27 січня 2016

З 1 лютого 54 співробітника Павлоградського лісгоспу будуть жити без зарплати


Західний Донбас стоїть на порозі екологічної катастрофи: 54-х співробітників Павлоградського лісгоспу з 1-го лютого директор змушений буде звільнити. Грошей немає. І зарплату людям виплачувати нічим. 

Вже з 1 лютого може початися нещадна й безконтрольна вирубка павлоградського лісу. І в недалекому майбутньому Павлоград знову буде страждати від піщаних бур. 

"Нас не закривають. Нас реформують ...", - уточнює інженер з охорони праці «Павлоградського лісового господарства» Віталій Іванович Прохор, який працює на підприємстві. 

"У систему лісового господарства України прийшла некомпетентна людина. Не розібравшись у ситуації, новий голова Державного Агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук, не подав заявку на фінансування лісгоспів по Україні, і Павлоградського в тому числі. Заявка була подана на п'яту частину наявних лісгоспів в країні, щоб профінансувати навчальні установи нашої системи - і все.

На Півдні і частини Сходу лісгоспи завжди знаходилися на державному фінансуванні. Торік державне фінансування у Павлоградському лісгоспі становило 76% від загальних витрат. Якщо лісгосп якщо й продав своєї продукції на 1 млн грн, то це становило лише 24%. Такі малоресурсние лісові господарства, як Павлоградське, вони не виживуть без державного фінансування. Ми не сиділи склавши руки, писали в усі інстанції.

Розмова про реформування і зниженні державного фінансування йшли давно. Зверталися ми і в Бюджетний комітет, і до депутатів Верховної ради. Але нам пояснили, що лісове господарство країни профінансовано згідно заявці глави Олександра Ковальчука на суму 131 млн. грн, - стільки й виділили. Фінансування на 2016 рік немає ...

Мені щиро шкода директора нашого лісгоспу, який хвилюється за своїх працівників. Він змушений звільняти людей. Це 54 людини. Нараховувати зарплату і не виплачувати її - це кримінальна справа. Тримати людей, не виплачуючи зарплату, - сенсу немає.Ліс залишиться без нагляду. У нас є 6 пожежних машин. Все літо ми гасимо пожежі в лісах. Хто потім буде гасити ці пожежі? - не знаю.Павлоградське лісове господарство займає 7 тис. 452 га - це ліси Павлоградського, Петропавлівського і Юр'ївського районів.

Ще в 1946 році, як розповідав мені колись богданівський лісник Гаврил Якович Кравченко, відразу після війни людей звозили для посадки лісу. Так дбали тоді про те, щоб наша земля була родючою ... У сьогоднішніх умовах, коли стоїть питання про скорочення лісових охоронців - ліс залишиться без нагляду. А оскільки дорогим газом користуються не всі, переходять на вугілля та дрова, то слід очікувати, що лісові масиви підуть під сокиру.

 Ми вже бачимо в якому стані знаходяться лісові посадки, які ні кому не належать, ні ким не охороняються, і поліції до їх охорони немає діла. Всі пилозахисні смуги вздовж доріг і полів нещадно вирубуються. Раніше вони належали колгоспам. Колгоспів немає, але лісосмуги залишилися у відомстві Павлоградської районної адміністрації. Такі посадки зупиняли суховії в нашому степовому краї. Остання пилова буря була в 1964 році.

Завдяки працівникам лісгоспів, які розбили сільгоспугіддя на квадрати, обсадили лісами, пилові бурі скоротилися. До того ж, наукою доведено, що до 25% врожайності на полях залежить від існування таких лісосмуг, які підтримують певну вологість в грунті, створюють свій мікроклімат.Лісосмуги вже вирубуються. Тепер прийшла черга державних лісів. А згорілий і вирубаний ліс свою основну функцію - бути «легкими» краю - виконувати вже не зможе. І чим це все закінчиться, передбачити неважко", - розповів працівник лісгоспу. pavlonews.info - See more at: 

http://dniprograd.org/2016/01/27/z-1-lyutogo-54-spivrobitnika-pavlogradskogo-lisgospu-budut-zhiti-bez-zarplati_43288

0 коммент.:

Дописати коментар