і природоохоронного законодавства, що дає змогу забезпечити належний санітарний стан лісів, не допустити масового виникнення сухостоїв та втрат технічної якості деревини, забезпечити поповнення бюджетів місцевих територіальних громад, а також отримати додаткові кошти для фінансування всього комплексу лісогосподарських робіт, охорони і захисту лісу та розбудову дорожньої інфраструктури, особливо у цей час за умов відсутності бюджетного фінансування, – додав Роман Череватий.

Питання всихання ялинників, як і в цілому санітарний стан лісів області, знаходиться на постійному контролі, безперервно проводиться моніторинг всіх площ похідних ялинників, на основі якого своєчасно призначаються та здійснюються заходи по оздоровленню насаджень шляхом проведення вибіркових та суцільних санітарних рубок та подальшого вирощування деревостанів із корінних видів порід.

Джерело: Прес-служба Чернівецької ОУЛМГ

0 коммент.:

Дописати коментар