30 листопада 2016

Лісівники Херсонщини стверджують, що ліс вирубають…


У четвер, 1 грудня, у прес-клубі «Новий День» пройде прес-конференція «Бути чи не бути лісогосподарським підприємствам області?».

Лісівникам Херсонщини не вдається достукалися до високопосадовців області та донести до їх свідомості, що сьогодні ліси області опинилися під загрозою повного знищення, а державні лісогосподарські підприємства – на межі зупинки діяльності. Підставою для цього стало прийняте обласною радою рішення № 264 від 18.11.2016 року «Про встановлення мораторію на вирубку лісів та лісосмуг у Херсонській області».

Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не передбачене фінансування державних підприємств лісової галузі. Таким чином лісгоспи області залишилися без фінансування з Держбюджету. До прийняття вищезазначеного рішення облрадою лісогосподарські підприємства (за виключенням ДП «Херсонське ЛМГ», «Новотроїцьке ЛГ» та «Присиваське ДГ», які з початку року майже не функціонують) працювали та виконували покладені державою функції зі збереження, примноження, охорони та захисту рукотворних лісів за рахунок отримання коштів від ведення лісового господарства. Саме кошти, які надходили від реалізації деревини, були основним джерелом для забезпечення робіт з ведення лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів. Працівникам лісо-пожежних станцій та лісової охорони в таких скрутних умовах (при середній заробітній платі в межах двох тисяч) вдалося не допустити масштабних лісових пожеж та зберегти насадження в пожежонебезпечний період 2016 року.

Але у зв’язку з прийнятим рішенням сьогодні під сумнів ставиться питання не тільки збереження лісових насаджень та трудових колективів, а й подальшої діяльності лісомисливських господарств області. Навіть працювати неповний робочий день можливості немає, тому всі працівники державної лісової охорони змушені будуть звільнитися, що призведе до відсутності охорони лісу від незаконних рубок. Найгіршим є те, що населення не буде мати можливості придбати дрова для опалення легальним шляхом. Мешканці будинків з пічним опаленням змушені будуть самостійно заготовляти деревину або купувати дрова у «чорних лісорубів». Саме нелегальним заготівельникам дров буде «зелене світло», бо лісові насадження залишаться без охорони. Місцеві бюджети області не отримають податки. Ось і виникає питання: а чи вдасться завдяки прийнятому рішенню зберегти ліси Херсонщини?

Щодо самого рішення № 264 від 18.11.2016 року, то є сумніви щодо його законності та правомірності, адже аналогічне прийняте рішення у 2013 році було визнане протиправним та скасоване Постановою Херсонського окружного адміністративного суду 24.01.2014 року, – зазначають у обласній організації профспілки працівників лісового господарства.

У прес-конференції візьмуть участь представники облуправління лісового та мисливського господарства, профільної профспілки та громадських організацій, директори державних підприємств ЛМГ та науковці. До діалогу та пошуку виходу з ситуації організатори запросили представників влади, правоохоронних органів.

29.11.2016, 13:54

0 коммент.:

Дописати коментар